.

Πενιχρό το… αποτέλεσμα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Πενιχρό το… αποτέλεσμα




     
ΕΛ.ΑΣ. συνέντευξη Τύπου

   Μόνο δέκα αστυνομικοί ανακάλυψε ότι είχαν σχέση με τη Χ.Α. η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Του Μάνου Τσαλδάρη

Στην ανακοίνωση ενός πρόχειρου «πορίσματος», όπου αναμειγνύονται και συμψηφίζονται τα αποτελέσματα από τις έρευνες για τον εντοπισμό αστυνομικών συμπαθούντων ή σχετιζομένων με τη Χρυσή Αυγή

με εκείνα από τη διερεύνηση υποθέσεων ρατσιστικής ή άσκοπης και υπερβολικής βίας της τελευταίας τετραετίας, προχώρησε χθες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχουν «πυρήνες» χρυσαυγιτών αστυνομικών και ότι οι εντοπισμένες περιπτώσεις είναι μεμονωμένες.

Φροντίζοντας η πολιτική ηγεσία να αποφύγει την βάσανο των ερωτήσεων στη συνέντευξη Τύπου -ο υπουργός Νίκος Δένδιας, αν και είχε ανακοινωθεί, τελικά δεν παρευρέθηκε στην παρουσίαση- και αδιαφορώντας για την έκθεση της φυσικής ηγεσίας στην κοινή γνώμη, οδήγησε τον αρχηγό και τους ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωση ενός πορίσματος που προήλθε από μια έρευνα η οποία διεξήχθη στο βεβιασμένο χρονικό διάστημα του ενός μήνα και όπου ερευνήθηκαν μόνο οι μισές από τις καταγγελλόμενες περιπτώσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι περίεργο που η υπηρεσία των ΜΑΤ κατατάσσεται στην 8η θέση των αστυνομικών διευθύνσεων που εμφανίζουν περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς, ενώ τα πρωτεία παρουσιάζεται να κατέχουν η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και η Αμεση Δράση.

Δηλαδή, σε μια υπηρεσία στην οποία προέκυψε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του περσινού καλοκαιριού και μετά από μαθηματικές αναγωγές, ότι τουλάχιστον οι μισοί αστυνομικοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή, δεν βρέθηκε ούτε ένας χρυσαυγίτης, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους που δεν βρίσκονται σε τόσο «μάχιμες» υπηρεσίες πρώτευσαν στα περιστατικά βίας!

Δεν εκπλήσσει λοιπόν το συμπέρασμα της βεβιασμένης χρονικά έρευνας που αναφέρει ότι: «Από τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν και παρουσιάζονται στην Εκθεση, δεν διαπιστώνονται συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα. Δεν συγκροτούνται “πυρήνες” ή (αδιαφανείς) “φράξιες” ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία».

Ερεύνησαν τις μισές υποθέσεις

Στο πόρισμά τους, λοιπόν, οι αξιωματικοί παραδέχονται ότι οι ίδιοι ερεύνησαν τις μισές από τις συνολικά 142 υποθέσεις με ακραία αστυνομική συμπεριφορά που καταγράφηκαν από το 2009 ώς τον Οκτώβριο 2013 και ότι σε αυτές τις 71 περιπτώσεις εντόπισαν συνολικά 203 αστυνομικούς που είτε ήταν υπαίτιοι περιστατικών (118) είτε συνέπραξαν σε αυτά (85).

Στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό χρυσαυγιτών έκαναν εφόδους σε 104 υπηρεσίες της Αττικής και ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί, 2 λιμενικοί και 12 πολίτες. Σε αυτές συνελήφθησαν συνολικά 15 αστυνομικοί, 1 λιμενικός και 6 πολίτες, ενώ από τους συλληφθέντες αστυνομικούς μόνο οι 10 «είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της Χ.Α.». Ανάμεσα στους 10 συμπεριλαμβάνονται έξι αστυνομικοί που υπηρετούσαν στις φρουρές χρυσαυγιτών βουλευτών αλλά και ο προφυλακισμένος διοικητής του τμήματος Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα.

Οσο για τις περιοχές όπου την τελευταία τετραετία έχουν σημειωθεί περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας, καθόλου τυχαία είναι εκείνες στις οποίες διαμένουν μετανάστες. Συγκεκριμένα, στον Αγιο Παντελεήμονα κατεγράφη το 24% των περιστατικών, στην Ομόνοια το 14%, στην Κυψέλη το 13% και στους Αμπελόκηπους το 12%. Στην Αττική καταγράφηκε το 83% των περιστατικών που συνέβησαν στη χώρα και στην περιοχή της Αθήνας το 69% αυτών που έγιναν σε ολόκληρο τον νομό.


efsyn

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.