.

Επίτροπος ΕΕ στην πΓΔΜ: «Να λυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το θέμα της ονομασίας» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Επίτροπος ΕΕ στην πΓΔΜ: «Να λυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το θέμα της ονομασίας»

 
Στο φόντο της «συγκεκριμένης» πρότασης του Μ. Νίμιτς προς Ελλάδα και πΓΔΜ, η Κάθριν Αστον επισκέφτηκε σήμερα τη γειτονική χώρα.


 Τη σημασία της καλλιέργειας σχέσεων καλής
γειτονίας και της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ, επεσήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στα Σκόπια με τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποκτά δυναμική και προτρέπουμε τα δύο μέρη να αξιοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλει ο Μάθιου Νίμιτς. Είναι απαραίτητη η επίλυση του ζητήματος αυτού, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Γνωρίζω ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, όμως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος. Είναι πολύ καλύτερο να ενεργήσετε όσο πιο σύντομα γίνεται, παρά αργότερα. Είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός όσον αφορά την ενταξιακή σας πορεία», σημείωσε η κ. Άστον.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια είχε συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η ίδια διαβεβαίωσε τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ πως η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι απολύτως εφικτός στόχος, ωστόσο απαιτείται, όπως τόνισε, η διευθέτηση μίας σειράς ζητημάτων στο εσωτερικό, όπως η πιστή εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας από το 2001, η αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η εξάλειψη των προβλημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και η ενίσχυση των σχέσεων με την κοινωνία των πολιτών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ότι τα παραπάνω ζητήματα καταγράφονται και στην ενδιάμεση έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, την οποία παρουσίασε, σήμερα, στο Στρασβούργο, ο επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε.

Η έκθεση αυτή της Κομισιόν σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας της 1ης Μαρτίου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ και επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει συσταθεί η εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου του 2012, τα οποία προκάλεσαν την πολιτική αναταραχή στη χώρα, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Άστον κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και να προτάξουν το συμφέρον των πολιτών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παραμερίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.