.

'Θερίζει' Ελλάδα και Ευρώπη η ωμή βία του ακροδεξιού εξτρεμισμού, Έρευνα για την εμπλοκή αστυνομικών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

'Θερίζει' Ελλάδα και Ευρώπη η ωμή βία του ακροδεξιού εξτρεμισμού, Έρευνα για την εμπλοκή αστυνομικών

Απόρρητα εισηγητικά έγγραφα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και η απολογιστική έκθεση της Europol
αναδεικνύουν την αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα.

Εμπιστευτική αναφορά της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας διαπιστώνει «αυξανόμενη δραστηριότητα του Ακροδεξιού χώρου» εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της
ανησυχίας για την αλλοίωση των εθνοτικών χαρακτηριστικών της χώρας.

Συνολικά, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» 84 περιστατικά με «πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο» κατέγραψε το 2012 το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Σε 22 από αυτά ερευνάται εμπλοκή αστυνομικών.

Δεκάδες είναι oι επιθέσεις με βόμβες μολότοφ (ορισμένες εκρηκτικές) σε σπίτια, χώρους θρησκευτικής λατρείας και καταστήματα αλλοδαπών, ενώ ένα ακροδεξιό μόρφωμα με όνομα «Επαναστατική Οργάνωση 1821» ανέλαβε με προκήρυξη σε ιστοσελίδα την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών που σημειώθηκαν την 28η και 29η Μαΐου 2012, σε σταθμούς του ΗΣΑΠ. Δύο μήνες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση σε χώρο θρησκευτικής λατρείας μουσουλμάνων με επωνυμία «Mosque Ali» στον Πειραιά. Στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα καπνογόνων που έριξαν «άγνωστοι δράστες με μαύρα ρούχα» στο αυτοσχέδιο τζαμί.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία παρατηρεί όξυνση της ισλαμοφοβίας και προσπάθεια για δημιουργία ενιαίου «αντι-ισλαμικού» μετώπου εντός της Ε.Ε.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία αποκαλύπτει συναντήσεις ακροδεξιών ομάδων σε Δανία και Σουηδία (τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2012) με θέμα την «αντιμετώπιση της Τζιχάντ». Διαπιστώνει ακόμα ευκολία πρόσβασης σε όπλα και εκρηκτικά για τους εξτρεμιστές ή ακόμα και τους τρομοκράτες της άκρας Δεξιάς. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2012, σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας έξω από τα γραφεία κόμματος Ρομά («Euroroma»), στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας. Η επίθεση είχε σαφώς ρατσιστικά - εθνικιστικά κίνητρα και κόστισε τη ζωή σε έναν 59χρονο Βούλγαρο. Στην Κρακοβία συνελήφθη, τον Νοέμβριο του 2012, 45χρονος Πολωνός κατηγορούμενος ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας. Σε έρευνες της πολωνικής αστυνομίας σε σπίτια και κρησφύγετα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από μπαρούτι, εκρηκτικές ύλες, όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας κ.ά. Ο 45χρονος συλληφθείς ήταν λέκτορας σε πανεπιστήμιο της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.