.

ΑΣΠΑ προς ΣΥΡΙΖΑ: Και οι αστυνομικοί έχουν δικαιώματα...(και η απάντηση) ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΑΣΠΑ προς ΣΥΡΙΖΑ: Και οι αστυνομικοί έχουν δικαιώματα...(και η απάντηση)

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης προς το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ακολουθεί μια από τις συχνές ανακοινώσεις του Τμήματος Σωμάτων
Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τα προβλήματα κρατουμένων, αστυνομικών και συναλλασόμενων πολιτών αλλά και σχετική αρθρογραφία στο enstoloi.gr για τις άδικες διώξεις αστυνομικών για αποδράσεις κρατουμένων.

Η Α.Σ.Π.Α θεωρεί υποχρέωση της να κάνει την παρακάτω παρέμβαση , προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και το Τμήμα του "Ένστολοι ΣΥΡΙΖΑ", σχετικά με την ανακοίνωση τους , υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων στα Αστυνομικά Κρατητήρια.

Κατ' αρχή συμφωνούμε ότι οι συνθήκες κράτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, λαθρομεταναστών και ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια εκτός από απαράδεκτες για τι δεν

πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους κρατουμένους από πλευράς διαβίωσης ,υγιεινής ,αλλά και ασφάλειας, λόγω υπεραριθμότητας , είναι και παράνομες.

Πλην όμως η παγιωμένη αυτή απαράδεκτη κατάσταση εκτός από τα δικαιώματα των κρατουμένων , παραβιάζονται και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά αστυνομικών και από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας και από πλευράς υπηρεσιακής και ποινικής ταλαιπωρίας όταν γίνονται λόγω συνωστισμού επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων και αποδράσεις.

Γι αυτό λοιπόν θεωρούμε ότι η παρέμβαση σας αυτή θα ήταν πιο ολοκληρωμένη εάν απεικόνιζε σφαιρικά την όλη αυτή προηγούμενη κατάσταση και για τους κρατουμένους και για τους αστυνομικούς.

Α.Σ.Π.Α

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Για τα κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών

13/12/2012

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, η κατάσταση στα κρατητήρια πολλών αστυνομικών υπηρεσιών παραμένει έκρυθμη, επικίνδυνη για κρατούμενους, αστυνομικούς και συναλλασσόμενους πολίτες.

Τα κρατητήρια, που προορισμός τους είναι η προσωρινή κράτηση λίγων ημερών, έχουν μετατραπεί σε φυλακές, πού κρατούνται μαζί για 3-4 μήνες ποινικοί που έχουν κριθεί προσωρινώς κρατούμενοι ή κατάδικοι με αποφάσεις εφετείων κακουργημάτων ή ανακριτών, μαζί με μετανάστες και πολίτες που προσάγονται καθημερινά.
   
Οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες και καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει κίνδυνος έξαρσης ασθενειών, αφού στους χώρους των κρατητηρίων στοιβάζονται πολλαπλάσιοι από τον προβλεπόμενο αριθμό,  οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες, οι κρατούμενοι ζουν χωρίς να βλέπουν το φως της μέρας, δεν προαυλίζονται, δεν έχουν πρόσβαση σε λουτρό, η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη, τα κρατητήρια δεν καθαρίζονται και δεν απολυμαίνονται στον προβλεπόμενο χρόνο.
  
Η κατάσταση αυτή γίνεται επικίνδυνη για τους αστυνομικούς οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται στους ίδιους χώρους χωρίς να τηρούνται τα  στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους υγιεινής, παρεμβαίνουν για να κατευνάσουν καταστάσεις έντασης που δημιουργούνται από τις συνθήκες κράτησης και αυξάνεται ο κίνδυνος αποδράσεων. Από την έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας αντίστοιχο κίνδυνο διατρέχουν και οι πολίτες που συναλλάσσονται καθημερινά.
    
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.  Τα σύγχρονα κολαστήρια αποτυπώνουν το πρόσωπο της Δημοκρατίας μας. Το υπουργείο δημόσιας τάξης έχει και άλλες αρμοδιότητες εκτός της καταστολής, τις οποίες αγνοεί.  Η κυβέρνηση πλέον είναι  συνολικά υπεύθυνη και πρέπει να δώσει λύση άμεσα.


                 Τμήμα σωμάτων ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

''Χαιρετίσματα στην εξουσία'', γράφει ο Ν.Χ.

Για τις αποδράσεις φταεί η πολιτική Δένδια - Όχι οι αστυνομικοί

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα αποδράσεων από τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και τα κέντρα κράτησης μεταναστών.
Η υπερσυγκέντρωση κρατουμένων σε όλα τα επίπεδα φύλαξης-κράτησης, εκτός από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων και παραβίασης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους ίδιους τους κρατούμενους όσο και για το ένστολο προσωπικό που σε άθλιες συνθήκες εργασίας και σε κρατητήρια-τρώγλες προσπαθεί να φέρει εις πέρας το έργο του. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν και κρούσματα φυματίωσης τόσο σε Αστυνομικούς όσο και σε κρατούμενους. Το Π.Δ. 45/1986 περί υγιεινής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ έως σήμερα και γι’ αυτό καλούμε τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να μας γνωστοποιήσουν πόσους τακτικούς και εκτάκτους εμβολιασμούς και ελέγχους έχουν διενεργήσει. Η ευθύνη για την ασφαλή φύλαξη των κρατητηρίων και των κέντρων κράτησης περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο κατώτερο προσωπικό των Αστυνομικών, παραβλέποντας όμως τις ευθύνες της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας για τα ελλιπή μέτρα φύλαξης και την ακαταλληλότητα των κρατητηρίων που τα έχουν μετατρέψει σε φυλακές. Η ευθύνη της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας δεν αρκεί στο να ζητάει κάθε φορά την πειθαρχική δίωξη των ενστόλων αλλά οφείλει να προλαμβάνει τις αποδράσεις, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης των κρατουμένων και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.