.

Όλγα Γεροβασίλη για αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Όλγα Γεροβασίλη για αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας



Παρέμβαση στην  κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: «Συζήτηση επί της Ετήσιας Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για το 2019 και της Ειδικής Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για  Ίση Μεταχείριση (2019)

Στον ανεξάρτητο Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη κατά την παρέμβαση της  στην  κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: «Συζήτηση επί της Ετήσιας Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για το 2019 και της Ειδικής Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για  Ίση Μεταχείριση (2019)».

Η κα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι ο Μηχανισμός αυτός λειτούργησε στο παρελθόν και αναφέρθηκε  χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου. Παρ' ότι η ποινική διαδικασία εκκρεμεί ακόμη ενώπιον των Δικαστηρίων, διαδικασία στην οποία, εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να παρέμβει φυσικά η Διοίκηση, η αντίδραση σε σχέση με την πειθαρχική διαδικασία επί υπουργίας της ήταν άμεση και υπενθύμισε το σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη στο οποίο αναφερόταν: «η Ένορκη Διοικητική Εξέταση ολοκληρώθηκε εντός του αναγκαίου χρόνου και με βάση τις νόμιμες διαδικασίες».

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο προηγούμενος νόμος 3938/2011 που προέβλεπε τη λειτουργία Γραφείου Διερεύνησης Αυθαιρεσιών αφενός δεν είχε εφαρμοστεί, αφετέρου δεν έφερε λειτουργικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι αρμοδιότητες αυτές ανατέθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη για να δρα παράλληλα αλλά ανεξάρτητα από τη Διοίκηση, ως εξωτερικός μηχανισμός έρευνας και ελέγχου.

Σήμερα πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμη, παρατήρησε η κα Γεροβασίλη,  η οποία έκανε ειδική αναφορά στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τελευταία παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα κρούσματα αστυνομικής βίας, είτε με «επεμβάσεις σε πλατείες» για επιβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, είτε με επεισόδια σε βάρος απλών πολιτών.

Η γραμματέας της Κ.Ο. έθιξε το ζήτημα ότι το 2019 σημειώθηκε υψηλό δεκαετίας στις καταθέσεις αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη, σημειώνοντας επιπλέον ότι από τις περίπου 17.000 αναφορές που εξετάστηκαν το 2019, βάσιμες κρίθηκαν μόνο οι 4 με 5 χιλιάδες, μια αναντιστοιχία στην εξέλιξη των αναφορών των πολιτών που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ως προς τα πρακτικά ζητήματα η κα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι συχνά ακολουθείται η πρακτική να αποσπώνται στον Συνήγορο του Πολίτη αστυνομικοί-νομικοί για να ελέγχουν τα περιστατικά αυθαιρεσίας των αστυνομικών δεδομένου ότι οι αστυνομικοί αυτοί έχουν ειδικές γνώσεις. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η πρακτική αυτή θα έπρεπε να περιοριστεί, ώστε να διασφαλίζεται και τυπικά ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δρα ως τρίτος, ανεξάρτητος μηχανισμός ελέγχου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.