.

Χάσαμε ένα μεγάλο κομμουνιστή και επιστήμονα,τον Γιώργο Χουρμουζιάδη ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Χάσαμε ένα μεγάλο κομμουνιστή και επιστήμονα,τον Γιώργο ΧουρμουζιάδηΠΕΜΠΤΗ (17/10) ΣΤΙΣ 4 μ.μ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος – καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, σε ηλικία 82 ετών και έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία. Η κηδεία του Γ. Χουρμουζιάδη θα γίνει από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 17 Οκτώβρη στις 4 μ.μ. και θα είναι πολιτική.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1935. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Δίδαξε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση (1961 - 1964). Το 1965 ορίστηκε Εφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1983 έγινε κοσμήτορας στη ΦΣ του ΑΠΘ και το 1985 έγινε αντιπρύτανης στο ΑΠΘ.
Ασχολήθηκε με την έρευνα Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Εχει γράψει 5 βιβλία και είχε εκδώσει τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 - 1982) και «Γόρδων» (1991 - 1995), με σκοπό τη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύχθηκαν σε Αμερική και Ευρώπη. Ασχολήθηκε επίσης με τη Μουσειολογία συστηματικά και οργάνωνε ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ.
Το βιογραφικό από τον ίδιο:

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία,ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού.Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες. Ύστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: "Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά". Από τότε δε σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα.
Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν.
Έγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, "αγορεύσεις" για τη βουλή, κατ' αρχήν και κατ' άρθρον. Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα "Σ' αγαπώ".
Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού!


ΤΟ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το θάνατο του Γιώργου Χουρμουζιάδη, εξέδωσε το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέροντας: «Το ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συντρόφου Γιώργου Χουρμουζιάδη. Ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, όπου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1981 έγινε μέλος του ΚΚΕ και στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1991, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Υπηρέτησε το Κόμμα και τον λαό της Θεσσαλονίκης από διάφορες θέσεις και ως βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης, όπου εκλέχθηκε στις εκλογές του 2000 και του 2004. Παρέμεινε μέλος του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του.
Ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διακρίθηκε για το πλούσιο επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, ιδιαίτερα στους κλάδους της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της μουσειολογίας. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση τα χρόνια 1961 – 1964 και το 1965 ορίστηκε Έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ την περίοδο 1976 – 1978, ως υπότροφος της Alexander v. Humbolt στη Χαϊδελβέργη, μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ιστορία.
Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κοσμήτορας το 1983. Το 1985 έγινε αντιπρύτανης στο ΑΠΘ. Ασχολήθηκε με την έρευνα της Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, επίσης ασχολήθηκε συστηματικά με τη Μουσειολογία και οργάνωσε ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ. Υπήρξε πρωτοπόρος στη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύχθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη και εξέδωσε και διηύθυνε γι' αυτό τον σκοπό τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 - 1982), «Γόρδων» (1991 - 1995) και «Ανάσκαμμα» (2008-2013). Συνέγραψε 5 βιβλία και ανέπτυξε πλούσια αρθρογραφία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων. Από το 1992 ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διηύθυνε τις ανασκαφές στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς και υπήρξε, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα LIFE, για την οργάνωση στην περιοχή της λίμνης Καστοριάς του πρώτου Οικομουσείου, με βάση τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο Δισπηλιό. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο και την οικογένειά του.
Η κηδεία του σ. Γ. Χουρμουζιάδη θα γίνει από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, την Πέμπτη 17 Οκτώβρη στις 4 μ.μ. και θα είναι πολιτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανακοίνωση για το θάνατο του Γιώργου Χουρμουζιάδη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αναφέροντας τα εξής: «Δυστυχώς δεν πέθανε στο Δρόμο του Μεταξιού, όπως είχε γράψει πως επιθυμούσε, αλλά στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, ήταν καθηγητής στο ΑΠΘ ενώ διετέλεσε και βουλευτής με το ΚΚΕ. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1935, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, της οποίας ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1973.Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στην ίδια σχολή, το 1983 κοσμήτοράς της και το 1985 αντιπρύτανης στο ΑΠΘ. Ο εκλιπών άφησε πίσω του ένα σημαντικό συγγραφικό έργο με 5 βιβλία και πλούσια αρθρογραφία, ενώ υπήρξε μέλος σε πολλά ευρωπαϊκά αρχαιολογικά ινστιτούτα.Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά το Γιώργο Χουρμουζιάδη και εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Tετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013


iskra

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.