.

Χριστόφορος Βερναρδάκης για Πολιτική Προστασία-Καρδίτσα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Χριστόφορος Βερναρδάκης για Πολιτική Προστασία-ΚαρδίτσαΣτην Καρδίτσα έχει συμβεί μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Ισως δεν έχει γίνει απολύτως αντιληπτό, λόγω και της "μετριοπαθούς" παρουσίασης της κατάστασης από τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά η πόλη, η οικονομία της, οι υποδομές της και οι ιδιοκτησίες της, έχουν πλήρως καταστραφεί.
Η τραγωδία με τον "Ιανό" δείχνει πόσο "ασύμμετρη" γίνεται πια η διαχείριση εκτάκτων αναγκών. Ηδη, το τελευταίο δίμηνο η χώρα αναμετρήθηκε με τις φοβερές καταστροφές στην Εύβοια και τώρα στην Καρδίτσα και την Ζάκυνθο / Κεφαλονιά.
Ας το επισημάνουμε για μια ακόμα φορά, στις "κλασικές" ήπιες φυσικές καταστροφές θα προστεθούν οι επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών, η παλαιότητα των μεγάλων και βασικών υποδομών της χώρας, αλλά και οι επιπτώσεις της πελατειακής και άχρηστης διαχείρισης των πόρων (π.χ. ΕΣΠΑ) της τελευταίας εικοσαετίας (βλέπε Αγοραστός).
Το χειρότερο σενάριο, όπως έδειξε το Μάτι, η Μάνδρα, η Καρδίτσα και η Εύβοια, αλλά και όπως δείχνουν πολλές καταστροφές σε όλα τα μέρη του κόσμου (με πιο πρόσφατο τις φονικές πυρκαγιές στην Φλόριντα), είναι η σύμπτωση δύο και τριών ταυτόχρονα συνθηκών: στους φυσικούς κινδύνους να προστίθενται οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι και όλη αυτή η συνάρθρωση να οδηγεί σε τραγωδίες.
Τι να κάνουμε;
Το πρώτο, να αναβαθμίσουμε την Πολιτική Προστασία σε ένα ενιαίο φορέα, ταυτόχρονα, επιστημονικής, επιχειρησιακής και πολιτικής ικανότητας, που να είναι ικανός να ανταπεξέρχεται στις νέες ανάγκες. Ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχαμε δρομολογήσει με την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Δυστυχώς, το σχέδιο αυτό διαγράφηκε από το "επιτελικό κράτος" που αδυνατεί να καταλάβει το παγκοσμίως στοιχειώδες αυτήν τη στιγμή, ότι η Πολιτική Προστασία σε ζητήματα φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να στηρίζεται στην γνωστική και επιχειρησιακή κατάσταση της Πυροσβεστικής και μόνον.
Το δεύτερο, το πιο δύσκολο και σύνθετο, να αλλάξουμε όλο τον χάρτη άσκησης των κρατικών πολιτικών, σε όλες τις βαθμίδες, από τον πιο μικρό Δήμο έως το ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, στο παραγωγικό - περιβαλλοντικό ζήτημα, καθώς και σε αυτό των υποδομών.
Δυστυχώς, η χώρα σήμερα κινείται στον αντίποδα των σύγχρονων δεδομένων. Ξαναγύρισε στην εποχή της "Πολιτικής Προστασίας" των μετακλητών, έχει αποκλείσει από τον σχεδιασμό της δράσης της τα ερευνητικά ινστιτούτα που μπορούν να προβλέπουν τέτοια φαινόμενα, δεν έχει κατανείμει αρμοδιότητες διαχείρισης σε Δήμους, Περιφέρειες, κεντρική διοίκηση, δεν έχει ενιαίο επιχειρησιακό σχεδιασμό ούτε στην πρόβλεψη ούτε στην αντίδραση κατά τη στιγμή εκδήλωσης ούτε στην αποκατάσταση, δεν έχει κρατική πολιτική στο τομέα "τρωτότητας" των αστικών και των μικρότερων χωρικών ενοτήτων. .
Η σύγχυση αρμοδιοτήτων που παρατηρείται στην Καρδίτσα αυτήν τη στιγμή είναι, πέρα από εξοργιστική, το αποτέλεσμα της βαθιάς ανικανότητας του "πελατειακού κράτους" της δεξιάς.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.