.

Η Χίος αύριο... ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η Χίος αύριο...



  ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2012

Της Χαράς ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ*

Συμμετέχοντας στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επισκέφθηκε τη Χίο κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί, οι διαπιστώσεις μας είναι τραγικές.
Πράγματι, η καταστροφή που υπέστη το νησί της Χίου από τη φωτιά, που έκαψε περί τα 150.000 στρέμματα, μπορεί δίκαια να χαρακτηρισθεί βιβλική. Πολλοί μάλιστα τη συγκρίνουν με την καταστροφή του 1822 ή του σεισμού του 1881. Από την περιοδεία που κάναμε στο νησί και την ενημέρωση που είχαμε από τους συντρόφους της Χίου και τους τοπικούς φορείς διαπιστώθηκαν οι τρομακτικές συνέπειες της καταστροφικής φωτιάς. Ένα σπάνιο νησιωτικό οικοσύστημα καταστράφηκε παρασύροντας μαζί του και την οικονομική ζωή του νησιού. Στρέμματα παρθένου δάσους, αγροτικές καλλιέργειες, ελιές, μαστιχόδεντρα, μελίσσια, βοσκοτόπια έγιναν στάχτη.
Η φωτιά έσβησε ή ελπίζω μέχρι να δημοσιευθούν αυτές οι γραμμές να έχει σβήσει τελείως, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντών και κατοίκων, όμως τα προβλήματα του νησιού χρειάζονται άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθούν.
Κατ' αρχάς, πρέπει να αποτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των ζημιών και να δοθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις που προβλέπονται.


Άμεσα να σταλούν ζωοτροφές, για τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου.
Εξειδικευμένα συνεργεία επιστημόνων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τον συνεταιρισμό μαστιχοπαραγωγών να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για την αναγέννηση της παραγωγής μαστίχας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκπονήσουν τάχιστα σχέδιο για την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση και τις πλημμύρες, με την παράλληλη βελτίωση και εμπλουτισμό τους. Επειδή τα μαστιχόδεντρα χρειάζονται πολλά χρόνια μέχρι ότου αποδώσουν οικονομικά, πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν και να προστατευτεί το σπάνιο οικοσύστημα και μικροκλίμα της περιοχής.
Οι καμένες δασικές εκτάσεις να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες και να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των περιοχών αυτών.
Η μεγάλη καταστροφή των φυσικών βιότοπων απαιτεί την απαγόρευση του κυνηγιού και την προστασία των αποδημητικών πουλιών, τουλάχιστον μέχρι την αναγέννηση του δάσους που κάηκε.
Να παρακολουθείται συστηματικά η ποιότητα του νερού, ώστε να είναι κατάλληλο για χρήση.
Η τεράστια οικολογική καταστροφή που συνέβη στο νησί έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική ζωή του τόπου. Η μαστίχα της Χίου είναι μοναδικό παγκόσμιο προϊόν και η τοπική οικονομία στηρίζεται πάνω σε αυτό. Απαιτούνται μέτρα στήριξης των φορολογουμένων πολιτών και των επιχειρήσεων του νησιού, όπως παράταση λήξης πληρωμής έμμεσων και άμεσων φόρων, πάγωμα δανείων για ικανό χρονικό διάστημα και διευκόλυνση πληρωμής εισφορών ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
Η καταστροφή που έπληξε τη Χίο δεν πρέπει να ξεχαστεί. Απλώς διότι υπέστη σοβαρό πλήγμα ο παραγωγικός ιστός του νησιού.
Η Ελληνική Πολιτεία, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Χίου στους κόλπους της, πρέπει να σταθεί με όλες τις δυνάμεις της και τα μέσα, πρωτοστάτης και αρωγός στις προσπάθειες αποκατάστασης και ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Ελπίζουμε ότι η Χίος δεν θα πέσει θύμα των γνωστών μεγαλόστομων εξαγγελιών των κυβερνώντων, που συνηθίζονται στην Ελλάδα και έχουμε πολλά παραδείγματα κατά το πρόσφατο παρελθόν. Η Χίος, το «νησί των εφοπλιστών», χρειάζεται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της και να μην αφεθεί έρμαιο των κάθε λογής «αετονύχηδων», καταπατητών και εργολάβων. Σχέδιο που θα βασίζεται σε εθνικούς πόρους και δράσεις, καθώς και σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Χωρίς το σχέδιο αυτό, ούτε οι Ράιχενμπαχ και οι εκπρόσωποί τους, μπορούν να το σώσουν.
* Η Χαρά Καφαντάρη είναι γεωλόγος, βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.