.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗΣ, ο ένστολος διανοούμενος ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗΣ, ο ένστολος διανοούμενος


Ο Πάνος Σκουρολιάκος, μας έστειλε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτήν την ιστορική μορφή, πούκόσμισε και τη στολή του και  τη πνευματική ζωή του τόπου, τον Μιλτιάδη Χουρμούζη.:
 

Ο Μ. Χουρμούζης ήταν Αξιωματικός της ΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ το 1835.Αγωνιστής του ΄21 από την Κωσταντινούπολη, υπηρέτησε ως αξιωματικός  της Οριοφυλακής, στη Λαμία (σύνορα τότε) γιά την πάταξη της δράσης των ληστών. 
Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδος και δύο φορές εκλεγμένος βουλευτής. Αντιοθωνικός και δημοκρατικός, κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Κωσταντινούπολη ... γιά να γλυτώσει τη ζωή του.
Υπήρξε ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας της εποχής του. Τα έργα του παίζονται μέχρι σήμερα. Ένας ΕΝΣΤΟΛΟΣ γενναιος και πνευματικός άνθρωπος!
 Το πραγματικό του όνομα  ήταν Χουρμούζιος Τριανταφύλλου. Το άλλαξε γιατί πολεμώντας το 1821, κινδύνευε η οικογένειά του στην Κων/λη.

'Οπως μας γράφει ο Πάνος Σκουρολιάκος, πηγές για τον  Χουρμούζη υπάρχουν στο  βιβλίο (βιβλιοπωλείο Δωδώνη) του Τάσου Λιγνάδη " καθώς στο βιββλίο  "Ο Χουρμούζης, ιστορία-θέατρο" ( βιβλιοπωλείο  της Εστίας), σε  μιά έκδοση του  "ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης". 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.