.

Video: Σκληρή επίθεση Λαφαζάνη-Στρατούλη-Βαλαβάνη-Πετράκου-Παφίλη για το πολυνομοσχέδιο ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Video: Σκληρή επίθεση Λαφαζάνη-Στρατούλη-Βαλαβάνη-Πετράκου-Παφίλη για το πολυνομοσχέδιο


Ακολουθούν οι ομιλίες Λαφαζάνη(vid), Στρατούλη(vid), Βαλαβάνη, Πετράκου, Παφίλη(vid)


Παναγιώτης Λαφαζάνης


Δημήτρης Στρατούλης


Όλγα Νάντια Βαλαβάνη Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η τρικομματική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί Βουλευτές επιδίδονται τους τελευταίους μήνες σε «εμπόριο αισιοδοξίας». Ευελπιστούν να πείσουν ότι «πιάσαμε πάτο», άρα από δω και πέρα δεν μένει παρά να αρχίσει η άνοδος. Αυτό το πνεύμα αναβαθμίζεται σε δοξολογία στην Αιτιολογική Έκθεση του παρόντος νομοσχεδίου. Η Αιτιολογική Έκθεση αναπέμπει ένα κυριολεκτικό «Ωσαννά» στα μνημόνια και στις πολιτικές τους, παραδείγματος χάριν: «Aξιοθαύμαστα επιτεύγματα», «η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, πρωτοφανής για αναπτυγμένη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια», «το 2013 αναμένεται να είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης» και «από το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η μεταβολή του ΑΕΠ να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς», «από το επόμενο  έτος το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αρχίσει να μειώνεται», «οι μεταρρυθμίσεις  στην αγορά εργασίας έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα και το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί… και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του αυτό και το επόμενο έτος» - δηλαδή, εννοούν  πάρα πάνω τσεκούρωμα των μισθών. Μας τα είπε εξάλλου προηγουμένως και ο κ. Στουρνάρας. 

Το «Ωσαννά» δεν καθορίζεται από ότι αύριο, που το νομοσχέδιο μπαίνει για ψήφιση στην Ολομέλεια ως «κατεπείγον», είναι Κυριακή των Βαΐων, αλλά από γενικότερες ανάγκες επικοινωνιακής πολιτικής απέναντι στους εργαζόμενους, στους ανέργους και στο λαό, που προφανώς ζουν σε άλλο από τον περιγραφόμενο σύμπαν, όπου τα πλήθη δεν ανεμίζουν βάγια και δεν φωνάζουν «Ωσαννά!». Αλλά και από ανάγκες της εσωτερικής οικονομικής «θεολογίας» της εφαρμοζόμενης ακραίας και πλήρως αποτυχημένης, με γνώμονα τη ζωή των ανθρώπων, πολιτικής. Λίγο ακόμα και θα πιστέψετε κι οι ίδιοι ό,τι αυτή τη Σαρακοστή έγινε το δεύτερο «θαύμα» και άρχισε η υποχώρηση της ανεργίας, όταν οι προβλέψεις είναι ότι προχωράει από το 27,1% του Ιανουαρίου, προς το 29% στο τέλος αυτής της χρονιάς, δηλαδή από 1.350.000 ανέργους σε 1.500.000. Αυτό το δεύτερο «θαύμα» εξαγγέλθηκε θριαμβευτικά από τον Υπουργό Εργασίας - και το επανέλαβε χθες ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε - μετά το πρώτο «θαύμα», αυτό της εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Πιστεύετε ειλικρινά ότι ο ελληνικός λαός θα πειστεί από αυτά τα «Ωσαννά» ότι τα πάθη του έχουν τελειώσει και δεν μένει παρά να περιμένει την Ανάσταση - που βέβαια μετακινείται συνεχώς προς τα μπρος, από το 2012 που την τοποθετούσε το Πρώτο Μνημόνιο, στο 2014 από το τωρινό «Τρεισήμισι» Μνημόνιο. Να δούμε πού θα πάει τον Ιούνιο, όπου θα υπάρχει το Τέταρτο Μνημόνιο.

Στο εάν έχουμε «πιάσει πάτο», απαντάει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διαπιστώνει ότι το ποσοστό εσωτερικής υποτίμησης στην τριετία των μνημονίων είναι 14%. Ξέρουμε ότι ο στόχος είναι για υποτίμηση 33%. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο μέρος της σχεδιασμένης καταστροφής, εάν αυτή η πολιτική δεν ανατραπεί, είναι ακόμα μπροστά μας.

Σχετικά με το σημαντικότερο από τα «αξιοθαύμαστα επιτεύγματα», δεν πρόκειται για την «πιο μεγάλη», αλλά για την πιο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Με μέτρα των Μνημονίων, στην τριετία, συνολικού ύψους 49 δις ευρώ – δηλαδή, με αφαίρεση του 22,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 23,24% δις ή 9% του Α.Ε.Π. Με άλλα λόγια, η καταστροφή του Α.Ε.Π. ήταν υπερδιπλάσια από τον περιορισμό του ελλείμματος - και με φαινομενικό προγραμματισμό των Μνημονίων, σύμφωνα με τον πολλαπλασιαστή 0,5% που χρησιμοποιήθηκε, για το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα.

Ας μην επικαλούμαστε τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ. Η καταστροφή μιας χώρας είναι έγκλημα, και όχι «λάθος», σε κάθε περίπτωση. Το ίδιο ισχύει για τους «λάθος» υπολογισμούς, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στα οικονομετρικά μοντέλα των Ρογκόφ και Ράινχαρτ, που ενέπνευσαν τον κ. Σόϊμπλε και την κυρία Μέρκελ ως δήθεν επιστημονική, νομιμοποιητική βάση για τις συντονισμένες πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη. Δήθεν, ποσοστό δημοσίου χρέους μεγαλύτερο από 90% αποκλείει από το δρόμο της ανάπτυξης οποιαδήποτε χώρα.
Έπρεπε να ανακαλυφθούν τα μαθηματικά λάθη στο μοντέλο, για να φανεί ότι δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα; Η περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει αποδείξει εδώ και τρία χρόνια, ότι όσο πιο βίαια περιορίζεται το έλλειμμα, τόσο πιο μακροπρόθεσμα στραγγαλίζεται οποιαδήποτε προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης; Γιατί μία άνεργη ανάπτυξη, δηλαδή θετικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν με διατήρηση ή και αύξηση της ανεργίας, σημαίνει απλώς ανάπτυξη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της εργαζόμενης συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Μελλοντικά οδηγεί, στην καλύτερη εκδοχή, στο καλύτερο σενάριο, στην παραπέρα βελτίωση -όπως γράφεται- του «μοναδιαίου κόστους εργασίας», που σημαίνει παραπέρα καταβαράθρωση της αμοιβής της μισθωτής εργασίας και του μεροκάματου.

Και τι συμπέρασμα βγαίνει τελικά από την πανθομολογούμενη αποτυχία; Ότι θα πρέπει να χειραφετηθούμε από τα Μνημόνια, για να ανακοπεί η πορεία προς τα κάτω και να υπάρξει ανάπτυξη με δουλειά και παραγωγική ανασυγκρότηση; Ωστε να προλάβουμε το κλείσιμο άλλων 60.000 μαγαζιών μέσα στην χρονιά και να μην πεταχτούν άλλοι 200.000 άνθρωποι στο δρόμο;

Ακριβώς το αντίθετο. Στο δρόμο που Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ε.Ε. ονομάζουν «πιστή εφαρμογή του προγράμματος» φέρνετε για ψήφιση στο νομοσχέδιο του ενός άρθρου - ώστε να εμποδιστούν να το καταψηφίσουν όσοι κυβερνητικοί βουλευτές θα το ήθελαν - το παραπέρα περιβόητο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων». Εξισώνοντας «χαρτιά» που παίρνεις με  σεμινάρια μερικών μηνών ή με πρακτική μερικών ετών, με πτυχία και μεταπτυχιακά, όπως κάνετε με τους φοροτεχνικούς και τους λογιστές, με τους γεωπόνους, τους γεωτεχνικούς και τους ορκωτούς εκτιμητές. - Που θα έπρεπε να ντρεπόμαστε τουλάχιστον γι' αυτό, να έχουν μείνει 15 άνθρωποι όλοι-όλοι, να προβλέπεται ότι πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος των ιδιωτικών εταιρειών που με το νομοσχέδιο αναλαμβάνουν πλέον τις εκτιμήσεις και αυτούς, που είναι οι μόνοι που ξέρουν τα πάντα, να τους πετάτε στο δρόμο για να βάλετε «ασχέτους» με την ειδικότητα δημόσιους υπάλληλους στη θέση τους. - Και επιτρέποντας την δημιουργία εταιρειών με επικεφαλής ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, φτάνει να διαθέτουν ένα μισθωτό «επιστημονικά υπεύθυνο».

Σε πρώτη φάση, και θα ήθελα να τελειώσω με αυτό, οι νέοι άνθρωποι παίρνουν ένα μάθημα από όλα αυτά: Δεν έχει καμία αξία η μόρφωση και η γνώση για την άσκηση επαγγελματικών επιστημονικών δραστηριοτήτων, μετράει όχι ποιος έχει τα πτυχία, αλλά ποιος έχει τα λεφτά - ο «επενδυτής», ο επιχειρηματίας, ας είναι άσχετος με το αντικείμενο. Ο στόχος όμως αυτής της απελευθέρωσης δεν είναι παιδαγωγικός, είναι καθαρά οικονομικός. Αυτό που δοξολογείτε εισαγωγικά ως «επίτευγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημαίνει ότι θα αλλάξει ριζικά η οικονομική δομή και η κοινωνική διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας. Επαγγέλματα επιστημονικά και μη, από τους κτηνίατρος μέχρι τους φουρνάρηδες - εδώ μπαίνει και η ιστορία, αν θέλετε - πραγματικά, κύριε Βορίδη, που αναφερθήκατε ειρωνικά σ’  αυτό - φρέσκο ψωμί από φούρνους που ζυμώνουν το ίδιο εικοσιτετράωρο που το ψήνουν ή ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη τίγκα στα συντηρητικά  από «σημεία ψησίματος» αλυσίδων σουπερμάρκετ. Επαγγέλματα που ασκούνται παραδοσιακά από ελεύθερους επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή από τα εκτεταμένα ακόμα  στην ελληνική πραγματικότητα, παρά την καταστροφή των τελευταίων χρόνων, μεσαία στρώματα, επιχειρείτε να «εξαφανιστούν» με μια γιγάντια «επιχείρηση-σκούπα», έτσι ώστε τη δουλειά ακόμα και των κτηνιάτρων να συγκεντρώσουν επιχειρήσεις, στις οποίες την επιστημονική δουλειά θα βγάζουν λίγοι από τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες δουλεύοντας πλέον ως μισθωτοί και την περισσότερη δουλειά απόφοιτοι λυκείου μετά από κάποια εκπαίδευση σε σεμινάρια.

Δεν έχω χρόνο να μιλήσω για το δήθεν «πρωτογενές πλεόνασμα» του πρώτου τριμήνου, να πω μόνο ότι με τέτοια στάση εσωτερικών πληρωμών είναι κρίμα που βγάλατε μόνο μισό δις πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί να μην είστε γενναιόδωροι να βγάλετε και παραπάνω; Και έτσι θα γίνει και στο τέλος της χρονιάς, που ότι βγάλετε ως πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει κι αυτό στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας; Γιατί θυμίζω ότι εκεί θα πάει κι αυτό .
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Μας κατηγορεί η Κυβέρνηση ότι δεν πιστεύουμε την αξιοπιστία της. Όμως, η αξιοπιστία της Κυβέρνησης κατέρρευσε χθες. Κατέρρευσαν οι «παράτες και οι φιέστες» που έκανε την προηγούμενη ημέρα, την Πέμπτη, στο δρόμου Κορίνθου-Πατρών, όπου χθες δεν υπήρχε κανένας εργαζόμενος και κανένα μηχάνημα από τα ενοικιαζόμενα μηχανήματα για τρεις μέρες που είχαν πάει. Αυτή είναι η αξιοπιστία σας, όπως είναι και η αξιοπιστία σας που μας κατηγορείτε και λέτε να σας πούμε μπράβο που δεν αυξήσατε το ηλεκτρικό ρεύμα. Πάλι παραμύθια είπατε στον κόσμο. Δεν ξέρετε ότι το ρεύμα από 1.000 έως 1.600 κιλοβατώρες αυξήθηκε 18,5% και εσείς λέγατε παραμύθια στον κόσμο ότι αυξήθηκε 8,5% και μας λέτε τώρα ότι θα το αυξήσετε όλο τον Ιούλιο; Αυτή είναι η αξιοπιστία της Κυβέρνησης.

Τι κάνει, όμως, με αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση; Πρώτον, είναι ένα νομοσχέδιο άγριας φοροεπιδρομής, όπως θα εξηγήσουμε, για τα φωτοβολταϊκά. Καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους. Επιβάλλει κλίμα τρομοκρατίας στο Δημόσιο και τη διάλυση του δημόσιου τομέα. Αυξάνει την ανεργία, όπως αποδεικνύεται ότι συμβαίνει για τους εκπαιδευτικούς. Εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα, όπως γίνεται με την ιστορία με την καταστροφή όλων των αρτοποιών. Δεν σέβεστε τίποτα; Ομόφωνα η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, διά του Προέδρου της και όχι διά κανενός εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στον κ. Χατζηδάκη να μην τολμήσει να έρθει η υπόθεση με τους αρτοποιούς στο πολυνομοσχέδιο χωρίς να έχει υπάρξει ζήτηση και εσείς το φέρνετε. Αποσύρετε τουλάχιστον αυτήν τη διάταξη. Είναι ντροπή. Προσβάλλετε μια ολόκληρη Επιτροπή, κ. Σταμάτη, που είστε ο μόνος Υπουργός που είστε εδώ, η οποία ομοφώνως έθεσε αυτό το ζήτημα.

Τι είναι αυτή η ιστορία; Είναι για να εξυπηρετήσετε τα σουπερμάρκετ. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται όλα αυτά. Τα σουπερμάρκετ θέλουν να διαλύετε έναν ολόκληρο κλάδο. Το ίδιο κάνετε και με την ιστορία με τα φωτοβολταϊκά, όπου κάνετε νέο οριζόντιο κούρεμα. Δεν είδατε ότι τα προηγούμενα οριζόντια κουρέματα δεν οδήγησαν πουθενά; Δεν γνωρίζετε ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ σχετίζεται με πάρα πολλά ζητήματα; Αλλά δεν θέλετε να ενοχλήσετε τους μελοπαραγωγούς φυσικού αερίου, τους οποίους προστατεύετε μέσα από το μηχανισμό του μεταβλητού κόστους. Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν άλλα μέτρα τα οποία μπορείτε να πάρετε για να μηδενίσετε το έλλειμμα; Τα γνωρίζετε και όμως δεν το κάνετε. Είπε ο κ. Μητσοτάκης αν είναι αποτελεσματικό και δίκαιο.

Ούτε αποτελεσματικό είναι το μέτρο ούτε δίκαιο, διότι θα καταστρέφετε τους μικρούς, θα καταστρέψετε τους αγρότες τους οποίους τους βάλατε δήθεν, στην ιστορία της Πράσινης Ανάπτυξης του συμμάχου σας του ΠΑΣΟΚ. Και γιατί το κάνετε αυτό; Για να τα πάρουν οι μεγάλοι δηλαδή, εξομοιώνετε τον αγρότη τον οποίο τον «χώσατε» μέσα και του υποσχεθήκατε ότι θα έχει συμπληρωματικό εισόδημα, με τον Κινέζο μεγαλοεπενδυτή των φωτοβολταϊκών και τους λοιπούς εφοπλιστές στα φωτοβολταϊκά. Γιατί δεν κάνετε παραμετροποίηση του κουρέματος, έτσι ώστε ο αγρότης να πληρώσει μόνο ένα 5%; Και ο μεγαλοεπενδυτής να πληρώσει 65% και να δείτε τότε αν μηδενίζεται το έλλειμμα. Εσείς πάτε οριζόντια με 34% για να τους καταστρέψετε όλους και τι θα πετύχετε; Μια τρύπα στο νερό, θα έρθετε μεθαύριο και θα επιβάλετε σε όλο τον κόσμο, την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, που το μετονομάσατε σε ΕΤΜΕΑΡ τουλάχιστον στα 23 €.

Σας το λέμε τώρα και να το θυμηθούν οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, ότι θα φτάσετε και θα πάτε 23 ευρώ, 19 πρώτα και μετά 23 για να πληρώνει ο κόσμος, επειδή δεν θέλετε να πληρώσουν οι μεγάλοι. Αυτή είναι η πολιτική σας, να μην πληρώσει κανένας μεγάλος. Να πληρώνουν συνεχώς οι μικροί το χαράτσι, μας δουλεύει και ο κύριος Στουρνάρας λέγοντας μας ότι όσοι δεν έχουν εργοταξιακό τιμολόγιο. Μα υπάρχει οικοδομή πως θα δουλεύει ο πλακάς ή ο υδραυλικός και δεν θα υπάρχει εργοταξιακό ρεύμα; Σε όλες τις οικοδομές υπάρχει εργοταξιακό ρεύμα, άρα όλοι θα πληρώσουν.

Είμαστε σοβαροί, μας λέτε ότι μειώνετε το χαράτσι όταν είχατε δεσμευθεί ότι θα το καταργήσετε; Όταν το χαράτσι αυτό είναι άδικο, όταν είναι αντισυνταγματικό και το βαπτίζετε με άλλο όνομα, μέχρι να ξαναγίνει η προσφυγή να έχετε πάρει τα λεφτά από τον κόσμο; Αυτή είναι η λογική; Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό που κάνετε στους αγρότες, πυροδοτείτε και κοινωνικές εκρήξεις, προσέξτε αυτό που κάνετε με τους εκπαιδευτικούς, να τους μετατρέψετε σε περιπλανώμενους νομάδες, χωρίς καμία συζήτηση και να αυξήσετε το ωράριο, οδηγείτε κόσμο ο οποίος άλλες φορές γινόταν αναπληρωτής, να είναι στην ανεργία.


Αυξάνετε την ανεργία και ερχόσαστε εδώ και μας λέτε ότι θα μειώσετε την ανεργία; Θα δημιουργήσετε συνθήκες έκρηξης μέσα στις εξετάσεις, σας προειδοποιεί η ΟΛΜΕ. Ακούστε μη προχωράτε σε τέτοια μέτρα χωρίς καμία συζήτηση σε μια κρίσιμη στιγμή, μετά θα καταγγέλλετε τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, γατί αγωνίζονται όταν εσείς προκαλείτε αυτή τη στιγμή να υπάρξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ακόμα και μέσα στις εξετάσεις. Πάρτε τα πίσω αυτά τα μέτρα, διότι και αυτό το νομοσχέδιο όπως και όλα όσα είπατε δεν έχουν κανένα χαρακτήρα κατεπείγοντος. Δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με καμία λογική, παρά με την πλήρη υποβάθμιση της Βουλής, αυτό κάνετε συνέχεια.
Αλλά, ο κύριος Στουρνάρας επαίρετο ότι είναι ακόμα Υπουργός Κυριακή κοντινή γιορτή, ο λαός δεν πρόκειται να σας αφήσει. Ευχαριστώ.

….

Παρατίθεται η δευτερολογία:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Το θέμα αυτό δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, αντίθετα, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, διαλύεται η Δημόσια Διοίκηση και, κυρίως, οι δημόσιες επιχειρήσεις. Μιλάω για το Νόμο 4093, όχι απλά από την άποψη της κατάργησης του τεκμηρίου της αθωότητας και του διασυρμού ανθρώπων, τους οποίους κάποιος θα καταγγείλει, γιατί θα έχει συμφέροντα, αλλά μιλάω ουσιαστικά - και το γνωρίζει ο κ. Παπαγεωργίου και πιστεύω να συμφωνήσει μαζί μου - ότι αδρανοποιείται τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που προΐστανται, όπως η Δ.Ε.Η. κ.λπ., διότι οι Διευθυντές και τα Διευθυντικά Στελέχη και οι Προϊστάμενοι δεν μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους πουθενά, διότι φοβούνται ότι κάποιος θα τους καταγγείλει και οι άνθρωποι θα βρεθούν εκτεθειμένοι και ντροπιασμένοι χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, πρέπει να συμβάλουμε όλοι να σταματήσει, διότι αδρανοποιείται η λειτουργία των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Ένα είναι αυτό.

Δεύτερον - μιας και είναι ο κ. Παπαγεωργίου εδώ - πράγματι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ είναι σημαντικό. Πράγματι, υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε συζητήσει, όμως, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει ο τρόπος. Κάνετε ένα βήμα. Εγώ, σας είχα πει ότι πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο μηχανισμός ανάπτυξης του μεταβλητού κόστους κατά 100%, για ν’ ανασάνει η κατάσταση, αλλά τέλος πάντων μπορεί να υπάρξει δίκαιη ρύθμιση. Δεν μπορεί ο ανθρωπάκος, ο οποίος έχει δώσει το εφάπαξ του ή έχει δανειοδοτηθεί, να έχει την ίδια εισφορά με κάποιον, ο οποίος επένδυσε και έχει Μεγαβάτ στα φωτοβολταϊκά. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση δικαιοσύνης.
Κάνατε ένα δειλό βήμα από αυτά που σας ζήτησα. Νομίζω ότι οι αγρότες, μιας και εκφράζουν κάτι πάρα πολύ μικρό, οι οποίοι άνθρωποι λένε «να πληρώσουμε, βρε αδελφέ, ένα 5%, να μη νομίζει το Κράτος ότι δεν θέλουμε κι εμείς να συμβάλουμε», αλλά οι αγρότες μπορείτε να δείτε να έχουν μια συμβολική εισφορά, διότι δεν επηρεάζουν το σύστημα. Μπορείτε με παραμετροποίηση του συστήματος, να γίνει δίκαιο και να πετύχετε καλύτερους στόχους και όχι το μισό έλλειμμα, που καταλήξατε.

Θανάσης Παφίλης

   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.