.

Στους ενστόλους και στις φυλακές των Τρίκαλων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Στους ενστόλους και στις φυλακές των Τρίκαλων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αθήνα, 02.04.2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. στα Τρίκαλα

Θέμα: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί, αστυνομικοί και πυροσβέστες αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως αναλώσιμοι, και όχι ως άνθρωποι ενώ οι κρατούμενοι των φυλακών ζουν σε συνθήκες απόλυτου εξευτελισμού.

Οι ζωές όλων βασίζονται στην τύχη!
                                                     

Τη Δευτέρα 01/04/2013 αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., αποτελούμενη από τον Βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνο για θέματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρη ΤΣΟΥΚΑΛΑ, την Βουλευτή Τρικάλων Παναγιώτα ΔΡΙΤΣΕΛΗ και τον συντονιστή του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας Τάσο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων, την Αστυνομική Διεύθυνση και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων.
Στο Κατάστημα Κράτησης συναντήθηκαν με το Διευθυντή του Καταστήματος, τον Αρχιφύλακα, το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και του τοπικού σωματείου των Εξωτερικών Φρουρών. Στη 
Ο Δημήτρης Τσουκαλάς και ο Τάσος Μαυρόπουλος
συνάντηση παραβρέθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την πρόσφατη απόδραση 12 κρατουμένων από τις συγκεκριμένες φυλακές.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες ενώ αντιμετωπίζονται ως «αναλώσιμο είδος» και όχι ως Άνθρωποι –που εξαιτίας της ανευθυνότητας της πολιτείας εργάζονται καθημερινά βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή
λόγω έλλειψης τόσο του προβλεπόμενου προσωπικού όσο και των μέσων αυτοπροστασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για 80 κρατουμένους αντιστοιχεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, δεν καλύπτονται πλήρως οι σκοπιές της εξωτερικής φρουράς, ενώ τα μέτρα ασφαλείας υπολείπονται κατά πολύ των προβλεπομένων. Τα περιμετρικά φυλάκια απεδείχθησαν εν δυνάμει φέρετρα, αφού οι εκατοντάδες σφαίρες που έπεσαν κατά την τελευταία προσπάθεια απόδρασης κρατουμένων είχαν ως αποτέλεσμα τους σοβαρότατους τραυματισμούς δύο εξωτερικών φρουρών, που ζουν μόνο από τύχη, και αυτό γιατί οι σφαίρες διαπέρασαν τα τζάμια των παραθύρων που «ασφαλώς δεν είναι αλεξίσφαιρα», καθώς και τη βάση του φυλακίου που αντί να είναι κατασκευασμένη από μπετόν είναι κατασκευασμένη από ελενίτ.!!!
Η αναξιοπιστία και η αναποτελεσματικότητα της πολιτείας για να δώσει λύση στο σοβαρό θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων θεωρείται δεδομένη από τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι πλέον πεπεισμένοι ότι τους κοροϊδεύουν και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το αν η ζωή τους κινδυνεύει. Για το λόγω αυτό, την ώρα που η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. ζητούσε επιμόνως την άμεση θωράκισή τους με νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, γιατί τα ήδη υπάρχοντα έχουν όλα λήξει και ενώ οι Γενικοί Γραμματείς έλεγαν ότι θα φροντίσουν το θέμα αυτό, οι εργαζόμενοι την ίδια στιγμή, σε διπλανό δωμάτιο είχαν καλέσει έμπορο αλεξίσφαιρων γιλέκων από την Αθήνα και διαπραγματεύονταν μαζί του τιμές και ευκολίες πληρωμής προκειμένου να τα αγοράσουν οι ίδιοι με δικά τους χρήματα, για να προστατεύσουν τη ζωή τους!!

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. ζητά άμεσα την αγορά όλου εκείνου του υλικού που απαιτείται για την προστασία των εργαζομένων. Η ανθρώπινη ζωή δεν παζαρεύεται.
Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες κράτησης δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης και ευνομούμενης πολιτείας. Οι κρατούμενοι είναι πολλαπλάσιοι από τον αριθμό που προβλέπεται και σε πολλούς θαλάμους στοιβάζονται μέχρι και δέκα άτομα. Είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, όπου το χειμώνα προσπαθούν να ζεσταθούν με κουβέρτες που ζητούνται από κατοίκους της περιοχής και το καλοκαίρι καίγονται σε θερμοκρασίες 45 και 46 βαθμών κελσίου. Δεν υπάρχουν γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, με αποτέλεσμα η φροντίδα τους να γίνεται αποσπασματικά και όχι εγκαίρως, εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ συναντήθηκε με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Τρικάλων στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Το Προεδρείο της Ένωσης ενημέρωσε εκτενώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία και το προσωπικό από τις εντεινόμενες μνημονιακές πολιτικές οδηγούν σε εξαθλίωση τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα η λειτουργία της Υπηρεσίας να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό των Αστυνομικών. Η ακινητοποίηση των περιπολικών οχημάτων λόγω βλαβών και η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης στα κέντρα κράτησης, η μετατροπή των κρατητηρίων σε φυλακές, η έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, η διαρκής μετακίνηση του προσωπικού για φύλαξη των κέντρων κράτησης μεταναστών στον Έβρο και η δραματική μείωση των αποδοχών των αστυνομικών έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη καταπόνηση στο προσωπικό με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό έλλειμμα ασφάλειας. Σχετικό υπόμνημα παραδόθηκε στο κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. συναντήθηκε επίσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων με τη Διοίκηση της Υπηρεσίας, το προσωπικό, το Προεδρείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Τρικάλων-Καρδίτσας και τον περιφερειακό εκπρόσωπο της Ε.Α.Π.Σ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν εν’ όψει της αντιπυρικής περιόδου λόγω της παλαιότητας των υδροφόρων οχημάτων, της έλλειψης ομοιογένειας του προσωπικού, της δραματικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών, των μισθών και των αποζημιώσεων του προσωπικού.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. στις συναντήσεις με τους Αστυνομικούς και Πυροσβέστες, ανέπτυξε τις θέσεις της για την αναδιοργάνωση των σωμάτων Ασφαλείας και επανέλαβε ότι τα ζητήματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας πρέπει να απεμπλακούν από μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια. Η αναδιοργάνωση των σωμάτων θα πρέπει να γίνει από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγεσίες, οι συνδικαλιστικοί φορείς, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εξειδικευμένοι επιστήμονες.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. πιστεύει ότι η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να προσανατολιστεί στην αστυνόμευση και όχι στην αστυνομοκρατία, δόγμα που έχει επιβάλλει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Πέραν δε αυτού, θεωρεί ότι η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται κυρίως με μία άλλη πολιτική που θα εμπεριέχει κοινωνική ευαισθησία και θα προστατεύει τους πολίτες από την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό.

Το Γραφείο Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.