.

Aνακρίσεις άλλων εποχών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Aνακρίσεις άλλων εποχών

«Γιαννάκη, γουστάρεις αμεσοδημοκρατία; Τι γνώμη έχεις για τα μεταλλεία, 
Γιαννάκη; Γιατί δεν τα θέλεις, αγοράκι μου; Γιαννάκη, προχθές δεν ήσουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως πας και στην κατάληψη ΥΦΑΝΕΤ, Γιαννάκη;».

Τέτοιες «φιλικές ερωτήσεις» κάνουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, ανακρίνοντας τους προσαχθέντες κατοίκους Ιερισσού και Μ. Παναγιάς που αντιδρούν στα μεταλλεία, όπως κατήγγειλαν χθες οι δικηγόροι τους σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη κι εκεί, όμως, η Ασφάλεια θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της: είχαν ακροβολιστεί γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο καμιά δεκαριά δήθεν αμέριμνοι αστυνομικοί με πολιτικά, που έριχναν κλεφτές ματιές στον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ υποτίθεται… χάζευαν τις βιτρίνες!

«Αναρωτιέται κανείς ποιον υπηρετεί αυτή η αστυνομία; Τον πολίτη ή τα συμφέροντα της Ελντοράντο Γκολντ που καταστρέφει τον τόπο μας;» σχολίαζε ο κόσμος περιμένοντας να αρχίσει η συνέντευξη Τύπου. Ας σημειωθεί ότι στο πλευρό της επταμελούς ομάδας δικηγόρων που υπερασπίζονται τους κατοίκους βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης (Ν.Δ.), που εξέφρασε ανοιχτά τον προβληματισμό του για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

«Δεν είμαστε εδώ για να πούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Τονίζω, ωστόσο, με κάθε τρόπο ότι όλοι αυτοί που διαπράττουν ποινικά αδικήματα εις βάρος των πολιτών και των δικηγόρων θα βρουν απέναντί τους τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Κανένα κράτος δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο σε δικηγόρους που προσπαθούν να ασκήσουν τα νόμιμα καθήκοντά τους. Δεν είναι ούτε νοητό ούτε αποδεκτό στην Ελλάδα του 2013 να υπάρχει παρακώλυση του υπερασπιστή στην άσκηση των καθηκόντων του. Περιμένω εγγράφως τις καταγγελίες κάθε συναδέλφου που αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, για να κινηθούμε άμεσα ως σύλλογος, είτε με παρέμβαση στις αστυνομικές αρχές είτε με δικαστικές ενέργειες, ώστε να κατοχυρώσουμε το αυτονόητο», ξεκαθάρισε ο κ. Βαλεργάκης.

Παλαιός και έμπειρος ποινικολόγος της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Κυρίτσης κατήγγειλε ότι «στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής έχει καταργηθεί επίσημα ο νομικός πολιτισμός και κάθε δικαίωμα του πολίτη, γι” αυτό θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Τόνισε μάλιστα ότι «δεν είναι τυχαίο πως η κορύφωση αυτών των φαινομένων διαπιστώνεται μετά την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια».

Ο κ. Κυρίτσης μίλησε για «επιλεκτικές συλλήψεις» μετά από κάθε οργανωμένη διαμαρτυρία της τοπικής κοινωνίας και θυμήθηκε την περίπτωση 6 κατοίκων τον περασμένο Σεπτέμβρη και άλλων 14 από γύρω χωριά τον Οκτώβριο. «Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν για συμμετοχή σε στάση, αντίσταση και διατάραξη κοινής ειρήνης εκκρεμούν σε δύο δικαστήρια. Είναι όμως αδικήματα που κουμπώνουν σε κάθε πολίτη ο οποίος συμμετέχει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή εκφράζει μια διαφορετική άποψη», δήλωσε. Με χαρακτηριστικές φράσεις κατήγγειλε τις πρακτικές των Αρχών, παίρνοντας αφορμή από την προχθεσινή «εξαφάνιση» δύο κατοίκων για περισσότερες από πέντε ώρες:

-Νιώσαμε τι σημαίνει Γκουντάναμο.

-Αισθάνθηκα ανίσχυρος απέναντι στην κρατική εξουσία.

-Πίστεψα προς στιγμήν ότι ο ρόλος του νομικού παραστάτη είναι απλώς τυπικός.

«Tην ώρα που οι αστυνομικοί αρνούνταν να μας δώσουν τα στοιχεία τους επικαλούμενοι δήθεν απόρρητο, καταλάβαμε ότι οι ίδιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τράπεζα γενετικού υλικού των κατοίκων, παίρνοντας σάλιο, αποτυπώματα και φωτογραφίες. Είναι ένας επικίνδυνος δρόμος αυτός. Εχουν πάρει DNA από τουλάχιστον 50 κατοίκους και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Οι κάτοικοι αλλά και εμείς μπορεί να βρεθούμε ύποπτοι ακόμη και για μελλοντικά προβοκατόρικα αδικήματα», κατήγγειλε ο Γιώργος Κυρίτσης.

«Για συνταγματική εκτροπή, βιασμό της αλήθειας και τρομοκράτηση των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής» έκανε λόγο ο δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος. Είπε ότι «κανείς από τους κατοίκους δεν υιοθετεί πρακτικές βίας, αλλά αντιθέτως ζουν ένα ανελέητο, πρωτοφανές κυνηγητό με σκοπό να καμφθεί το ηθικό τους». Υπενθύμισε ότι «αν και εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των κατοίκων για την περιβαλλοντική καταστροφή, η εταιρεία χρυσού έχει ξεκινήσει το ξεπάστρεμα του αρχέγονου δάσους των Σκουριών».

Προσωπική επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης, καλώντας τον να… απεκδυθεί τον μανδύα του αριστερού! Τον χαρακτήρισε «εξωμότη» για την αφύσικη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣτΕ με σκοπό την επιτάχυνση των δικών που σχετίζονται με επενδύσεις οι οποίες πλήττουν το περιβάλλον.

«Θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ο πρώην φίλος μου, κ. Ρουπακιώτης», είπε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε ότι η βορειοανατολική Χαλκιδική «μετατρέπεται σε τεράστιο εργαστήριο κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας». Συμπλήρωσε επίσης πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι συνταγματικός πατριωτισμός, καθώς αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος».

«Ακόμη και ο θεσμός του βουλευτή έχει απαξιωθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής και τον διευθυντή, ταξίαρχο Παπουτσή. Τελευταία φορά που εξαφανίστηκαν άνθρωποι στην Ελλάδα ήταν το 1967…», κατήγγειλε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση, η οποία παρέστη στη συνέντευξη Τύπου και κάλεσε τους άλλους δύο βουλευτές του νομού να συνταχθούν για την προάσπιση του Συντάγματος και του τόπου τους. Ανέφερε ακόμη ότι η ίδια έχει κάνει καταγγελίες για την παράνομη δράση της εταιρείας χρυσού που πραγματοποιεί οικοδομικές εργασίες και ξηλώνει το δάσος χωρίς άδειες, αλλά δεν έχει συλληφθεί κανείς υπεύθυνος γι” αυτό.

«Πού είναι το Μega Channel;» αναρωτήθηκε με νόημα ο δικηγόρος Σπύρος Πετρίδης, μιλώντας για την «ποινικοποίηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών». «Εάν οι άνθρωποι που αρνούνται να δώσουν γενετικό υλικό διαπράττουν απείθεια», υποστήριξε, «είμαι κι εγώ ένας δυνάμει στασιαστής».

«Πρώτη φορά βλέπουμε στην Ελλάδα κάτι τέτοιο, δηλαδή προσαγωγές για μαζική συλλογή γενετικού υλικού», επισήμανε η δικηγόρος Λένα Ιωαννίδου, που τόνισε ότι «όποιος την υπέστη θα πρέπει να ζητήσει εγγράφως την άμεση καταστροφή του υλικού αυτού από τις αρχές και την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

«Την αυτεπάγγελτη επέμβαση του εισαγγελέα για τα όσα συμβαίνουν εις βάρος των κατοίκων της περιοχής» ζήτησε η δικηγόρος Αναστασία Βαφειάδου, κάτοικος Ιερισσού και η ίδια.

«Είναι τιμή μας που υπερασπιζόμαστε τέτοιους… εγκληματίες, αυτούς του κατοίκους που αγωνίζονται, πέρα από κόμματα και χρώματα, για τον τόπο τους και το μέλλον των παιδιών τους», τόνισε ο δικηγόρος Κώστας Αμπατζάς και κατέληξε: «Η νομική μάχη που δίνουμε στρέφεται κατά του σκότους που επικρατεί στη βορειοανατολική Χαλκιδική και θα την κερδίσουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

 efsyn

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.