.

Φρένο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την εγκατάσταση κάμερας παρακολούθησης σε πλατεία ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Φρένο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την εγκατάσταση κάμερας παρακολούθησης σε πλατεία

Ως αντιβαίνουσα στο Σύνταγμα και στην κοινοτική νομοθεσία έκρινε με την υπ’ αριθμ. 59/2013 απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,
την τοποθέτηση κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης από τις δημοτικές αρχές του Δήμου Πύργου σε κεντρική πλατεία της πόλης, με σκοπό την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Συγκεκριμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πύργου είχαν γνωστοποιήσει από το καλοκαίρι του 2012 στην Αρχή την τοποθέτηση κάμερας στην

πλατεία Δημαρχείου με σκοπό την προστασία του μνημείου Ηρώων και ορισμένων δημόσιων πάγκων από επανειλημμένες ενέργειες βανδαλισμού.

Η Αρχή στην απόφασή της [PDF] ερμηνεύοντας κι εφαρμόζοντας τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και τις σχετικές κοινοτικές Οδηγίες, έκρινε ότι ειδικής προστασίας, επιτρέπουσας την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος λήψης βίντεο, χρήζουν μόνο τα μνημεία ως έργα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας και αυτό μόνο εφόσον το ληφθέν μέτρο κρίνεται πρόσφορο και αναγκαίο. Ειδικότερα κρίθηκε ότι η βιντοεπιτήρηση στην προκείμενη περίπτωση αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία καθώς δεν επιχειρήθηκε από πλευράς του Δήμου κανένα άλλο μέτρα κατάλληλο προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, ενώ τονίστηκε η σημασία της αρχής της αναλογικότητας, ως κρίσιμης για την επίλυση σχετικών ζητημάτων .

Τέλος ο Δήμος Πύργου κλήθηκε να τροποποιήσει την υπό κρίση εγκατάσταση ώστε να είναι σύννομη περιορίζοντας το εύρος της κάμερας στα προστατευόμενα μνημεία και λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο ασφαλείας κατά την καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων,δίνοντας πρόσβαση στα δεδομένα εικόνας μόνο στον υπεύθυνο ασφαλείας του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στην περίπτωση βανδαλισμού και κατόπιν έγγραφης εντολής του Δημάρχου.

lawnet.gr
19-04-2013-ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ.59/2013 - Εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο Δήμο Πύργου με σκοπό την προστασία της δημόσιας περιουσίας από ενέργειες βανδαλισμού.
Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.