.

Κόντρα υπουργείων μέσω «διαρροών» για την άδεια του Χρ. Ξηρού ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Κόντρα υπουργείων μέσω «διαρροών» για την άδεια του Χρ. Ξηρού



Την αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (μέσω «πηγών») προκάλεσαν διαρροές από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερωθεί εγγράφως για τη χορήγηση της 9ήμερης άδειας στον Χριστόδουλο Ξηρό από τις 24 Δεκεμβρίου 2013.

athanasiou-dendias.jpg

Διαμάχη Αθανασίου-Δένδια

Το σχετικό έγγραφο απευθυνόταν στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας, λέγοντας ότι το μέλος της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός πρόκειται να λάβει 9ήμερη άδεια την 1η Ιανουαρίου 2014 για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.
Την ίδια ημέρα που ο Ξηρός έλαβε την άδεια, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2014, η διευθύντρια των φυλακών απέστειλε νέο έγγραφο για τη χορήγηση της άδειας στον Ξηρό, προς τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, τη ΓΑΔΑ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας - Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας, τον διοικητή ΑΤ Κορυδαλλού και τον διοικητή ΑΤ Καλλικράτειας.
Με το δεύτερο αυτό έγγραφο η διευθύντρια των φυλακών ενημέρωνε εκ νέου ότι ο κρατούμενος Χριστόδουλος Ξηρός έλαβε άδεια με προορισμό την Καλλικράτεια και επιστροφή την 9η Ιανουαρίου 2014.
Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, ανάφεραν οι ίδιες πηγές, κινήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που είχε λάβει με το από 11.6.2013 έγγραφο τής ΕΛ.ΑΣ. Με το έγγραφο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσει τα καταστήματα κράτησης ότι όταν λαμβάνουν άδεια κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου όπου μεταβαίνουν για άδεια οι κρατούμενοι.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ενέργειες αυτές της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού καταδεικνύουν ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως η ΕΛ.ΑΣ. για την άδεια που θα ελάμβανε ο Χριστόδουλος Ξηρός και ότι δεν αγνοήθηκε καμία προειδοποίηση προς την ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις άδειες κρατουμένων.
Σκοπός της ενημέρωσης αυτής που ζητάει η Ελληνική Αστυνομία είναι για να υπάρχει επιτήρηση των ατόμων που λαμβάνουν άδειες από τις φυλακές, καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Απάντηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, απάντησε -και πάλι μέσω πηγών- στα παραπάνω σημειώνοντας ότι η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά μόνο τον έλεγχο της τήρησης των περιοριστικών όρων, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα, και όχι την παρακολούθηση κρατουμένων. «Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της» ανέφεραν.
Αναλυτικά, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν τα εξής:
«Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο.
»Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία.
»Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.