.

ΠΟΕΥΠΣ: Ανακύκλωση φθαρμένων ιδεών και απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα φέρνει το σ/ν για την αναδιοργάνωση ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΕΥΠΣ: Ανακύκλωση φθαρμένων ιδεών και απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα φέρνει το σ/ν για την αναδιοργάνωση


ΘΕΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ΓΙΑ ΤΟ  ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Το Σχέδιο Νόμου με τον τίτλο «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» που δόθηκε για διαβούλευση στις 05-02-2013, δυστυχώς με τις διατάξεις που εισάγει δεν απαντάει στο διαρκές αίτημά μας για την προώθηση ενός αξιόπιστου σχεδίου αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά τις
εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η ανάγνωση όλων των παραμέτρων  χαρακτηρίζεται από ανακύκλωση των υπαρχόντων δομών του με καταργήσεις αλλά και διευθετήσεις δευτερευόντων ζητημάτων. Το κυριότερο σημείο που εύκολα διακρίνεται είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αναβάθμισης τόσο του προσωπικού του Π.Σ. όσο και των υπηρεσιών του. Ενώ δηλαδή προνοεί για τις αναβαθμίσεις και τις προαγωγές Αξιωματικών των Ειδικών και άλλων κατηγοριών, δεν πράττει το ίδιο και για το χαμηλόβαθμο προσωπικό με την δημιουργία βαθμολογίου, ενόψει μάλιστα και της επερχόμενης κατάργησης των μισθολογικών προαγωγών.
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη για την αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της χώρας ενώ με απαράδεκτο τρόπο μέσω της δυνατότητας ίδρυσης Δημοτικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, απαξιώνει το Πυροσβεστικό Σώμα αναδεικνύοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Εθελοντικές οργανώσεις, με ότι αυτό σημαίνει για την αυτονομία του. Επιπλέον ως ένδειξη της αναξιοπιστίας του προτεινόμενου σχεδίου αναφέρουμε την εισαγωγή της ανταποδοτικότητας και της παροχής αμειβόμενων υπηρεσιών, στοιχεία που αφαιρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα του Π.Σ., καθιστώντας αυτό εισπρακτικό μηχανισμό, πράγμα απαράδεκτο, σε μια εποχή τεράστιων οικονομικών δυσκολιών για όλους τους πολίτες, που στενάζουν από τις εξαθλιωτικές μνημονιακές πολιτικές, όπως και τον χαρακτηρισμό του Π.Σ. ως «ιδιαίτερο» Σώμα Ασφαλείας, χωρίς κανένας να γνωρίζει την ακριβή διάσταση του  όρου αυτού στην καθημερινή μας λειτουργία.              
Η θέση της Ομοσπονδίας μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη για αυτόνομο, αδιαίρετο και ανεξάρτητο Πυροσβεστικό Σώμα, στοιχεία που θα διατηρήσουν την φυσιογνωμία και την κοινωνική του υπόσταση. Κρίνουμε δε απαραίτητη την υιοθέτηση των προτάσεων της Ομοσπονδίας στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Π.Σ. και της ομογενοποίησης του προσωπικού του, όπως την θεσμοθέτηση του τρόπου κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό, την καθιέρωση ειδικοτήτων με διαχωρισμό επιχειρησιακού και διοικητικού τομέα, την τακτοποίηση του θέματος των πενταετών πυροσβεστών με την μονιμοποίησή τους, την ουσιαστική αναβάθμιση των πυροσβεστικών σχολών, όπως και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας αλλά και του πειθαρχικού δικαίου που διέπει το προσωπικό του.        
Συνολικά θεωρούμε ότι το Σχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην απαίτηση για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος γι’ αυτό ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα, ώστε να δοθεί ο χρόνος για διάλογο στην βάση των πραγματικών αναγκών και της απαίτησης των καιρών για την δημιουργία ενός αναβαθμισμένου οργανισμού με ισχυρές δομές που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας μας.                                                                
Για το Δ.Σ. της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                 ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.