.

Αλέξης Τσίπρας: Ας προκηρύξει ο Σαμαράς άμεσα εκλογές. Θα την αναλάβουμε την ευθύνη' ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αλέξης Τσίπρας: Ας προκηρύξει ο Σαμαράς άμεσα εκλογές. Θα την αναλάβουμε την ευθύνη'

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρόκληση του Στουρνάρα προς την Τρόικα, να του δώσει τα κλειδιά του ΥπΟικ, εάν θέλουν κι άλλα μέτρα. Τι κατηγορίες επιρρίπτει στην κυβέρνηση για τη στάση της στην κυπριακή κρίση.
"Γραφικούς και αναξιόπιστους" αποκαλεί τους κυβερνητικούς εταίρους, Βενιζέλο και Κουβέλη, "για γέλια και για κλάματα" ο Στουρνάρας
Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επιτίθεται εκ νέου στην κυβέρνηση για τη στάση της στην κυπριακή κρίση και την πρώτη απόφαση του Eurogroup, για "κούρεμα" των κυπριακών καταθέσεων.
"Η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας μέσα σε λίγες ώρες φανερώνει την έκταση της κρίσης στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη. Το πρόβλημα της Κύπρου θα μπορούσε να καταστεί διαχειρίσιμο με πολύ πιο ήπιους τρόπους. Παρόλα αυτά, από το κυρίαρχο ευρωπαϊκό λόμπι επιλέχθηκε η πιο σκληρή και καταστροφική λύση, μία λύση που πέραν όλων των άλλων, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εν συνόλω αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Πόσο μάλλον τη στιγμή, που για τη διάσωση αυτού ακριβώς του τραπεζικού συστήματος, οι λαοί, ιδιαίτερα στην Νότο, υποφέρουν από την πολιτική της λιτότητας", αναφέρει στην αρχή του άρθρου του.
"Μέχρι χθες το οικονομικό πρότυπο της Κύπρου ήταν υποδειγματικό"
"Είμαστε λοιπόν στην ιστορική φάση, όπου το σύστημα καταστρέφει τον εαυτό του. Αυτό είναι ο ορισμός της κρίσης. Ας θυμηθούμε ότι μέχρι χθες, το οικονομικό πρότυπο της Κύπρου ήταν για την πολιτική των 'ελεύθερων αγορών' υποδειγματικό: μεγάλος τραπεζικός τζίρος, λεφτά που αλλάζουν έρια και βεβαίως χαμηλοί συντελεστές. Ξαφνικά, το ίδιο οικονομικό μοντέλο αποκαλείται από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους 'μαφία', 'ξέπλυμα', 'παραοικονομία' και 'φούσκα'".
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας γράφει: "Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με το οικονομικό πρότυπο, καταστρέφεται και η προοπτική μίας ολόκληρης κοινωνίας. Ο κυπριακός λαός έχει ελάχιστη ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση, όμως οι επιπτώσεις για το μέλλον του θα είναι δραματικές".
"Πρέπει, ωστόσο, από αυτήν την υπόθεση, να κρατήσουμε τρία πράγματα:
Το πρώτο είναι ότι η γενική κινητοποίηση του κυπριακού λαού και του κυπριακού Κοινοβουλίου απέτρεψε το κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Το δεύτερο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρείχε καμία στήριξη στην Κύπρο. Συντάχθηκε εξαρχής με την αδιάλλακτη θέση που επιβλήθηκε στο Eurogroup. (...) Ο λόγος που εξηγεί την ελληνική στάση είναι περισσότερο από προφανής: αν η διαφαινόμενη βούληση την Κύπρου να αντισταθεί επέφερε έστω και τους ελάχιστους καρπούς, οι δυνάμεις του Μνημονίου στην Ελλάδα θα ήταν πολιτικά εκτεθειμένες για τη στάση υποταγής που ακολουθούν απέναντι στην Τρόικα. Με την τελική εξέλιξη όμως, τα τρία κ όμματα της συγκυβέρνησης είναι εκτεθειμένα διπλά και τριπλά.
Το τρίτο είναι αυτό που επίμονα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2010: η στρατηγική του κοινού μετώπου, της συμμαχίας των χωρών του Νότου. Ένας τέτοιος συνασπισμός εντός της Ευρωζώνης ήταν και παραμένει η μοναδική επιλογή, για να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας".
"Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση Σαμαρά να μην έχει κάνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Να μην έχει εργαστεί ώστε να οικοδομηθεί η συμπαράταξη των λαών και χωρών του Νότου. Και αντί αυτού, να προσπαθεί ανεπιτυχώς, να οικοδομήσει τη στρατηγική του καλού μαθητή, μία στρατηγική η οποία κάθε φορά που έρχεται η τρόικα με νέες απαιτήσεις, διαψεύδεται πανηγυρικά", προσθέτει.
"Η κυβέρνηση υποδέχεται την τρόικα με κατεβασμένα χέρια. (...) Το Μνημόνιο έχει αποτύχει εκκωφαντικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα διεξόδου, κανένα πρόγραμμα σταθεροποίησης. Το μόνο δεδομένο που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι η προσπάθεια των δανειστών μας, να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους,  λεηλατώντας μέχρις εσχάτων ό,τι έχει απομείνει από εισοδήματα, πραγματική οικονομία και κοινωνική αξιοπρέπεια".
"Κυβέρνηση σε νευρική κρίση - Γραφικοί και αναξιόπιστοι οι κυβερνητικοί εταίροι"
"Αυτό που παρακολουθήσαμε έως και λίγες ώρες πριν τον ερχομό της Τρόικας είναι μία κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Οι δύο ελάσσονες εταίροι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, προσπαθούν να βγάλουν λίγο την ουρά τους απ' έξω, ώστε να διασώσουν τον εαυτό τους, από ένα ορατό ενδεχόμενο κυβερνητικής κατάρρευσης. Θα τους συνιστούσαμε, να εξηγηθούν καλύτερα για τη στάση τους. Από τη στιγμή, που επέλεξαν να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά και το Μνημόνιο, δεν υπάρχει δυστυχώς γι' αυτούς δεύτερη βάρκα για να πατήσουν. Επομένως, το να βγάλουν το πόδι τους έξω από το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν, δεν τους καθιστά τίποτα περισσότερο από γραφικούς και αναξιόπιστους", αναφέρει για τους κυβερνητικούς εταίρους.
"Ας μας δώσει τα κλειδιά. Ο Στουρνάρας τα έχει παραδώσει στους τροϊκανούς εδώ και καιρό"
Συνεχίζοντας, σε άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως "η κυβέρνηση που συνέδεσε με το Μνημόνιο την πολιτική της επιβίωση, βρίσκεται τώρα μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Και οι παλικαρισμοί του κατεξοχήν εκτελωνιστή των τροϊκανών απαιτήσεων στην χώρα, του υπουργού Οικονομικών, είναι για γέλια και για κλάματα. Είναι ανώφελο, να εγκαλεί τους τροϊκανούς ότι, αν συνεχίσουν έτσι, θα τους παραδώσει τα κλειδιά. Τα κλειδιά τους τα έχει παραδώσει εδώ και καιρό"
"Ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί, έχοντας όμως κάνει ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις προς την Τρόικα, να παραδώσει τα κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ, για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Θα την αναλάβουμε την ευθύνη, όπως και να 'χει, αλλά είναι κρίμα για τον λαό και τη χώρα να σπαταλιούνται διαρκών δυνατότητες".
"Ο πρωθυπουργός, αύριο κιόλας, να παγώσει τις αδιέξοδες συζητήσεις με την Τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο. Να πάει στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Να διεκδικήσει, να καταστεί σαφές, ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις του Νότου παρόμοια λύση με αυτήν την Κύπρου. Και να διερευνήσει μία νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης", σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ καταλήγει:
"Αλλιώς νόημα δεν έχει.. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει εκλογές άμεσα, ώστε μία νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή, με κορμό την Αριστερά, και με τη δυναμική υποστήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, να προσπαθήσει να ξανακερδίσει τον χαμένο για τη χώρα χρόνο της μνημονιακής κυβέρνησης".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.