.

Αντιδρούν οι Δανοί αστυνομικοί στο «ναζιστικό» σχέδιο κατάσχεσης τιμαλφών από μετανάστες ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Αντιδρούν οι Δανοί αστυνομικοί στο «ναζιστικό» σχέδιο κατάσχεσης τιμαλφών από μετανάστες


Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας αστυνομικών της Δανίας με δηλώσεις του χαρακτήρισε ανεφάρμοστη την προτεινόμενη κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων από μετανάστες που φτάνουν στην χώρα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η περίθαλψή τους.



Σχολιάζοντας το μέτρο, που πολλοί ήδη συγκρίνουν με την πρακτική των Ναζί να κατάσχουν κοσμήματα και περιουσιακά στοιχεία των Εβραίων κατά την περίοδο πριν και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κλάους Οξφελντ είπε στο κρατικό ραδιόφωνο της Δανίας ότι δεν είναι δουλειά των αστυνομικών να κάνουν τους εκτιμητές.«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αφαιρούσαμε, π.χ., βέρες από πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι αξιωματικοί δεν θα μπορούσαν να εκτιμήσουν εάν ένα δαχτυλίδι αξίζει 1.000, 5.000 ή 10.000 δανέζικες κορώνες.

Η πρόταση που σόκαρε την δανική και διεθνή κοινή γνώμη, αφορά κατασχέσεις τιμαλφών από μετανάστες, όταν η αξία τους ξεπερνά τις 3.000 κορώνες (περίπου 400 ευρώ).

Οπως είπε ο Οξφελντ, η ομοσπονδία των αστυνομικών απορρίπτει την ιδέα, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο, με στόχο αν εγκριθεί να εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο.

Στο διαδίκτυο την ίδια ώρα οι πολίτες οργάνωσαν συλλογή υπογραφών, που ήδη την Τρίτη είχε ξεπεράσει τις 15.000, προκειμένου να αντιδράσουν στο προτεινόμνο μέτρο.

Ενας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος παραιτήθηκε από την έδρα του σσε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για «μία αλλαγή αξιών που βρίσκω βαθιά ανησυχητική».

Εκ μέρους της Ισλαμικής Κοινότητας της Δανίας ο εκπρόσωπος Τύπου Ιμράν Σαχ προχώρησε ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας ότι η στρατηγική που καταγράφεται προσπαθεί «να ωθήσει τα όρια του τι θα ήταν εφικτό σεν μία μελλοντική κοινωνία τύπου Απαρτχάιντ».

Απτόητο, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, που αντιτίθεται ευθέως στην υποδοχή μεταναστών, περιγράφει ωμά τους στόχους του: «Βασικά λέμε ότι εάν θέλετε να έρθετε στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποφύγετε την Δανία, γιατί έχουμε πολλά προβλήματα με μετανάστες και... δεν θέλουμε άλλους στη Δανία», σύμφωνα με όσα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Χένρικσεν.

Εκ μέρους της κυβέρνησης προσπαθούν να «χρυσώσουν» το χάπι, σχολιάζοντας ότι το σχέδιο ουσιαστικά εφαρμόζεται ήδη για τους Δανούς πολίτες, καθώς πρέπει κάποιος να έχει λιγότερες από 10.000 κορώνες σε καταθέσεις, προκειμένου να ζητήσει υποστήριξη από το κράτος πρόνοιας.

Ωστόσο, στόχος τους είναι να αποφύγουν να γίνουν... Σουηδία, καθώς η γειτονική χώρα υποδέχθηκε ήδη 150.000 αιτούντες άσυλο μέχρι και τον Νοέμβριο. Για τη Δανία, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 18.000.




Πληροφορίες από DW, Γαλλικό, dpa, Reuters


#stokokkino.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.