.

Οι ελλείψεις, τα "ισοδύναμα" και ο... τιμοκατάλογος ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Οι ελλείψεις, τα "ισοδύναμα" και ο... τιμοκατάλογος


Ζώτου Έλλη
ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2012

Κάθε φορά, μετά από κάποια μεγάλη καταστροφή, αναζητούνται ευθύνες ή τουλάχιστον αναρωτιόμαστε κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος ή κατά πόσο αντεπεξήλθε. Μετά από τις φωτιές των τελευταίων ημερών, με τη Χίο και τη Ζάκυνθο να... καπνίζουν ακόμα, καθώς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι φωτιές δεν έχουν ακόμα κηρυχθεί υπό πλήρη έλεγχο από την Πυροσβεστική, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αναζητεί τους εμπρηστές, με τη βοήθεια μάλιστα της ΕΥΠ, και παραδέχεται για άλλη μια φορά ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ξεγυμνώσει την Πυροσβεστική και τον αντιπυρικό σχεδιασμό.
"Yπήρξαμε απολύτως ειλικρινείς στην ελληνική κοινωνία, ευθύς εξαρχής, για το επίπεδο των υλικών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της χώρας. Αυτά είναι γνωστά σε όλους" απάντησε ο Ν. Δένδιας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου για την ελλιπή χρηματοδότηση της δασοπροστασίας, την περασμένη Τρίτη, παραπέμποντας ουσιαστικά στις πρώτες δηλώσεις του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τότε είχε δηλώσει πως η Πυροσβεστική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλες πυρκαγιές ενώ οι πρώτες κινήσεις που είχε κάνει, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, ήταν να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να επικοινωνήσει με τον Μάριο Μόντι για να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης όσο αφορά τα εναέρια μέσα και να κάνει ανάλογες επαφές με Γαλλία και Ισπανία. Επιπλέον, είχε παραδεχθεί ότι οι μνημονιακές πολιτικές εκτός από τις περικοπές επέβαλαν και ουσιαστικά κατόπιν εορτής ή, στην καλύτερη περίπτωση, καθυστερημένη αποδέσμευση κονδυλίων για κάλυψη αναγκών όπως καύσιμα ή εξοπλισμός. Μάλιστα είχε ομολογήσει πως για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας είχε καταφύγει σε ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσει άμεσα τα αναγκαία χρήματα μέσω των χορηγιών τους.
Οι συνδικαλιστές πυροσβέστες, από την άλλη, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για οχήματα που δεν έχουν ανταλλακτικά, εναέρια μέσα καθηλωμένα, πιλότους που τα διπλώματά τους δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και τρία χρόνια ελλείψει χρημάτων και πιθανότατα βούλησης και, τέλος, κονδύλια για την πρόληψη που εγκρίνονται στις 20 Ιουνίου και η αποδέσμευσή τους γίνεται, φυσικά, αργότερα, έως δηλαδή και δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, οι περικοπές στην Πυροσβεστική αγγίζουν το 40%!
Τιμοκατάλογος και Μνημόνιο
Την ίδια ώρα όμως που ο Ν. Δένδιας παραδεχόταν τον μνημονιακό αντίκτυπο στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, έκανε λόγο για "υπερβολικά επαγγελματική" και κατ' επέκταση ακριβή Πυροσβεστική. Τότε είχε αναφερθεί σε υπηρεσίες που παρέχει η Πυροσβεστική χωρίς να αμείβεται γι' αυτές, όπως απεγκλωβισμούς πολιτών από ανελκυστήρες. Αυτή η αναφορά ουσιαστικά ανοίγει ένα παράθυρο είτε σε νέες περικοπές για την Πυροσβεστική είτε σε νέες πολιτικές "ιδιωτικοποίησης" ορισμένων τομέων όπου δραστηριοποιείται η Πυροσβεστική, ενώ αποκαλύπτει πως δεν αποκλείεται στις μνημονιακές μέρες που ζούμε να δούμε σύντομα και... κάποιο τιμοκατάλογο υπηρεσιών.
Και οι πιθανότητες των νέων περικοπών ή του... "τιμοκαταλόγου" μάλλον αυξάνονται αν σκεφτεί κανείς πως αυτή την στιγμή αναζητούνται "ισοδύναμα", όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το υπουργείο Οικονομικών, για να αποφευχθούν οι περικοπές στο μισθολόγιο των ενστόλων. Ποια μπορεί να είναι αυτά τα ισοδύναμα; Ο υπουργός, ενάμιση μήνα πριν, είχε μιλήσει για επανεξέταση όλων των δαπανών του υπουργείου, ωστόσο, με δεδομένες τις ελλείψεις που παραδέχεται και ο ίδιος και καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, τα "ισοδύναμα" είτε δεν θα βρεθούν είτε θα σημάνουν την περαιτέρω διάλυση των υπηρεσιών, αν όχι την παροχή μερικών υπηρεσιών με... τιμοκατάλογο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.