.

Αυταπάτες τα περί 'διαπραγμάτευσης'. Το διδακτικό μήνυμα από Πορτογαλία. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Αυταπάτες τα περί 'διαπραγμάτευσης'. Το διδακτικό μήνυμα από Πορτογαλία.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ EUROGROUP ΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014
ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ - ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Η θλιβερή είδηση από την Πορτογαλία, όπου το Eurogroup, δια του επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, απέρριψε μετ’ επαίνων το αίτημα της Λισαβόνας να χαλαρώσει τον πνιγηρό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος του 2014, είναι άκρως διδακτική για τις «νεοαποικίες» του Νότου, που έχουν περιπέσει στα νύχια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (Τρόικας).
Το θλιβερό δίδαγμα της απόρριψης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι συνιστούν αυταπάτες οι απόψειςπου εκφέρονται στη χώρα μας για τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με στόχο ένα «καλό» ή «χαλαρό»μνημόνιο και μια «συμφωνημένη» διαγραφή χρέους. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει «καλό» και«κακό» μνημόνιο ή γιατί το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο με «κούρεμα» ενός μέρους του αλλά και γιατί η γραμμή της αδιάλλακτης εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής συνιστά αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή των κυρίαρχων της ΕΕ, ιδίως του Γερμανικού κατεστημένου.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να είναι έτοιμη και να έχει προετοιμάσει το λαό για μια μεγάλη αλλά αναγκαία σύγκρουση με αμετάθετο στόχο την χωρίς όρους και άμεση ακύρωση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους με όπλο τη στάση πληρωμών και ένα μεγάλο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Και αυτό γιατί δίχως την ακύρωση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους, που το πιθανότερο θα είναι τελικά μονομερής, δεν μπορεί ο τόπος να αποκτήσει τις απαραίτητες ανάσες, προκειμένου να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικού ορίζοντα.
Αυτήν την ώρα των επερχόμενων μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και μπροστά σε πιθανότατεςραγδαίες εξελίξεις, τίποτα δεν είναι πιο απαραίτητο και επείγον για την Αριστερά από το να αποσαφηνίσει πλήρως και να ριζοσπαστικοποιήσει τους στόχους της και παράλληλα να εργαστεί από κοινού και πυρετωδώςγια τη διαμόρφωση στις γειτονιές, στις επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες, στην εκπαίδευσηπαντούλαϊκές ενωτικές αγωνιστικές επιτροπές. Λαϊκές επιτροπές αγώνα για τα μεγάλα λαϊκά αιτήματα σε κάθε χώρο και ενιαίο συντονισμένο κίνημα για την προοδευτική ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά και εκλογές, που θα αναδείξουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Λαϊκές επιτροπές που μετά την κυβέρνηση της Αριστεράς, θα τη στηρίζουν, θα την ελέγχουν και θα προωθούν το πρόγραμμά της ενάντια στις αντιστάσεις και τις πιέσεις.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΡΑΣ

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και το πορτογαλικό αίτημα "χαλάρωσης" του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2014, καθώς επίσης και τα νέα προωθούμενα αντιλαϊκά μέτρα από την Πορτογαλική κυβέρνηση.

ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ EUROGROUP ΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014
Στην απόρριψη του πορτογαλικού αιτήματος για χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του 2014προχώρησε από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Πορτογαλία πρέπει να τηρήσει ευλαβικά τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της, όπως έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές της, επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σημειώνεται ένα 24ωρο νωρίτεραο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υποστήριξε πως ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να τεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για το 4% που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές.
Στο πλαίσιο κατά την προσέλευσή του στο άτυπο Eurogroup, o Ολλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Πορτογαλία θα πρέπει να εμμείνει στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος.
«Είναι σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος συμπεριλαμβανομένων και των στόχων για το έλλειμμα. Δεν νομίζω ότι είναι καλό σημάδι να συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να μειωθούν ή να αυξηθούν οι στόχοι. Ο έξω κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι η Πορτογαλία και η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε όσα πρέπει να γίνουν, σε όσα έχουν συμφωνηθεί» τόνισε.
ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Κατά την άτυπη σύνοδο οι υπουργοί συζήτησαν περί της Πορτογαλίας και θα ξαναδούν το θέμα κατά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στα τέλη Νοεμβρίου.
«Μία αυστηρή εφαρμογή της συμφωνημένης πολιτικής θα εξασφαλίσει μία μακρόπνοη οικονομική ανάκαμψη», υποστήριξε ο Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πορτογαλία, η οποία έχει να επιδείξει την ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρωομάδα το δεύτερο τρίμηνο, διαβεβαίωσε τους εταίρους της πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα.
«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε την Πέμπτη (12/9) σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τηνμείωση των συντάξεων του δημοσίου, κατά 10% για ποσά άνω των 600 ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα.
Το μέτρο θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε ήδη τουπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο.
Ο γενικός γραμματέας δημόσιας διοίκησης Έλντερ Ρουζαλίνου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο εκ νέου υπολογισμός των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειώσει το έλλειμμα των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2014, από 4,4 δισ. ευρώ φέτος.
Όπως σημείωσε, επιπλέον, η κυβέρνηση πρότεινε την τροποποίηση ενός νομοσχεδίου για την αγοράς εργασίας που απέρριψε ως αντισυνταγματικό το Συνταγματικό Δικαστήριο τον περασμένο μήνα, εξέλιξη η οποία αποτέλεσε πλήγμα στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου.
Οι ανατροπές στις συντάξεις και το εργασιακό εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησηςσυμμαχίας της κεντροδεξιάς για την μείωση των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας. Κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των δανειστών της Πορτογαλίας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναμένεται να αρχίσει την επόμενη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος την Δευτέρα.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει σύγκλιση των συντάξεων του δημοσίου με εκείνες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και θα επηρεάσει περίπου τα δύο τρίτα από το σύνολο των κάπου 470.000 εργαζομένων τα οποία εισφέρουν στο κρατικό ασφαλιστικό ταμείο Caixa Geral de Aposentações.
«Γνωρίζουμε ότι (το νομοσχέδιο) θα προκαλέσει έναν βαθύ διάλογο... Αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική για την διόρθωση του ελλείμματος του δημοσίου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», είπε ο γενικός γραμματέας δημόσιας διοίκησης της Πορτογαλίας.
Η κυβέρνηση διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία στην πορτογαλική Βουλή, αλλά η αντιπολίτευση έχει καταφέρει να αμφισβητήσει ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας και να καταφέρει την ακύρωσή τους από τα δικαστήρια, γεγονός το οποίο έχει εγείρει φόβους πως η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει να ολοκληρώσει το μνημόνιο δανεισμού της έως τα μέσα του 2014.
Το νομοσχέδιο που απέρριψε πρόσφατα το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας προέβλεπε μέτρα όπως η θέσπιση της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας στο δημόσιοπλεονάζοντες εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απολυθούν εάν δεν βρισκόταν κάποια άλλη θέση για να μεταταχθούν έπειτα από ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα με σημαντικά μειωμένες αποδοχές.
Αναζητώντας εναλλακτική λύση, η κυβέρνηση προτείνει τώρα οι εργαζόμενοι που κρίνεται να πλεονάζουν να υπάγονται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης με μισθό μειωμένο κατά 40% και 60% εάν δεν μπορούν να αναλάβουν νέα καθήκοντα μετά την διαδικασία αυτή.
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013.
Πηγή: Διαδυκτιακή εφημερίδα ISKRA.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.