.

Όσα θα' θελα να πώ με τα παιδιά μου..,Κέμενο Αστυνομικού ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Όσα θα' θελα να πώ με τα παιδιά μου..,Κέμενο Αστυνομικού


Ο Φωτεινός Παγιαύλας "παντρεύει" μέσα σ' ένα διάλογο από το μέλλον την σχέση του σκοταδισμού της σύγχρονης προκατάληψης με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιστορική πορεία προς την εξιλέωση. 
Μετά από 40 χρόνια, το 2055, που (πιστεύω πως) θα είμαι σεβάσμιο παππουδάκι, θα πιάνω και γω τα παιδιά όπως πιάνανε και μένα όταν ήμουν παιδί και θα συζητάμε. Η συζήτηση θα πάει κάπως έτσι:
"- Παιδί μου στην Ελλάδα το 1952 δόθηκε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες.
- Γιατί παππού δόθηκε τόσο πρόσφατα;
- Γιατί μέχρι τότε θεωρούνταν πως οι γυναίκες δεν είχαν κρίση, δεν είχαν δυναμισμό, εξυπνάδα, πως δεν μπορούσαν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις. Θεωρούνταν πως αυτά είναι χαρακτηριστικά μόνο των ανδρών.
Επίσης, το 1984 δόθηκε το δικαίωμα να παντρεύονται δυο ετεροφυλόφιλοι με πολιτικό γάμο. Μέχρι τότε μόνο με θρησκευτικό γάμο μπορούσαν να παντρευτούν.
- Γιατί παππού;
- Γιατί θεωρούσαν πως άμα έδιναν το δικαίωμα να παντρεύονται κάποιοι με πολιτικό γάμο, θα κλυδωνίζονταν η κοινωνία, ο θεσμός της παραδοσιακής οικογένειας.
- Μα κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν μπορούσε να συμβεί άλλωστε.
- Δεν μπορούσαν να το καταλάβουν τότε παιδί μου.
Κάτι άλλο, το 1995 αποφασίστηκε οι νεοεισερχόμενοι αστυνομικοί να μπαίνουν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με αξιοκρατικά κριτήρια και δη μέσω του αδιάβλητου συστήματος των πανελλήνιων εξετάσεων. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία κι εμένα να μπω στην Αστυνομία.
- Και γιατί πριν το 1995 μπαίνανε αλλιώς;
- Γιατί θεωρούνταν πως αν δεν ήσουν δικός τους ή αν δεν είχες συγκεκριμένα πιστεύω δεν μπορούσες να προσφέρεις το αγαθό της ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, το 2015 ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια, όπου τους απέρρεαν δικαιώματα έναντι του νόμου, όπως το κληρονομικό δικαίωμα.
- Μα παππού, το 2015 είναι πρόσφατο. Υπήρχε πριν 40 χρόνια κόσμος που τον ένοιαζε ένα ζευγάρι ανδρών ή γυναικών που ζούσαν μαζί αν θα 'χει τα ίδια δικαιώματα με ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι;
- Ναι παιδί μου, η ελληνική κοινωνία ήταν τόσο συντηρητική. Τόσο συντηρητική που ήταν από τις τελευταίες προηγμένες χώρες που θεσμοθετήσανε σύμφωνο συμβίωσης, παρόλο που η χώρα μας είχε φάει ευρωπαϊκές καταδίκες γι' αυτό το λόγο χρόνια πριν. Η ελληνική νομοθεσία πάνω σε αυτό το θέμα έμοιαζε περισσότερο με αυτήν σκληρών απολυταρχικών καθεστώτων εκείνης της εποχής.
Άντε, πήγαινε τώρα να παίξεις με το iphone 46. Και να σκεφτείς μέχρι το 2010 υπήρχε κόσμος που αρνούνταν πεισματικά να έχει κινητό, γιατί πίστευε ότι το κινητό θα του έκανε τη ζωή χειρότερη και όχι καλύτερη."

Κι αν δεν προλάβω να τα πω εγώ σ' αυτό το παιδάκι, γιατί το προσδόκιμο ζωής των αστυνομικών είναι (σύμφωνα με μια εκτίμηση) τα 66 έτη, σας παρακαλώ ας βρεθεί κάποιος από σας που με διαβάζει να του τα πει...

 ο Φωτεινός Παγιαύλας... 


#bloko.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.