.

Πυροσβέστες και εθελοντές συζητούν για τον εθελοντισμό ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Πυροσβέστες και εθελοντές συζητούν για τον εθελοντισμό


Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των προεδρείων της Ένωσης Αξιωματικών ΠΣ και της Πανελληνίας Ένωσης Εθελοντών ΠΣ στην οποία συζητηθήκαν θέματα του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση.

" Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των προεδρείων της
Ένωσης Αξιωματικών ΠΣ και της Πανελληνίας Ένωσης Εθελοντών ΠΣ στην οποία συζητηθήκαν θέματα του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και οι επερχόμενες αλλαγές στον οργανισμό εν όψει της αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης που προγραμματίζεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το κατά ποσό αυτό θα επηρεάσει το αξιόμαχο και την πορεία του.
Συγκεκριμένα έγινε αναφορά:

1) Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του νέου Νόμου για τον πυροσβεστικό εθελοντισμός (ν. 4029/2011), καθώς και στις χρόνιες και πολύπλοκες εσωτερικές αγκυλώσεις στο Π.Σ., οι οποίες υποβαθμίζουν το θεσμό, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων Εθελοντών και λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλευση συμπολιτών μας για ένταξη στην πυροσβεστική οικογένεια.
2) Στην αναγκαιότητα να προωθηθεί ο θεσμός και να καλυφθούν δυσπρόσιτα σημεία της χώρας μας από Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια (σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει και επιδιώκει), δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί Δήμοι εκδηλώνουν μεν ανάλογο ενδιαφέρον, βρίσκουν όμως τοίχος από το ίδιο το Π.Σ., κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας και της υπηρεσιακής δυσκαμψίας.
3) Στην αυθαίρετη δράση διαφόρων εθελοντικών ομάδων εκτός Π.Σ., οι οποίες δρουν τις περισσότερες φορές παντελώς ανέλεγκτα και χωρίς καμία βάση αρχών και προϋποθέσεων, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, για τους ίδιους αλλά και να εξυπηρετούνται άλλοι σκοποί. Από την πλευρά της η Ε.Α.Π.Σ. όχι μόνο αναγνώρισε τα προβλήματα και την υπηρεσιακή παθογένεια αλλά συμφώνησε πως αυτά μπορούν να βελτιωθούν με κοινή μεθόδευση και προσπάθεια. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συζητήθηκε η ανάπτυξη του δικτύου των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων, ανά την επικράτεια, διότι από το μοντέλο αυτό απορρέει ουσιαστικό και αποκλειστικό όφελος και για τις τοπικές κοινωνίες και για το ίδιο το Π.Σ., το οποίο θα μπορέσει σχεδόν ανέξοδα να επεκτείνει δραστικά την επιχειρησιακή του εμβέλεια.
Και τα δύο θεσμικά-συνδικαλιστικά όργανα συμφωνούν ότι:
• Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι σημαντικός για το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα χρήσιμος για το Π.Σ., και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός και να αυξηθεί ο αριθμός των προσερχομένων σε αυτόν.
• Ο νέος Νόμος (4029/2011) καθορίζει επακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας του εθελοντισμού, για απαιτείται από όλα τα στελέχη του Π.Σ. να τον γνωρίζουν και να τον εφαρμόζουν πιστά, χωρίς αδιαφορία, αποκλίσεις και προσωπικές ερμηνείες.
 • Αναγνωρίζεται η ανιδιοτέλεια του Εθελοντή Πυροσβέστη, στηρίζεται η παρουσία του στο Π.Σ. και επισημαίνεται η αναγκαιότητα βελτίωσης των συνθηκών και των συμπεριφορών, προς αυτόν, εντός της Υπηρεσίας.
 • Η ίδρυση Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων ανά την επικράτεια (σύμφωνα πάντοτε με το σχετικό νόμο) πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για το Π.Σ., διότι αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο διεθνές μοντέλο, με το οποίο σχεδόν αδαπάνως αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες και καλύπτονται δυσπρόσιτες περιοχές, τις οποίες οι επαγγελματικές υπηρεσίες αδυνατούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά.
 • Εκτός Π.Σ. δεν νοείται ουσιαστικός και αποτελεσματικός πυροσβεστικός εθελοντισμός και δεν πρέπει να συγχέεται η ιδιότητα και η επιχειρησιακή δυνατότητα του με τις δράσεις άλλων ομάδων, οι οποίες δρουν αυτόνομα εκτός επιχειρησιακού ελέγχου του Π.Σ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.