.

Μετανάστευση και ευρωπαϊκά κονδύλια: Είναι πολλά τα λεφτά, Χασάν ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Μετανάστευση και ευρωπαϊκά κονδύλια: Είναι πολλά τα λεφτά, Χασάν


Μετανάστευση και ευρωπαϊκά κονδύλια: Είναι πολλά τα λεφτά, Χασάν

Το ελληνικό κράτος επιμένει να αντιμετωπίζει τη μετανάστευση με δαιμονοποίηση, αστυνομική καταστολή και ρατσιστική βία, μολονότι η χρηματοδότησή του από την Ε.Ε. με στόχο να συγκροτήσει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική ανέρχεται σε 374 εκατομμύρια ευρώ, από το 2007. Εκ των οποίων τα 162 εκατομμύρια δεν ξέρουμε καν πού βρίσκονται...

Του ειδικού συνεργάτη Ύποπτο Μούσι
ypoptomousi.wordpress.com

Τόνοι μελανιού, άπειρες ώρες γυρισμάτων, ρεπορτάζ, μοντάζ, σπικάζ. Η μετανάστευση είναι το blockbuster της εποχής μας. Οι εφημερίδες στήνουν πρωτοσέλιδα με επικίνδυνους μετανάστες, «λαθραίους» ανθρώπους, όπως τους ονομάζουν, που επιβουλεύονται την αρμονία, την ευημερία και την ηθική τάξη του μικρομεσαίου νοικοκυραίου. Τα κανάλια δημιουργούν ρεπορτάζ υπερπαραγωγές για να τονίσουν το «πρόβλημα», να αναδείξουν το «φαινόμενο», να επιστήσουν την προσοχή των προαναφερθέντων μικρομεσαίων νοικοκυραίων.

Αν κοιτάξει προσεκτικά κανείς όλες αυτές τις μπουρδολογίες, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου καμπάνια αποπροσανατολισμού. Περισσότερο από αυτό όμως είναι η συντήρηση της άγνοιας και η διοχέτευση της οργής και της απελπισίας μιας κοινωνίας, που πλήττεται απο τα αποτελέσματα βλακωδών πολιτικών αποφάσεων μιας εικοσαετίας και πλέον, στον πιο αδύναμο κρίκο της, δηλαδή στους μετανάστες. Και αν κοιτάξει ακόμα πιο προσεκτικά, θα δει καθαρά πως λόγω του παιχνιδιού αυτού που παίζεται στην πλάτη των μεταναστών, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αλλάζουν χέρια. Εκατομμύρια που εισπράττει το ελληνικό κράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του «προβλήματος» της μετανάστευσης και βάζει τα ανεπαρκή υπουργεία του να τα διαχειριστούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα τμήμα που ονομάζεται Home Affairs και ασχολείται με θέματα ασφάλειας και συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή με τη μετανάστευση, την παροχή ασύλου, την εμπορία ανθρώπων, την εσωτερική ασφάλεια κ.ο.κ. Αυτό το τμήμα έχει προγράμματα χρηματοδότησης όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., που αποδίδονται μέσω συγκεκριμένων θεματικών ταμείων. Τα τέσσερα αυτά θεματικά ταμεία είναι: Το Ταμείο Προσφύγων, που χρηματοδοτεί έξοδα χωρών σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το Ταμείο Ένταξης, που παρέχει κεφάλαια για την ομαλή ένταξη προσφύγων που τους έχει χορηγηθεί άσυλο ή υπηκοότητα στις χώρες που κατέφυγαν, το Ταμείο Επιστροφής, που χορηγεί προγράμματα επαναπατρισμού μεταναστών, και το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων που χρηματοδοτεί έργα και δράσεις φύλαξης των εξωτερικών συνόρων των χωρών-μελών και κατ’ επέκταση της ίδιας της Ένωσης.

Στο πλαίσιο πολυετών προγραμμάτων για δράσεις που αφορούν τα παραπάνω θέματα, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίησή τους. Ειδικότερα για το πρόγραμμα SOLID (Solidarity and Management of Migration Flows) 2007-2013, το συνολικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,97 δισ. ευρώ. Από αυτά τα κονδύλια περίπου το 10% ήρθε στην Ελλάδα για την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων. Συγκεκριμένα σε συνδυασμό με τα προϋπολογισμένα του 2013 το ελληνικό κράτος χρηματοδοτήθηκε (2007-2012) ή πρόκειται να χρηματοδοτηθεί (2013) με συνολικά 373.743.935,90 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποσό που φέρνει την Ελλάδα στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης χρηματοδοτήσεων, μπροστά από χώρες όπως η Γαλλία.

Τα κονδύλια των τεσσάρων ευρωπαικών ταμείων, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν3613/2007 έχουν διαμοιραστεί σε 2 υπουργεία με το Εσωτερικών και ειδικότερα τη Δ/νση Οικονομικών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (;) να έχει τη μερίδα του λέοντος. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαχειρίζεται 21.975.198 ευρώ από το Ταμείο Προσφύγων, το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα η Διεύθυνση Αλλοδαπών 20.586.002€ απο το Ταμείο Ένταξης, ενώ η χρηματοδότηση των Ταμείων Επιστροφής και Εξωτερικών Συνόρων ύψους 331.182.735 ευρώ πάει στη Διεύθυνση Οικονομικών του αρχηγείου της ΕΛΑΣ μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η τοποθέτηση-αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων αποτελεί θολό τοπίο, μια που, αν ανατρέξει κανείς στη σελίδα της ΕΛ.ΑΣ., θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει ετήσιο πρόγραμμα που να αναλύει τις σχετικές με το Ταμείο εξωτερικών συνόρων δαπάνες για το 2012, ενώ για το Ταμείο Επιστροφής ούτε λόγος μια που το εν λόγω τμήμα έχει να αναρτήσει ετήσιο πρόγραμμα απο το 2008! Με λίγα λόγια, δεν έχει κανείς ιδέα που έχουν πάει περίπου 162€ εκατομμύρια!

Το τμήμα Home Affairs της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δήλωση της επιτρόπου Σ. Μάλστρομ, έχει την πρόθεση να αυξήσει τον προϋπολογισμό των ταμείων του προγράμματος SOLID κατά 40%. Αυτό σημαίνει πως οι χώρες οι οποίες χρηματοδοτούνται για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών θα λάβουν αυξημένη κατά αντίστοιχο ποσοστό χρηματοδότηση για την ανανέωση του προγράμματος την περίοδο 2014-2020. Για να συμβεί αυτό όμως, το «πρόβλημα» πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει.

Το ελληνικό κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να διαιωνίζει το «πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης»· με δυο λόγια, δεν πρέπει να αφήσει καμιά αμφιβολία για το πόσο πολύ χρειάζεται αυτά τα χρήματα. Πέρα απο τις πολυδιαφημισμένες «σκούπες» του Ξένιου Δία, κάνει μια πολύ πιο σημαντική δουλειά άξια να ανταμειφθεί με ευρωπαϊκό χρήμα: κατά την περίοδο 2008-2012, από τις 64.010 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν, εγκρίθηκαν μόνο οι 535, ποσοστό 0,83% τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ξεπερνά το 25%! Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση για σοβαρή αντιμετώπιση της μετανάστευσης, παρ’ όλη την κινητικότητα των κατασταλτικών υπηρεσιών, είναι πως, ενώ την περίοδο 2008-2011 υπήρχαν πάνω απο 80 εκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια για την επιστροφή/απέλαση/επαναπατρισμό μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, το ελληνικό κράτος δαπάνησε μόλις κάτι περισσότερο απο ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τον κωδικό εξόδων 5143 του προϋπολογισμού.

Η πρόθεση απο την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών να διαιωνίζεται αυτή κατάσταση με τους ρατσιστές-βασανιστές αστυνομικούς, τα τείχη και τους φράχτες, τα στρατόπεδα «φιλοξενίας», τον γραφειοκρατικό κυκεώνα, καθώς και τους τραγικούς ρεπόρτερ-εμπόρους δράματος, είναι εμφανής. Όπως είπε μέσω twitter η Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, «η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος της μετανάστευσης έχει και κέρδη! Ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα». Αυτή είναι η αλήθεια τελικά. Η μετανάστευση έχει χρήμα, που δεν ξέρουμε απο ποια χέρια περνάει και πού πάει.

Σίγουρα δεν είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει και σίγουρα δεν περιμένουμε απαντήσεις απο ένα χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα όπως αυτό, που κακοδιαχειρίζεται όλα αυτά τα χρήματα. Το χειρότερο όμως είναι πως αυτό το χρεωκοπημένο σύστημα παίζει τα τελευταία του χαρτιά εκμεταλλευόμενο ανθρώπους που ζητάνε απλά να ζήσουν. Άνθρωποι όπως ο Χασάν από το Σουδάν, που του χάραξαν την πλάτη, φεύγουν από περιοχές που το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τα 40 και πολλές φορές τα 30 χρόνια, λόγω συρράξεων, ασθενειών ή ανεπάρκειας νερού και τροφής, και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ένος αδηφάγου ετοιμοθάνατου συστήματος κατσαπλιάδων με άσπρους γιακάδες και μπλέ πηλίκια.

Η εκμετάλλευση ανθρώπων πάντα είχε κέρδη. Είναι πολλά τα λεφτά, Χασάν...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.