.

Ούτε στο Βερολίνο, ούτε πουθενά! ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ούτε στο Βερολίνο, ούτε πουθενά!

Απόλυτο φιάσκο η προσπάθεια της ακροδεξιάς να διαδηλώσει για την Πρωτομαγιά στη Γερμανία
Ανταπόκριση από τη Φρανκφούρτη (Το ΒΗΜΑ)Σε φιάσκο κατέληξε η επιχείρηση των νεοναζί ν' αμαυρώσουν τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Ντόρτμουντ κι άλλες μικρότερες πόλεις της Γερμανίας με έντονο ακροδεξιό στοιχείο. Τα σχέδιά τους δεν ανέκοψαν τόσο τα μπλόκα της αστυνομίας, όσο η δυναμική παρουσία μελών αντιρατσιστικών ομάδων και απλών πολιτών που φώναξαν ειρηνικά σ' όλους τους τόνους «Ναζί, δεν υπάρχει πουθενά χώρος για εσάς».

Οι νεοναζί δέχτηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα στη Φρανκφούρτη, καθώς όχι μόνο δεν κατάφεραν να διαδηλώσουν, αλλά είδαν τελικά την πόλη με το…κυάλι. Εδώ και μήνες το ακροδεξιό ΝPD είχε ανακοινώσει προκλητικά ότι ανήμερα Πρωτομαγιά θα πραγματοποιούσε συγκέντρωση και πορεία προς την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην «καρδιά» της Φρανκφούρτης. Κεντρικό αίτημα θα ήταν η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ.

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή το τοπικό δικαστήριο υπό το φόβο ταραχών αποφάσισε να εκτοπίσει τη συγκέντρωσή των νοσταλγών του Χίτλερ από το κέντρο προς τη βιομηχανική ζώνη της πόλης, κοντά στο εργοτάξιο των νέων δίδυμων πύργων της ΕΚΤ. Ούτε εκεί όμως μπόρεσαν να εμφανιστούν οι νεοναζί, καθώς περίπου τρεις χιλιάδες αντι-διαδηλωτές μπλόκαραν όλες τις εισόδους του παρακείμενου σιδηροδρομικού σταθμού και κατέλαβαν και τις γραμμές του τρένου. Το αποτέλεσμα ήταν ν' αποκοπεί κάθε δυνατότητα πρόσβασης των νεοναζί προς το σημείο συγκέντρωσης. Η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρότατη, ωστόσο, δεν υπήρξε ένταση με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά.

Εκπρόσωποι του αντιρατσιστικού κινήματος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πλήρη, όπως είπαν, επιτυχία να υποχρεώσουν τους ναζί σε ταπεινωτική ήττα. Εξέφρασαν όμως και την αγανάκτησή τους με την απόφαση του δικαστηρίου να επιτρέψει τη συγκέντρωση και μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει ιδιαίτερα φορτισμένο παρελθόν: από τις εγκαταστάσεις της παλιάς λαϊκής αγοράς, η οποία βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά, στάλθηκαν στο Αουσβιτς 12.000 άνθρωποι την περίοδο '41-'45.

Στο Βερολίνο, παρά τις ανάλογες προσπάθειες μελών αντιφασιστικών ομάδων, περίπου 500 νεοναζί συγκεντρώθηκαν στο προάστιο Σονεβάιντε. Ισχνή ήταν η παρουσία τους στο Ντορτμουντ, όπου ακούστηκαν από την πλευρά τους ιδιαίτερα επιθετικά συνθήματα όπως «θα καθαρίσουμε τις μπότες μας με το αίμα των αντιφασιστών».
Ομάδες ακροδεξιών συγκεντρώθηκαν και στις πόλεις Ερφουρτ στο βορρά και Βίρζμπουργκ στο νότο, όπου επίσης βρήκαν απέναντί τους μέλη αντιρατσιστικών ομάδων και απλούς κατοίκους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.