.

Αντισυνταγματική η ποσόστωση υπέρ πολυτέκνων - τριτέκνων για την εισαγωγή στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αντισυνταγματική η ποσόστωση υπέρ πολυτέκνων - τριτέκνων για την εισαγωγή στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές
Νέο «μπλόκο» στο ευνοϊκό καθεστώς εισαγωγής σε σχολές, των παιδιών των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών βάζει η Δικαιοσύνη, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις (ποσοστώσεις), με τις οποίες μπορούν να μπουν στις αστυνομικές σχολές (αξιωματικών, αστυφυλάκων), στις αντίστοιχες στρατιωτικές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής


Με αλλεπάλληλες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα ευεργετήματα εισόδου στις σχολές αυτές (κατά ποσοστό 10% για παιδιά πολυτέκνων και άλλων κατηγοριών και κατά 4% για παιδιά τριτέκνων), γιατί δεν στηρίζονται σε ακαδημαϊκά κριτήρια.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις με τις οποίες θεσπίστηκε η καθ’ υπέρβαση εισαγωγή σε ποσοστό 35% των τέκνων πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στις στρατιωτικές σχολές. Η απόφαση αυτή βάζει «φωτιά» στις εισαγωγικές εξετάσεις, αφού όσοι έμειναν «έξω» από τη γενική σειρά μπορούν να... προσφύγουν και να διεκδικήσουν μία θέση εξ αυτών που έλαβαν οι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι.

Η απόφαση που εκδόθηκε χθες από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κρίνει πώς η σχετική διάταξη του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει ανωτέρω ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.


Το σκεπτικό είναι ότι ο νόμος αυτός εισάγει υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων ευνοϊκή μεταχείριση και εξασφαλίζει υπέρ αυτών μεγάλο ποσοστό (35%) των θέσεων των στρατιωτικών σχολών, περιορίζοντας έτσι τα τέκνα των λοιπών οικογενειών, σε πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό τους, ποσοστό θέσεων. Κρίνει το Δικαστήριο πώς παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.


Πάνω στην απόφαση αυτή μπορούν να «πατήσουν» τώρα όσοι απέτυχαν να εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές και ιδίως όσοι είναι στις λίστες των επιλαχόντων και να διεκδικήσουν θέσεις από αυτές που πληρώθηκαν από τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Να σημειωθεί πώς επί δεκαετίες τέκνα πολύτεκνων οικογενειών ελάμβαναν το 35% των θέσεων στις στρατιωτικές σχολές και από το 2008 προστέθηκαν και τα τέκνα των τρίτεκνων οικογενειών.


#ethnos,ixnos


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.