.

Ν. Χουντής: Να ερευνήσει η Κομισιόν την υπόθεση απαγωγής του Τούρκου πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ν. Χουντής: Να ερευνήσει η Κομισιόν την υπόθεση απαγωγής του Τούρκου πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά



Να ερευνήσει η Κομισιόν τις καταγγελίες για απαγωγή από την Αθήνα του Τούρκου πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά, «ιδίως όσον αφορά στην ενδεχόμενη συνέργεια οργάνων κράτους μέλους στην παράνομη επαναπροώθηση πολιτικού πρόσφυγα» ζήτησε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.


Ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός που έλαβε χώρα στις 30/5/2013, στο κέντρο της Αθήνας όταν πέντε άντρες απήγαγαν με όχημα της ελληνικής αστυνομίας, Τούρκο πρόσφυγα κ. Μπουλούτ Γιαϊλά, θύμα βασανιστηρίων στη χώρα του, τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το οποίο είχε αναλάβει και τη νομική υπεράσπισή του, υπέβαλε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την αποτροπή της επαναπροώθησης του πρόσφυγα στην Τουρκία,  την 1.6.2013 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο του απαχθέντος ότι βρίσκεται κρατούμενος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Κωνσταντινούπολη και ότι «σε όλη τη διάρκεια της ομηρίας του  υπέστη βία και κακομεταχείριση». Ο Ν. Χουντής σημειώνει ότι «Η ελληνική αστυνομία αρνείται κάθε ανάμιξη» και ότι:

 «α) η παραπάνω πράξη, χωρίς εξέταση του αιτήματος ασύλου συνιστά κατάφωρη παραβίαση της υποχρέωσης μη επαναπροώθησης, βασικής αρχής της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων, και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο της ζωή του εν λόγω  πρόσφυγα,

β) ότι στο παρελθόν με τις υποθέσεις απαγωγών ατόμων από χώρες της ΕΕ από πράκτορες της CIA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του είχε εκφραστεί έντονα κατά των πρακτικών αυτών και τόνιζε ότι «η κατ’ εξαίρεση παράδοση ("extraordinary rendition") και η μυστική κράτηση συνεπάγονται πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

 γ) δεδομένου ότι σε προηγούμενη ερώτησή μου (Ε-7426/2010) η Επιτροπή μου είχε απαντήσει ότι «Στην Τουρκία, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ποινικές διώξεις, καταδικαστικές αποφάσεις και συλλήψεις κατηγορουμένων για ενέργειες που εμπίπτουν στο πλαίσιο της ελευθερίας του εκφράζεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και/ή του συνέρχεσθαι»


Τέλος, ο Ν. Χουντής, ζητά από την Επιτροπή να ερευνήσει την υπόθεση, «κυρίως όσον αφορά στην ενδεχόμενη συνέργεια οργάνων κράτους μέλους στην παράνομη επαναπροώθηση» και ζήτησε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία να επισκεφτεί τον απαχθέντα προκειμένου να διαπιστώσει την κατάστασή του αλλά και «να ελέγξει τις όποιες διαδικασίες λάβουν χώρα στην Τουρκία εις βάρος του Μπουλούτ Γιαϊλά».


πηγή:left

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.