.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ





                                                                                                          Αθήνα, 20/5/1989

Το πρώτο εκλεγμένο Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ με το Ν. 1264/82.


  • ΒΑΡΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ
  • ΓΩΓΟΛΟΣ Δημοσθένης
  • ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ
  • ΛΙΑΧΑΣ Φώτιος
  • ΜΑΛΑΓΚΩΝΙΑΡΗΣ Γεώργιος
  • ΜΑΡΚΟΥ Νικόλαος
  • ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ Ευάγγελος
  • ΚΑΒΡΑΚΟΣ Μιλτιάδης
  • ΝΙΚΑΣ Χαράλαμπος (Mπάμπης)
  • ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
  • ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Χριστόφορος


            Το όραμα για μια σύγχρονη δημοκρατική Αστυνομία βάζει τα θεμέλια για νέες κατακτήσεις. Οι εκλογές με το Νόμο 1264/82 δίνει αέρα για ριζικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. και στα Σώματα Ασφαλείας γενικότερα. Ο πόλεμος ενάντια στα νεοϊδρυθέντα συνδικάτα Αστυνομικών αδυσώπητος και λυσσαλέος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις διακηρύξεις της για αναγνώριση του συνδικαλισμού, σπέρνει τον τρόμο με διώξεις ακόμα και των δικών της παιδιών. Η Ν.Δ., αξιωματική αντιπολίτευση, της προκαλεί ανατριχίλα και νευρικό κλονισμό το άκουσμα και μόνο ότι Αστυνομικοί, Λιμενικοί και Πυροσβέστες θα αποκτήσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.


            Έτσι άρχισε η προπαγάνδα: Θέλετε να διαλύσετε την Αστυνομία, να κομματικοποιήσετε τους ένστολους. Τρόμος και τρομοκρατία, αρκεί να μην στηθούν συνδικάτα εργαζομένων και μολυνθούν από το μικρόβιο της Σκέψης, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας. Θα χαθούν τα πειθήνια όργανά μας, οι πελάτες, ο σκληρός πυρήνας του Κράτους. Θα κάνουν παρέα με εργάτες και θα ενταχθούν στην ΑΔΕΔΥ μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, θα κάνουν παρέα με κομμουνιστές και αριστερούς συνδικαλιστές.


           Πέτρινα χρόνια για συνδικαλιστικούς αγώνες. Στις 20/5/89 οι κάλπες βγάζουν το πρώτο Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ και αποτελείται από ανθρώπους με βαθιά πίστη στη Δημοκρατία. Εδώ ανταμώνουν και ενώνουν όλα τα ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα της εποχής, άνθρωποι που βάζουν το κεφάλι τους στον τορβά (κομμουνιστές, αριστεροί, ανένταχτοι αριστεροί, σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες) προσπαθούν να σταθούν όρθιοι στη λαίλαπα του τρόμου και του αυταρχισμού της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.


            Πολλά συνδικαλιστικά στελέχη και μέλη μετατίθενται στα όμορφα ελληνικά νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές, η ενασχόληση με τον συνδικαλισμό και τα συνδικάτα ήταν «παράβαση καθήκοντος», οι ΕΔΕ, ταλαιπωρούν μερικές χιλιάδες Αστυνομικούς.

Τα μεγαλεία της εποχής στις εκλογές του 1990: Κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποστασίας Αντώνη Σαμαρά, περιπολικά της Άμεσης Δράσης και της Ομάδας «Ζ» πανηγυρίζουν στη Ρηγίλλης με κρεμασμένες στους φάρους, σημαίες της Ν.Δ., πέφτουν και μερικές τουφεκιές για τα επινίκια. Η ΕΛ.ΑΣ. γιορτάζει τη νίκη της Ν.Δ., το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης περνάει στον πατροπαράδοτο ιδιοκτήτη του, τα παιδιά της ΑΛΛΑΓΗΣ έχουν να επιλέξουν, παραμεθόριες περιοχές και τα πανέμορφα νησιά της πατρίδας μας. Προηγήθηκαν η κυβέρνηση ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ με τη συμμετοχή Ν.Δ. και ενιαίου ΣΥΝΑΠΙΣΜΟΥ το 1989, μάταια προσπαθούσε ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ να σταματήσει τις διώξεις που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στα δικά τους παιδιά. Η κυβέρνηση ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ μετά από ισχυρές πιέσεις δέχεται τελικά να βάλει στο αρχείο τις διώξεις συνδικαλιστών και να αναστείλει τις ΕΔΕ για παράβαση καθήκοντος, όλων όσων συμμετέχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα.

 


ΜΕΛΟΣ Α.Π.ΑΣ.Α.



                       






                 

 









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.