.

Άστεγοι: Δεν έχουμε συνθήματα. Έχουμε αιτήματα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Άστεγοι: Δεν έχουμε συνθήματα. Έχουμε αιτήματα«Δεν έχουμε συνθήματα. Έχουμε αιτήματα» έγραφαν τα πλακάτ στην πρώτη πορεία αστέγων που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Οι άστεγοι έφτασαν στην Βουλή όπου κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Στην συνέχεια, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση. Μετά τη συναυλία ακολούθησε το 8ο ετήσιο sleep out, μια πράξη συμπαράστασης στους αστέγους την οποία διοργάνωσε η ΚΛΙΜΑΚΑ, σε συνεργασία με τους Αγανακτισμένους Μοτοσυκλετιστές. Των Ειρήνης Σοβόλου, Νίκου Μίχου

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΚΛΙΜΑΚΑ» από το 2000 δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας και της υποστήριξης και  ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και ιδιαίτερα στον τομέα της στήριξης των ατόμων που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, οι άστεγοι υπολογίζονται σήμερα σε 20.000 πανελλαδικά.
 


Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος: «Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή από αυτούς που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους»,  ενώ με το νόμο 4052/2012 οι άστεγοι αναγνωρίζονται ως ιδιαίτερη «ευπαθής κοινωνική ομάδα, στην οποία παρέχεται κοινωνική προστασία».
  Η πορεία

Καθόλη την διάρκεια της πορείας των αστέγων από την πλατεία Κλαυθμώνος προς το Σύνταγμα, δεν ακουγόταν παρά σιωπή. Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «άστεγος» στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ άλλα ανέγραφαν ότι «δεν έχουμε συνθήματα. Έχουμε αιτήματα». Ήταν η πρώτη φορά που σε πορεία διαμαρτυρίας στα λουλουδάδικα επικρατούσε απόλυτη σιωπή.
 


Η Επιτροπή Αστέγων κατέθεσε στην Βουλή ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους. Η αναγνώριση της κοινωνίας των αστέγων, η πρόσβασή τους σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, στέγη και αξιοπρεπής διαβίωση, επαγγελματική κατάρτιση και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι κάποια από αυτά.
 

«Αισθάνομαι πολύ συγκινημένος για αυτό που πετύχαμε σήμερα», δήλωσε ο Γιώργος Μπαρκούρης, από την Επιτροπή Αστέγων. «Το χαρτάκι αυτό που κρατάω στο χέρι μου έχει τον αριθμό πρωτοκόλλου που πήρε το ψήφισμά μας από τη γραμματεία του Προέδρου της Βουλής. Είναι το πρώτο βήμα για να ακουστούν επίσημα τα αιτήματά μας», συμπλήρωσε.
 
«Οι άστεγοι διαθέτουν πολιτισμό. Αυτό έδειξε η σημερινή πορεία. Θα είμαστε δίπλα στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τα οποία καταφανώς καταπατούνται», δήλωσε η Άντα Αλαμάνου από την Κλίμακα, στην πλατεία Κλαυθμώνος μετά το τέλος της πορείας.
 


  Ύπνος στην πλατεία

Η πλατεία Κλαυθμώνος χθες το βράδυ δεν πρέσβευε το νόημα του ονόματός της. Είχαν στηθεί τέντες, όπου μέλη της Κλίμακας, προσέφεραν αναψυκτικά και γιαούρτια στους αστέγους. Δίπλα υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από την ζωή στον ξενώνα της οργάνωσης. Ταυτόχρονα, η κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» ήδη είχε ξεκινήσει το μαγείρεμα σε μια μεγάλη χύτρα.
 

 
«Πάμε να δούμε αν προσφέρουν καφέ», ακούγεται ένας άστεγος να λέει ψιθυριστά στον φίλο του, και κατευθύνονται προς την τέντα των αναψυκτικών. Ο ενθουσιασμός ήταν εμφανής. Δεν ήταν οι μόνοι ευδιάθετοι όμως. Όταν ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Μανώλη Ρακιντζή, την Μαριέττα Φαφούτη, τον Δημήτρη Πουλικάκο, τους Άσους του Καράτε Νο.2 και τους Φλος Ρουαγιάλ, πολλοί ήταν εκείνοι που το «έριξαν» στον χορό. Ένα ζευγάρι, μάλιστα, άρχισε να χορεύει αγκαλιά.
 
«Άστεγη αγάπη»

Ο Μανώλης Ρακιντζής μιλώντας μετά την συναυλία στο tvxs.gr ανέφερε ότι «βλέπω μεγαλύτερη συμμετοχή, να αυξάνεται ο κόσμος τα τελευταία τρία χρόνια που συμμετέχω, έχει ανταπόκριση, ευαισθητοποιούνται, έρχονται, βοηθούν, έτσι κι αλλιώς δεν είναι δύσκολο. Μπορούμε να βοηθήσουμε με τόσους απλούς τρόπους που απλά δεν μας περνούν από το μυαλό. Με τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε και μόνο με ένα πιάτο φαγητό το οποίο απλά θα πετούσαμε. Να το βάλουμε σε ένα αλουμινόχαρτο και να το βάλουμε στην πόρτα μας... αυτός που πρέπει να το βρει θα το βρει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Απλά πρέπει λίγο να ασχοληθούμε με το θέμα». Πηγή:tvxs0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.