.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος»

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28-04-2014, επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τους Βουλευτές Δημήτρη Τσουκαλά και Χαρά Καφαντάρη, και τον Συντονιστή του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσο Μαυρόπουλο, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος (πρώην Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2014.Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Π.Δ.Π.Υ.) Αττικής Υποστράτηγο κ. Δήμο Αναγνωστάκη, τον Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) Υποστράτηγο κ. Θεοδόση Δημακογιάννη και τον Υποδιοικητή του Ε.Σ.Κ.Ε. Αρχιπύραρχο κ. Βασίλειο Καπέλιο και τέλος τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.) Αρχιπύραρχο κ. Παύλο Γρηγορίου. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Πύραρχος κ. Αναστάσιος Μανιάτης, Γ.Γ. της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Α.Π.Σ). Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε και με το Προσωπικό του Ε.Σ.Κ.Ε. και του Κ.Ε.Π.Π., και ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την Υπηρεσία.

Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Διαπιστώθηκε ότι η εκπόνηση των επικαιροποιημένων επιχειρησιακών σχεδίων για την περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Επιπλέον, εντοπίστηκαν προβλήματα που οφείλονται στην τυφλή τήρηση των μνημονιακών πολιτικών από την κυβέρνηση και την συνήθη αδράνεια και καθυστέρηση του Υπουργείου. Αυτές οι πολιτικές συνεπάγονται περικοπές στις δαπάνες, καθυστερήσεις στην κάλυψη των κενών θέσεων και στην έγκαιρη διανομή των απαραίτητων κονδυλίων.

Από τη συζήτηση αντλήθηκαν συνοπτικά τα εξής συμπεράσματα:

• Παρά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Π.Σ. και τις νέες δομές που επέφερε αυτό, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι εγκύκλιοι και οι κανονιστικές πράξεις που θα πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) και τούτο παραμονές της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου). Είναι προφανές ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες σύγχυσης αρμοδιοτήτων στο Προσωπικό που στελεχώνει το Ε.Σ.Κ.Ε.

• Παραμένει η τριχοτόμηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Η αντιμετώπιση της και η ομογενοποίηση του Π.Σ. θα συνεισφέρουν στην συνολική αποτελεσματικότητά του.

• Δεν έχουν εγκριθεί ακόμα τα κονδύλια για τα έργα και τα μέτρα πρόληψης (αποψίλωση, καθαρισμοί δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, κ.λ.π.). Αναμένοντας την έγκρισή τους επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης και ελέγχου της υλοποίησης των προτάσεων πρόληψης του Π.Σ. από τους δικαιούχους αρμόδιους φορείς.

• Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας του Προσωπικού του Π.Σ.

• Ενώ υφίσταται πλέον η απαραίτητη τεχνογνωσία και το αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, δεν έχει ολοκληρωθεί μια βάση δεδομένων επικινδυνότητας πυρκαγιών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

• Παραμένουν τα γνωστά προβλήματα όσον αφορά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης του εθνικού στόλου. Παραμένει η αβεβαιότητα ως προς τον αριθμό που θα διατεθεί (λόγω παλαιότητας κάποιων από αυτά - Canadair) και ο βαθμός ετοιμότητας τους.

• Το φλέγον πρόβλημα που μειώνει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Πυροσβεστικών Οχημάτων εξακολουθεί να εντοπίζεται στη συντήρηση και την αντικατάσταση των παλαιών ελαστικών, εγκυμονώντας κινδύνους και για το Προσωπικό του Π.Σ.

• Το Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται στον μέγιστο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας, επαγγελματικής επάρκειας και διάθεσης για προσφορά, το δε φρόνημά του διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, παρόλη την μνημονιακή επίθεση στις απολαβές και την υποβάθμιση της οικονομικής του κατάστασης και των ελλείψεων που επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την στήριξή του στο Προσωπικό του Π.Σ. αλλά επισημαίνει ότι δεν μπορεί η αποτελεσματικότητα της αντιπυρικής περιόδου, η προστασία του φυσικού πλούτου και της περιουσίας των πολιτών, να εξακολουθεί να στηρίζεται στο φιλότιμο, την αυταπάρνηση και την υπέρβαση των δυσκολιών από τις προσπάθειες του προσωπικού και μόνον. Θα πρέπει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και η Κυβέρνηση, να πάψουν να θέτουν σαν προτεραιότητα τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους, να σκύψουν επιτέλους στα χρόνια προβλήματα του Π.Σ. και να αφοσιωθούν στην ασφάλεια του Πολίτη και την Πολιτική Προστασία.


Το Γραφείο Τύπου   


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.