.

Ανακεφαλαιοποίηση: Οι θύτες επιχορηγούνται και πάλι ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ανακεφαλαιοποίηση: Οι θύτες επιχορηγούνται και πάλι

 Tου Πέτρου Τσάγκαρη
 Η μόνη λογική και δίκαιη λύση είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών που έγιναν αποδέκτες στήριξης από το ελληνικό Δημόσιο, δηλ. όλων των ιδιωτικών τραπεζών, χωρίς αποζημίωση.
O όρος «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών είναι μία ακόμη εφεύρεση των απολογητών του συστήματος προκειμένου να εξωραΐσουν αυτό που περιγράφει: την παροχή χρημάτων στους τραπεζίτες οι οποίοι φαλήρισαν τα μαγαζιά τους αλλά τους οποίους, σε αντίθεση με ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία, το κράτος έρχεται να βοηθήσει.
Αιτίες της κρίσης
Δύο είναι οι αιτίες της τωρινής κρίσης: Α) Οι τραπεζίτες τζογάρισαν και θυσαύρισαν για χρόνια παίζοντας με τοξικά «προϊόντα» (παράγωγα κ.λπ.) τα οποία όμως στη συνέχεια μετατράπηκαν σε «σκουπίδια» και δίνοντας αφειδώς επισφαλή δάνεια (με τερατώδη επιτόκια βεβαίως). Β) Το «κούρεμα» του PSI που απομείωσε το ενεργητικό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υποχωρούν ραγδαία και αν σήμερα όλοι οι καταθέτες γύρευαν πίσω τα λεφτά τους, οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να τους δώσουν παρά μόνο το… 2%!


διαβάστε περισσότερα στο www.dea.org.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.