.

Αλληλεγγύη από τους αστυνομικούς της PASSPORT στους κρατούμενους ασυνόδευτους ανήλικους ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Αλληλεγγύη από τους αστυνομικούς της PASSPORT στους κρατούμενους ασυνόδευτους ανήλικους
Τα Αστυνομικά Τμήματα Κολωνού, Παγκρατίου, Β΄ Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων, Πεντέλης και Ρέντη επισκέφθηκαν την 20/5/2020 αντιπροσωπείες της P.A.S.S.PO.R.T (Police Activists for Solidary Societies against Poverty and Racist Threat - Αστυνομικοί Ακτιβιστές για Αλληλέγγυες Κοινωνίες ενάντια στη Φτώχεια και τη Ρατσιστική Απειλή).

H συλλογικότητα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους ανήλικους προσφύγες τους "κρατούμενους" ή "φυλασσόμενους" των Τμημάτων προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεσή τους στο "χυδαίο καθεστώς κράτησης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών".


Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

Τα μέλη της συλλογικότητας μας με την κίνηση μας αυτή, θελήσαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ασυνήθιστους «κρατουμένους» ή «φυλασσόμενους» των προαναφερόμενων Τμημάτων, προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής (εσώρουχα, κάλτσες, είδη ατομικής υγιεινής και ένδυσης), καθώς και λιχουδιές και χυμούς. Κυρίως όμως θελήσαμε να διατρανώσουμε την πλήρη αντίθεση μας με το χυδαίο καθεστώς κράτησης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

 

Στα κρατητήρια των παραπάνω Τμημάτων έχουν εγκαταλειφθεί με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, για μήνες σε άθλιες συνθήκες, που συνιστούν με βάση γνωμοδοτήσεις εγχώριων και διεθνών οργανώσεων, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, εβδομήντα περίπου παιδιά χωρίς γονείς, πατρίδα και υπάρχοντα, που σώθηκαν από την φρίκη του πολέμου και της ακραίας φτώχειας. Και αντί να βρουν ελπίδα και ανακούφιση βιώνουν τη βία του εγκλεισμού και της εγκατάλειψης. Αντί να τύχουν της ειδικής προστασίας που αξιώνει μεταξύ άλλων η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ζουν τη βάναυση εμπειρία του κελιού.

Σημειώνεται ότι τα κρατητήρια των Τμημάτων είναι χώροι βραχείας κράτησης παραβατών του ποινικού δικαίου (κάποια από αυτά ακατάλληλα ακόμη και για το σκοπό αυτό) και σίγουρα απρόσφορα για μεγαλύτερης διάρκειας κράτηση. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητη η «φύλαξη» παιδιών σε τέτοιους χώρους με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που αυτή έχει για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών αυτών, διαμένει για διάστημα άνω των τριών μηνών σε χώρους κράτησης που δεν πληρούν καν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές για μακροπρόθεσμη διαμονή ενηλίκων (έλλειψη λουτρού και ειδών υγιεινής, καθώς και δυνατότητας προαυλισμού),πολλώ δε μάλλον για την μακρόχρονη διαμονή ανηλίκων, που έχουν ανάγκη ειδικής φροντίδας και στήριξης.

Μάλιστα όπως μας αναφέρθηκε από συναδέλφους μας, η υποχρέωση φύλαξης ανηλίκων, αφενός μεν λειτουργεί στιγματιστικά για τις ίδιες τις υπηρεσίες και κατά προέκταση τον οργανισμό και το προσωπικό του, αφετέρου συνεπάγεται τεράστια ευθύνη, στην οποία τα Τμήματα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν, χωρίς να έχουν τα υλικά εφόδια, τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούν οι πολυσύνθετες ανάγκες εφήβων και παιδιών.

Όπως μας διαβεβαίωσαν και τα ίδια τα παιδιά, πολλοί από τους συναδέλφους μας κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να ανακουφίσουν κάπως τις αγωνίες και τις ανάγκες τους. Η πολιτεία, με αποκλειστική ευθύνη της οποίας έχει διαμορφωθεί η παρούσα κατάσταση, είναι παντελώς απούσα.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι οι κυβερνώντες υιοθετούν την άκρως απάνθρωπη αλλά και εντελώς εκτός πραγματικότητας πεποίθηση, ότι δηλαδή η δημιουργία συνθηκών κόλασης λειτουργεί ως μέσο αποτροπής της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και πολύ περισσότερο ότι η στρεβλή αυτή λογική, μπορεί να στρέφεται σε βάρος βασανισμένων παιδιών.

Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, χωρίς να τερματίζεται αυτή η αθλιότητα, προσθέτει μια ακόμη πληγή στις ήδη ταλαιπωρημένες ψυχές των ανυπεράσπιστων αυτών παιδιών κι ανεπούλωτα τραύματα στο σώμα της ανθρωπότητας , στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας.

Ευχαριστούμε την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και συνεισέφεραν σε είδη πρώτης ανάγκης και τον Art Nosf "Nigel" για το σκίτσο.

                                                                 Τα μέλη της Passport  πηγή: www.avgi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.