.

Συνέντευξη Τύπου για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη Τύπου για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας



Το σχέδιο για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των εισηγήσεων τους:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας:
Λοιπόν καλημέρα σε όλους.
Σχεδιάσαμε αυτή την συνέντευξη τύπου με αφορμή κύρια κάποιες συγκεκριμένες προσπάθειες, κάποιους σχεδιασμούς που έγιναν από το Υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία. Επικεντρωμένη είναι η συνέντευξη τύπου στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά θα πούμε κι ορισμένα άλλα περιφερειακά θέματα που έχουν σχέση με τις δομές, με την καλύτερη λειτουργία με την καλύτερη αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και ας αρχίσουμε να βάζουμε τα πράγματα σε σειρά.
Θα προσπαθήσω να είμαι πάρα πολύ σύντομος, θα καταναλώσω το λιγότερο δυνατό χρόνο σχεδόν πέντε λεπτά ή λιγότερο εγώ. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός θα παρουσιάσουν τα θέματα της αναδιοργάνωσης. Δε νομίζω, χθες είχαμε πει ότι όχι πάνω από σαράντα λεπτά οι όλες παρουσιάσεις οι δικές μας, ώστε να αφεθεί περισσότερος χρόνος σε σας, δηλαδή, βάζουμε ανάποδα την πυραμίδα, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σε σας για ερωτήσεις και πιστεύω ότι σε μία ώρα και ένα τέταρτο θα έχουμε τελειώσει. Νομίζω είναι λογικός χρόνος κι εσείς να συνεχίσετε τις δουλειές σας κι εμείς. Αν συμφωνείτε σε ένα τέτοιο χρόνο- μία ώρα κι ένα τέταρτο παρουσιάσεις συν ερωτήσεις εννοώ, νομίζω είναι κάπου λογικός ο χρόνος, παρ’ όλα αυτά εντάξει μπορούμε να δείξουμε ευελιξία δεν θα διακόψουμε την ερώτηση κάποιου έτσι. Ενδεικτικός είναι ο χρόνος κι οπωσδήποτε δεν θα αφεθούν ερωτήσεις αναπάντητες στο βαθμό που μπορώ και στο βαθμό που είναι και της αρμοδιότητάς μου και των γνώσεών μου και της ατζέντας της σημερινής περίπου.
Τώρα ξέρετε όλοι το γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον πώς διαμορφώνεται. Ξέρετε τα προβλήματα ανασφάλειας, αστάθειας που υπάρχουν στον περίγυρο της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έλλειψης ασφάλειας και σταθερότητας στον περίγυρο, η χώρα μας ευτυχώς είναι πόλος σταθερότητας. Είναι πόλος που συμβάλλει στη γενικότερη σταθερότητα της Ευρώπης και του παγκόσμιου status και αυτό θα πρέπει βέβαια να το συνδυάσουμε –πάω κατευθείαν στα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να τα συνδυάσουμε με τα καθήκοντα, τις προσπάθειες που γίνονται για την εσωτερική ασφάλεια, την οποία εγγυάται σε ένα μεγάλο βαθμό η Ελληνική Αστυνομία, έτσι να μιλήσουμε με παραδοσιακές βασικές αρχές και να εξετάσουμε το ρόλο της αστυνομίας με βάση τις ευρωπαϊκές παραδόσεις, με βάση τις ελληνικές παραδόσεις για να μην ξεχνιόμαστε. Γιατί διαχρονικά έχουν υπάρξει προβλήματα.
Ο ρόλος, το κέντρο βάρους της αστυνομίας έχει μετατεθεί σε καθήκοντα όχι παραδοσιακά αστυνομικά που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, αλλά έχει δοθεί βάρος σε ένα βαθμό σε κομματική χρησιμοποίηση ή σε προσωπική χρησιμοποίηση. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό λέγοντας αυτά τα πράγματα.
Θα πρέπει να επανέλθουμε στις βασικές αρχές λειτουργίας μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, αποτελεσματικής Αστυνομίας, η οποία θα πρέπει να ρίχνει το κύριο βάρος στην αστυνόμευση, δηλαδή στη διασφάλιση αυτών των δύο ζητημάτων που είπα, του κοινού εγκλήματος και της δημόσιας τάξης.
Επομένως προσπαθούμε να ξαναδώσουμε τον ρόλο αυτόν που πρέπει να έχει μια σύγχρονη Αστυνομία, κάνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, εκσυγχρονισμούς, όπως θέλετε πέστε το οι οποίες απαιτούνται, προκειμένου να αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να φύγουμε από την απομόνωση αν θέλετε.
Προσπαθούμε να βρούμε πρότυπα να συνεργαστούμε με άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες, να προχωρήσουμε τις συνεργασίες για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και κινδύνων. Έχουν διαφοροποιηθεί πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Καινούριες απειλές και κίνδυνοι έχουν διαμορφωθεί, πρωτόγνωρες καταστάσεις και εκεί η Αστυνομία πρέπει να έχει την ευελιξία αυτή που χρειάζεται, ώστε να ρίξει το βάρος της στη διασφάλιση της κοινωνίας μας, της σταθερότητας, της δημόσιας τάξης και από τις καινούριες αυτές απειλές και τους κινδύνους που όλοι τις ξέρετε και δεν προχωρώ σε περαιτέρω ανάλυση για να μην τρώω χρόνο.
Παράλληλα προσπαθούμε να εδραιώσουμε την αξιοκρατία και να την ενισχύσουμε, να μπούν κριτήρια εκεί που δεν υπάρχουν, να ενισχυθούν εκεί που υπάρχουν και να τα αντιμετωπίσουμε κοντά στην κοινωνία. Γιατί ξέρετε κάτι, η Αστυνομία δεν είναι νησίδα στον ωκεανό, δεν είναι ένα εργαλείο του κράτους το οποίο λειτουργεί από μόνο του στην εκπλήρωση των αποστολών που προανέφερα, αλλά λειτουργεί μαζί με την κοινωνία. Ήδη αρχίσαμε και βλέπουμε ότι αυτή η προσέγγιση στην κοινωνία αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα από αυτή την προσέγγιση.
Βλέπουμε, ας μπω και λίγο έτσι στα χωράφια, με περισσότερες λεπτομέρειες, του Αρχηγού, βλέπουμε να αποδίδουν οι ενέργειες αστυνομικών Διοικητών, κατώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας, διοικητών μικρών Τμημάτων και Σταθμών που βρίσκουν και φυτείες χασίς για παράδειγμα ή αντιμετωπίζουν απάτες ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Δηλαδή φεύγουν από την αδράνεια, φεύγουν από τη ρουτινιάρικη δουλειά και την καθημερινότητα και αρχίζουν με πρωτοβουλία να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και να εκτελούν αυτό για το οποίο ορκίστηκαν.
Παράλληλα, η αναδιοργάνωση γίνεται προκειμένου να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά αστυνομικά τμήματα, αν όχι τα περισσότερα, με στελέχωση κάτω από δέκα, δώδεκα άτομα και αυτό ξέρετε καλά τι σημαίνει. Σημαίνει σχεδόν καμία αποτελεσματικότητα. Προσπαθούμε με τις ενοποιήσεις όχι να γλυτώσουμε, όπως κάποιοι νομίζουν, το κόστος, όχι να μειώσουμε το κόστος. Αν το πετύχουμε κι αυτό καλοδεχούμενο, αλλά κύρια να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η μείωση των αστυνομικών από επισήμους, εντός και εκτός εισαγωγικών, ό,τι θέλετε βάλτε. Μια μεγάλη μάχη. Τα τηλέφωνα βουίζουν. Οι αντιδράσεις πολλές, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε. Από κει και πέρα, νομίζω ήδη πέρασαν τα πέντε λεπτά, που υποσχέθηκα ότι θα τηρήσω. Θα σας ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος εδώ και ένα χρόνο σχεδόν παλεύει τα θέματα της αναδιοργάνωσης μαζί φυσικά με τον Αρχηγό, τις Γενικές Επιθεωρήσεις και τις άλλες Διευθύνσεις.
Έχει οργώσει όλη την Ελλάδα και έχει συναντηθεί με πάρα πολλούς φορείς, δημάρχους, τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, συνδικαλιστές, αστυνομικούς. Για πρώτη φορά όπως θα σας πει, ξεκίνησε αυτή η μελέτη της αναδιοργάνωσης από κάτω προς τα πάνω. Δεν έπιασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να σχεδιάσει με βάση τις όποιες κομματικές επιδιώξεις, τις όποιες σκοπιμότητες. Όλος ο σχεδιασμός έγινε με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση και παρακάμπτοντας άλλα κριτήρια που δεν θα έπρεπε και καλώς δεν εξετάστηκαν.
Δεν λέμε ότι κάναμε την τέλεια αναδιοργάνωση. Πιθανόν να αδικήσαμε κάποιους τόπους, πιθανόν να υπάρχουν λάθη και υπάρχει πάντα η ευελιξία για διορθώσεις. Όχι με βάση τις πιέσεις τις οποίες δεχόμαστε αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες αν κάτι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά. Όμως μην τρώω παραπάνω χρόνο από τον Γενικό Γραμματέα. Γενικέ, έχεις τον λόγο.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης:
Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.
Καλημέρα και από μένα. Νομίζω ότι ο κύριος Υπουργός πολύ περιεκτικά και σύντομα έθεσε το πλαίσιο στο οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση τόσο για τη Χώρα όσο και για το Υπουργείο, πολύ μάλλον δε για την Ελληνική Αστυνομία, το δημοσιονομικό ασφυκτικό πλαίσιο, γνωστό σε σας. Η μείωση σε ανθρώπινο δυναμικό, γνωστό σε σας. Η απουσία του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, γνωστή σε σας. Παρόλα αυτά η σαφής κατεύθυνση του Υπουργού προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τη Φυσική Ηγεσία ήταν να προχωρήσουμε γρήγορα την αναδιάταξη και αναδιοργάνωση των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κυρίες και κύριοι σε ένα συγκεκριμένο τετράπτυχο στηρίχθηκε η προσπάθειά μας:
Πρώτον: Πολιτική βούληση. Το ότι είμαστε σήμερα εδώ απέναντι σας, Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, να μιλούμε για την αναδιοργάνωση σας λέω ότι διανύθηκαν δύο δεκαετίες. Είκοσι χρόνια επιχειρούνταν το συγκεκριμένο που επιχειρούμε κι εμείς αλλά έμενε στα συρτάρια, έμεινε σε επίπεδο σχεδιασμού. Πολιτική βούληση λοιπόν να υλοποιηθεί μία πρώτης τάξης, πρώτου μεγέθους, ίσως και περιορισμένης έκτασης αναδιοργάνωση, αλλά αναγκαία για να αντιμετωπισθούν στρεβλώσεις και παθογένειες που υπήρχαν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Είπε ο κύριος Υπουργός και επιτρέψτε μου, αν δεν σας κουράζω, να επαναλάβω ότι υπήρχαν Αστυνομικά Τμήματα, μάλλον να ξεκινήσω λίγο πιο παλιά. Βρήκαμε ως Πολιτική Ηγεσία να πληρώνουμε μισθώματα σε Σταθμούς και Τμήματα που δεν λειτουργούσαν.
Αυτή είναι η αλήθεια κυρίες και κύριοι. Και μετά από αυτό αποφασίσαμε μαζί πάντα με τη Φυσική Ηγεσία, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και αυτές τις στρεβλώσεις. Τούτο δω το εγχείρημα είναι το πρώτο βήμα.
Πολιτική βούληση λοιπόν αναλαμβάνοντας και πολιτικό κόστος. Πολιτικό κόστος γιατί υπάρχουν έντονες πιέσεις από πάρα πολλά κέντρα, που τα κέντρα αυτά για άλλους λόγους, περισσότερο αν θέλετε «πολιτικάντικους», «ψηφοθηρικούς», επιμένουν στο να διατηρήσουμε ένα μοντέλο που είναι αναποτελεσματικό. Και αυτό είναι ιστορικά καταγεγραμμένο.
Άρα λοιπόν, πολιτική βούληση να περπατήσουμε και βεβαίως αναγνωρίζοντας όπως είπε στην εισήγησή του ο Υπουργός αν υπάρξουν αστοχίες, αν υπάρξουν λάθη, αυτά στο επόμενο διάστημα να διορθωθούν. Είμαι όμως σίγουρος και πάω στο δεύτερο στοιχείο του τετράπτυχου ότι αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες να μας δημιουργήσει πρόβλημα, γιατί; Γιατί το μοντέλο, το νέο οργανόγραμμα δεν ήρθε από πάνω προς τα κάτω ως καπέλο.
Οι ίδιοι, οι καθ΄ύλην αρμόδιοι, αυτοί που γνωρίζουν την περιοχή, που γνωρίζουν τις απαιτήσεις της αστυνόμευσης. Δηλαδή ποιοι; Οι ίδιοι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών σε συνεργασία με τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές έκαναν την πρότασή τους. Μία πρόταση κυρίες και κύριοι και σας δείχνω ενδεικτικά αυτό το τεύχος, αυτός ο τόμος μάλιστα είναι για έναν Νομό. Είναι μόνο για τον Νομό Ηρακλείου, για τον Νομό Χανίων, για το Νομό Λασιθίου και πάει λέγοντας.
Και έχει λάβει υπόψη η πρόταση του επιχειρησιακού, του συνεργάτη μας ενστόλου, όλους εκείνους τους δείκτες, όλες εκείνες τις παραμέτρους που απαιτεί μία σύγχρονη μορφή αστυνόμευσης: πληθυσμιακά, έκταση, οδικό δίκτυο, παραγωγικές μονάδες, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Είναι στη διάθεσή σας, ενδεικτικά σας λέω να το δείτε και να συνομολογήσετε και σεις, ότι η τεκμηρίωση είναι επί πραγματικών, ρεαλιστικών και μετρήσιμων στοιχείων και γι αυτό αν θέλετε η πρόταση τους ήταν η βάση που στήθηκε η πρόταση μας για την αναδιοργάνωση των περιφερειακών Υπηρεσιών μας. Περισσότερα βεβαίως θα σας πει ο κ. Αρχηγός αμέσως μετά.
Τρίτο στοιχείο κοινωνική και συνδικαλιστική συναίνεση . Σας είπε ο κ. Υπουργός ότι για πρώτη φορά ήρθε από κάτω προς τα πάνω η πρόταση και για πρώτη φορά -και επικαλούμαι και τη δική σας μαρτυρία- έγινε κοινωνική διαβούλευση, όχι παρουσίαση μιας πρότασης, έχει ξαναγίνει. Για κοινωνική διαβούλευση μιλάμε, δηλαδή πήραμε την πρόταση και τη θέσαμε στη κρίση των κοινωνικών εταίρων μας, των συνεργατών μας, όπως εκπροσώπους πρώτου και δεύτερου βαθμού, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και όχι μόνο. Και λοιπούς τοπικούς παράγοντες, επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους και βέβαια.
Προτάσεις που έγιναν από την πλευρά τους σε ένα πολύ, να μην πω πολύ, σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έγιναν αποδεκτές. Σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες για αυτό και το κάνω γέφυρα σε όσα είπε ο κ. Υπουργός ότι ίσως θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ριζοσπαστική η πρόταση της αναδιοργάνωσης.
Αυτό όμως που γίνεται σήμερα είναι θεαματικά βελτιωμένο με την υφιστάμενη παρούσα κατάσταση. Βεβαίως σε ένα βάθος χρόνου μιας τριετίας, πενταετίας ίσως, χωράει ακόμα περισσότερη βελτίωση. Εννοώ για ενοποίηση ισχυρών αστυνομικών τμημάτων που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία, ο Έλληνας πολίτης.
Εκεί λοιπόν κυρίες και κύριοι στην κοινωνική διαβούλευση η πρόταση πέρασε από φίλτρο, έγιναν οι προτάσεις, αμέσως αυτές οι προτάσεις κατατέθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Οικονομικής και Νομικής Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Έγινε η επεξεργασία, είδαμε αν διαταράσσεται ή όχι το επιχειρησιακό σχέδιο, το επιχειρησιακό υπόβαθρο που είχε λάβει σοβαρά υπόψη ο επιχειρησιακός Αστυνομικός Διευθυντής και όπου δεν το μετέβαλε τότε ναι εκεί κάναμε κάποιες αποδοχές.
Και για τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Σε όλες μα σε όλες τις έδρες των περιφερειών είχαν κληθεί οι τοπικές ενώσεις. Και των πολιτικών αστυνομικών υπαλλήλων αλλά και της ΠΟΑΞΙΑ. Και έβαλαν την άποψή τους, έβαλαν τη θέση τους. Δε μείναμε μόνο σε αυτό. Σε ειδική συνεδρία που έγινε σε αυτή την αίθουσα κλήθησαν τόσο η ΠΟΑΞΙΑ όσο και η ΠΟΑΣΥ και κατέθεσαν τη δική τους άποψη.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το σχέδιο της φυσικής ηγεσίας του Αρχηγείου μας έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενστόλων συνεργατών μας, της συντριπτικής πλειοψηφίας. Τα δε επιχειρήματα που ακούγονται θεωρώ ότι είναι έωλα και στόχο έχουν απλά να δημιουργήσουν κάποια ζητήματα, τα οποία λογικά απαντώνται. Δε χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα γνώστης του ζητήματος, με λογική μπορούν να απαντηθούν.
Τέταρτο στοιχείο, το τετράπτυχο είναι ότι δεν το αφήσαμε μόνο του . Ήρθαμε να το υποστηρίξουμε το σχέδιο της αναδιοργάνωσης μέσα από επικουρικές, συμπληρωματικές δράσεις ουσιαστικής, αστυνομικής συγνώμη εμφανούς ουσιαστικής αστυνόμευσης. Με ποια εργαλεία; Με τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι οποίες έχουν γίνει τόσο αποδεκτές όσο η Μονάδα ΔΙ.ΑΣ. στα αστικά κέντρα.
Στη Θεσσαλονίκη που υπήρξαν δύο συγκεκριμένες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες από Φλώρινα και Χαλκιδική, μάρτυς μου και ο υπουργός αλλά και ο κύριος Αρχηγός, τα ίδια τα πληρώματα, μας έλεγαν ότι περιμένουμε με το ρολόι πλέον το βανάκι για να περάσει για να μιλήσουν μαζί τους για να τους βοηθήσουν να τους εξυπηρετήσουν, να διαμεσολαβήσουν στην επίλυση των προβλημάτων τους.
Θερμή παράκληση δείτε το ως διαπιστευμένοι του Υπουργείου, κάντε ένα ρεπορτάζ για τις κινητές αστυνομικές μονάδες. Είναι ένας θεσμός που θα πρέπει να έχει συνέχεια. Τριάντα πέντε περιοχές στη χώρα έχουν αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο θεσμό.
Παράλληλα αξιοποιούμε τον τοπικό αστυνόμο. Ένας προανακριτικός υπάλληλος με βαθμός Ανθυπαστυνόμου ή Αρχιφύλακα θα είναι εκεί που δεν θα υπάρχει πλέον ο αστυνομικός σταθμός. Για να μπορέσει να νιώσει ο πολίτης ότι εξυπηρετείται ακόμα και στα διοικητικά ζητήματα που αφορούν την σχέση του με την Ελληνική Αστυνομία. Ο τοπικός αστυνόμος λοιπόν εφαρμόζεται επικουρικά, συμπληρωματικά σε αυτήν τη προσπάθεια.
Ευέλικτες πεζές περιπολίες: Ενα δημιούργημα του κυρίου Υπαρχηγού όταν ήταν ΓΑΔάρχης το οποίο συνεχίζεται από τον νυν ΓΑΔάρχη στρατηγό, τον κύριο Δραγατάκη, με μεγάλη επιτυχία. Έχω τα στοιχεία στην διάθεση σας όποτε θέλετε να κάνω αναλυτική παρουσίαση.
Ειδικά επιχειρησιακά σχέδια: Υπάρχουν σε πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή σχέδια που σχετίζονται με την αστυνόμευση στη Δυτική Αττική. Μην προτρέξετε να μου πείτε ότι υπάρχουν προβλήματα. Σαφώς, αλλά πολύ περιορισμένης έκτασης σε σχέση με τα περσινά ή προπέρσινα ή αντιπροπέρσινα δεδομένα.
Υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον πέριξ χώρο της Ακροπόλεως και βεβαίως υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες και συμβάσεις με τους Δήμους και τις περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρξει αυτή η αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση, να μας στηρίζουν και να τους στηρίζουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος του Έλληνα πολίτη.
Τέλος να σας πω για αυτή τη προσπάθεια με σαφείς εντολές του κυρίου Υπουργού, είναι αλήθεια και επικαλούμαι και την μαρτυρία των υπηρεσιακών παραγόντων, κάναμε επαναπροσανατολισμό κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Έτσι λοιπόν δίνουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα με δεκατρία περίπου εκατομμύρια ευρώ να αγοράσει η Ελληνική Αστυνομία να προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία αρκετά αυτοκίνητα διαφορετικού τύπου έτσι ώστε να υπάρξει και η ανανέωση, η ενίσχυση του εξοπλισμού μας, του στόλου μας δηλαδή, για να μπορέσει αυτό το εγχείρημα να έχει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
Ξέρω ότι έχω κουράσει, δώστε μου όμως δύο λεπτά γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σε συνεργασία πάντα με την φυσική ηγεσία και έχοντας αντιληφθεί το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν δυστυχώς θλιβερά γεγονότα στην οικογένεια μας, στην οικογένεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργήσαμε ένα μικρό πακέτο, μια μικρή δέσμη κοινωνικής παρέμβασης θα έλεγα: Το επόμενο διάστημα, όχι πάνω από μήνα, θα λειτουργήσει 24ωρα μία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής, για όλους τους ενστόλους και εν απόστρατεία και εν ενεργεία αλλά και τις οικογένειες τους και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μια δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας με την χρήση ψυχομετρικών τεστ, επιστημονικά αποδεδειγμένων, έτσι ώστε να βοηθήσουμε επί τοις πράγμασι, επί της ουσίας, όποιους συνεργάτες μας έχουν κάποιο πρόβλημα από το στρεσογόνο έτσι και αλλιώς επάγγελμα που ασκούν.
Τελευταίο όντως. Στο επόμενο διάστημα το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατέβει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μία δουλειά που ξεκίνησε από τούτο εδώ το Υπουργείο, απλώθηκε και υπήρξε διαλειτουργικότητα τόσο με το Ναυτιλίας όσο και με το Δικαιοσύνης.
Αποφασίστηκε από τους τρεις Υπουργούς να είναι νομοθετική πρωτοβουλία του Δικαιοσύνης γιατί περιλαμβάνει και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους . Ο Συνήγορος του Πολίτη πλέον ως αρχή παρεμβαίνει όταν υπάρχουν καταγγελίες επώνυμες και παράλληλα με τα πειθαρχικά όργανα εκκινεί την διαδικασία και έτσι ο πολίτης ξέρει πια ότι η όποια του επώνυμη καταγγελία, θα τύχει μίας ακόμα πιο σοβαρής επεξεργασίας. Και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον απόντα Υποστράτηγο, τον Σωτήρη Πανούση, ο οποίος είχε καταλυτικό ρόλο στο να διαμορφωθεί αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Εθνικού Ανεξάρτητου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας.
Κυρίες και κύριοι όταν ήρθε ο κύριος Υπουργός και διαδέχθηκε τον κύριο Μακρυδημήτρη είπε: «μου αρέσουν λιγότερο συνθήματα και πιο πολύ δουλειά». Πιστεύω ότι αυτό κάνουμε, μακάρι η δουλειά μας να βρει την δικαίωση από την ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:
Η σημερινή συνάντηση επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ αποκτά τη δική της δυναμική και καταγράφεται στην ιστορία του Σώματος όσον αφορά την οργανωτική του δομή αφού πραγματικά είναι αληθές αυτό που ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια επιχειρήθησαν κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις στην οργανωτική φύση και δομή της Aστυνομίας στην περιφέρεια, αρχής δεδομένης τις Περιφερειακές επιχειρησιακές υπηρεσίες το 2001 στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το 2006 στη Γενική Θεσσαλονίκης και τα Ιόνια Νησιά και το 2007 στην Κρήτη.
Τα τελευταία λοιπόν 20 χρόνια έγιναν κάποιες μερικές παρεμβάσεις, ποτέ όμως δεν επιχειρήθηκε και δεν ολοκληρώθηκε και δεν ζητήθηκε η υλοποίηση από τα στελέχη της Αστυνομίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αναδιοργάνωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών. Αυτή σήμερα η συνάντηση ουσιαστικά είναι η οριοθέτηση της έναρξης υλοποίησης αυτής της διαδικασίας αποκτά τη δική της δυναμική και καταγράφεται ως ιστορικό γεγονός .
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι εμφανές ότι το υφιστάμενο οργανωτικό περιφερειακό σχήμα της αστυνομίας απαιτεί άμεσες σίγουρες αποτελεσματικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις με σκοπό να ανταπεξέλθει η αστυνομία στη σύγχρονη απαιτητική πραγματική αστυνομική πραγματικότητα. Είναι λοιπόν αναγκαία όσο ποτέ η επίκαιρη αναδιοργάνωση σε μερικά επίπεδα ευρεία σε άλλα λιγότερη, προσανατολισμένη όμως στη δημιουργία στη λογική δημιουργίας βιώσιμων δυναμικών άρτια εξοπλισμένων και στελεχωμένων υπηρεσιών που θα ανταποκριθούν στην ανάγκη καλύτερων υπηρεσιών ασφαλείας στον πολίτη σε όλη την Ελλάδα.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ επιτρέψτε μου να πω ότι η σημερινή επιχειρούμενη δομή του Σώματος υπηρετείται από όλο το προσωπικό της Αστυνομίας αρχής γενομένης από τον ομιλούντα τους στρατηγούς και το χαμηλόβαθμο προσωπικό, υπό την έννοια ότι σχεδιάστηκε και από την προηγούμενη φυσική ηγεσία που κάποια μέλη της σήμερα δεν υπηρετούν στο Σώμα, και εμείς συνεχίζουμε σήμερα σε εκείνα τα πατήματα θα μου επιτρέψετε και το βηματισμό με ενιαία έκφραση, ούτως ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα και να δώσουμε μια αίσθηση καλύτερης ποιοτικότερης, σφαιρικότερης αίσθησης ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη είτε ζει στα αστικά κέντρα είτε ζει στην περιφέρεια.
Οπότε οφείλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που εργάστηκαν από το Μάιο του 2015 μέχρι σήμερα στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας. Σήμερα είμαστε στο τελικό στάδιο και έχω ηθική υποχρέωση να τους ευχαριστήσω. Εμείς υπηρετούμε αυτό που σχεδιάσαμε τότε ως μέλη της Ηγεσίας και υφιστάμενα επιτελικά στελέχη και σήμερα ως Ηγεσία προσπαθούμε να το μεταλαμπαδεύσουμε στη φιλοσοφία τους στους συναδέλφους και να το υπηρετήσουμε ως μια πρώτη βασική αλλαγή δομής της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία εχθρός της θα είναι φυσικά το καλύτερο στα επόμενα χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.