.

Επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας

Κλιμάκιο της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου και τα μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων Ιωάννα Κούρτοβικ και Δημοσθένη Παπαδάτο, επισκέφθηκε σήμερα τα κρατητήρια αλλοδαπών και ανηλίκων αλλοδαπών στην περιοχή της Αμυγδαλέζας. Τα μέλη της Επιτροπής μίλησαν με κρατούμενους και αστυνομικούς υπαλλήλους, και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κράτησης, τα προβλήματα και τις λειτουργικές ανάγκες στους χώρους αυτούς.
Στο ευαίσθητο ζήτημα των ανηλίκων κρατουμένων (στην Αμυγδαλέζα κρατούνται παιδιά ηλικίας 13-17 ετών) αποδεικνύονται ο παραλογισμός και η αδιέξοδη πολιτική της κράτησης, αντί της δημιουργίας ξενώνων φιλοξενίας. Οι ανήλικοι κρατούνται για διάστημα τριών μηνών ή και περισσότερο, μέχρι την εξεύρεση ξενώνα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει κονδύλια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας.
Οι ανήλικοι, θύματα τράφικινγκ σε αρκετές περιπτώσεις, χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, μαθήματα ελληνικών, καθώς επίσης χώρους και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και σωματικής άσκησης. Ανάμεσα στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι και η παραλυτική γραφειοκρατία για την κάλυψη οποιασδήποτε λειτουργικής ανάγκης.
Στο χώρο κράτησης ενηλίκων αλλοδαπών, τα μέλη της Επιτροπής διαπίστωσαν ελλείψεις όσον αφορά την ενημέρωση των κρατουμένων για στοιχειώδη δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να χάνουν τις προθεσμίες για την υποβολή προσφυγής και η κράτησή τους να παρατείνεται. Η Επιτροπή ζήτησε τη διασφάλιση της ενημέρωσης όλων των κρατουμένων για τη διαδικασία αίτησης ασύλου, τη διευκόλυνση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κρατουμένων με δικηγόρους και συγγενείς τους, καθώς επίσης και τη βελτίωση της σίτισής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ελλείψει κρατικής μέριμνας, η ιατροφαρμακευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη στους χώρους κράτησης –τόσο στην Αμυγδαλέζα, όσο και γενικά στους χώρους κράτησης αλλοδαπών– καλύπτεται εξ ολοκλήρου από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.