.

Μεταναστευτικός κώδικας στη… γραμμή Μπαλτάκου ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Μεταναστευτικός κώδικας στη… γραμμή Μπαλτάκου


Η πλήρης απόσυρση του άρθρου 19 στον νέο νόμο ακυρώνει στην πράξη την προστασία αλλοδαπών για ανθρωπιστικούς λόγους, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, που ζητά την άμεση λήψη μέτρων.   

Αμεσα μέτρα για να μην ακυρωθεί στην πράξη η προστασία αλλοδαπών για ανθρωπιστικούς λόγους ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη κι ενώ ήδη δημοσιεύτηκε στην

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο… κολοβός νόμος για τον μεταναστευτικό κώδικα, που -ελλείψει και του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου- καταργεί απόλυτα την παροχή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους που προέβλεπε το άρθρο 19.
Η παρακαταθήκη Μπαλτάκου, με την απειλητική τροπολογία για τους μάρτυρες-θύματα βίαιων και ρατσιστικών επιθέσεων από κρατικά όργανα, οδήγησε απλά στην πλήρη απόσυρση του άρθρου. Αντί να αποσυρθεί η επαίσχυντη τροπολογία, αποσύρθηκαν όλες οι ρυθμίσεις για τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ν. Μούιζνιεκς να διαμαρτύρεται έντονα για την απάνθρωπη «ρύθμιση» Μπαλτάκου. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα κατέθεσε ξανά το άρθρο 19 για ψήφιση, όπως είχε πρωτοεισαχθεί, ώστε να συμπληρώσει το απέραντο μαύρο κενό.
Εν τούτοις, ενώ βρέθηκε χώρος για κάθε είδους τροπολογία σε επόμενα νομοσχέδια, δεν βρέθηκε χώρος για την επαναφορά και ψήφιση του άρθρου 19, παρότι ο κ. Μπαλτάκος έφυγε. Αφησε όμως -όπως αποδεικνύεται- βαριά την ακροδεξιά σκιά του στα κυβερνητικά έδρανα που δεν τόλμησαν να ξανακάνουν νύξη για το θέμα. Στο μεταξύ, τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων παραμένουν εντελώς απροστάτευτα, χωρίς να μπορούν να καταφύγουν στις αρχές, διότι κινδυνεύουν επιπλέον και με απέλαση.

Απροστάτευτοι
Στην ανακοίνωση του Συνηγόρου τονίζεται ο κίνδυνος να μείνουν απροστάτευτες οι πιο ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών, όπως τα θύματα ρατσιστικής βίας, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι ειδικές κατηγορίες ανηλίκων και οι ασθενείς, καθώς και όσοι ήδη είχαν λάβει ειδική άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο κίνδυνος είναι άμεσος, επειδή ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, προβλέπει μεν τη χορήγηση αυτής της ειδικής άδειας, η ρύθμιση όμως που θα υλοποιεί αυτήν την πρόβλεψη δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.
Η ανακοίνωση επισημαίνει τα θετικά της ρύθμισης που αποσύρθηκε και προέβλεπε τη συνέχιση της χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους: «Η προτεινόμενη ρύθμιση μάλιστα χορηγούσε αυτήν την ειδική άδεια διαμονής επιπλέον στα θύµατα και τους ουσιώδεις µάρτυρες ρατσιστικών πράξεων, στους πολίτες τρίτων χωρών που απασχολήθηκαν µε ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας και στους πολίτες των οποίων απορρίπτεται αίτηση για διεθνή προστασία.
Ο Συνήγορος είχε σχολιάσει με ικανοποίηση την προτεινόμενη αλλαγή του Μεταναστευτικού Κώδικα και είχε προτείνει για διευκόλυνση των αιτούντων που διαµένουν εκτός Αττικής και θα μπορούσαν να υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις να προβλεφθεί η δυνατότητα υποβολής των σχετικών αιτήσεών τους στις οικείες αποκεντρωµένες διοικήσεις.
Η αντιπαράθεση όμως στη Βουλή, κατά τη σχετική συζήτηση, κατέληξε στην απόσυρση ολόκληρου του άρθρου περί ανθρωπιστικών λόγων που δικαιολογούν ειδική άδεια διαμονής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εν δυνάμει σημαντικό κενό για τους αλλοδαπούς που χρήζουν ειδικής προστασίας. Παρότι το υπουργείο είχε δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει στη Βουλή τη ρύθμιση περί χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα».
Κατόπιν αυτού, ο Συνήγορος ζητά επιτακτικά να παραταθεί τουλάχιστον η ισχύς της προηγούμενης διαδικασίας για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (άρθρο 44, παρ. 1 του Ν. 3386/2005) μέχρι να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση και να θεσπιστεί άμεσα ειδική διάταξη που θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της. Η επόμενη πράξη θα παιχτεί -ελπίζουμε- στη Βουλή!

Δήλωση Βασιλικής Κατριβάνου: Αναλγησία και περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η δημοσίευση του Κώδικα Μετανάστευσης χωρίς το άρθρο 19

Η δημοσίευση του Κώδικα Μετανάστευσης χωρίς το άρθρο 19 του αρχικού σχεδίου, χωρίς δηλαδή το πλαίσιο προστασίας των πιο ευάλωτων κατηγοριών μεταναστών (θυμάτων trafficking, βασανιστηρίων, ρατσιστικών εγκλημάτων, εργασιακής εκμετάλλευσης, ανηλίκων, ασθενών, τοξικοεξαρτημένων κ.α.), θα ήταν απλώς ένα ακόμα δείγμα αναλγησίας και περιφρόνησης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και των υποχρεώσεων προστασίας από την κυβέρνηση. Δυστυχώς πρόκειται για κάτι σοβαρότερο.
Λίγους μήνες μετά την απομάκρυνση Μπαλτάκου, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του οποίου στην “εξαφάνιση” του άρθρου 19 είναι γνωστός, η κυβέρνηση “δικαιώνει” τον αγώνα του – τις άθλιες δηλαδή μεθοδεύσεις με τις οποίες το επίμαχο άρθρο αποσύρθηκε. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις θεσμικών φορέων στην Ελλάδα, ενώ η πρόσφατη λαθροχειρία της κυβέρνησης προκάλεσε νέα παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Η κυβέρνηση αθέτησε τη δέσμευσή της να ξαναφέρει προς συζήτηση το επίμαχο άρθρο. Αντ' αυτού, φέρνει τις διατάξεις του άρθρου σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, εκτός δηλαδή κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Θεωρούμε ότι η διασφάλιση της προστασίας των πλέον ευάλωτων κατηγοριών μεταναστών, αλλά και η άρση της ατιμωρησίας κρατικών λειτουργών που εμπλέκονται σε περιστατικά ρατσιστικής βίας, είναι ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα του κράτους δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα σχετική τροπολογία, προτείνοντας ένα νέο άρθρο 19Α, βελτιωμένο σε σχέση με το άρθρο 19 που αποσύρθηκε. Με τις διατάξεις του η προστασία των προσώπων καθίσταται αποτελεσματικότερη και η διαδικασία χορήγησης των σχετικών αδειών διαμονής ασφαλέστερη. Μέχρι την ψήφιση του άρθρου, συμφωνούμε με την πρόταση του Συνηγόρου για παράταση ισχύος της προγενέστερης διάταξης, πρόταση που είχαμε κάνει κατά την συζήτηση των μεταβατικών διατάξεων στην Ολομέλεια.

της Αντας Ψαρρά


#efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.