.

Η φρίκη και η απανθρωπιά των συνθηκών παράνομης κράτησης προσφύγων και μεταναστών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Η φρίκη και η απανθρωπιά των συνθηκών παράνομης κράτησης προσφύγων και μεταναστών

Περισσότερες φωτογραφίες: 
                                                                  
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά, το Αρχηγείο της Αστυνομίας
απέρριψε το αίτημα αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων για τα δικαιώματα των μεταναστών να επισκεφθούν το κέντρο κράτησης  της  Αμυγδαλέζας, επικαλούμενο, προσχηματικά, λόγους ασφάλειας της ίδιας της αντιπροσωπείας.  

 Στη συνέντευξη μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς και Αφροδίτη Σταμπουλή και η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, καθώς και μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των μεταναστών. Συγκεκριμένα από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εκπρόσωπος της Αφγανικής Κοινότητας. 


Ο βουλευτής Δ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τους χώρους κράτησης της Αμυγδαλέζας. Ο ομιλητής ήταν ο μόνος που πήρε την άδεια να εισέλθει στο χώρο και περιέγραψε τη φρίκη των συνθηκών κράτησης. Σε κοντέινερ χωρίς κλιματισμό και εξαερισμό, στοιβάζονται οι μετανάστες, για τους οποίους το κράτος ξεχνά ότι είναι άθρωποι τόνισε ο Δ. Τσουκαλάς. 


Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις κακές συνθήκες υγιεινής και σίτισης, στις έλλειψη παροχών περίθαλψης και χαρακτήρισε την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Στάθηκε με έμφαση σε ένα φρικτό περιστατικό στο οποίο υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, κατά το οποίο στο φαγητό των μεταναστών υπήρχαν... πέτρες.   Ο Δ. Τσουκαλάς τόνισε ότι πέρα από τις άθλιες συνθήκες αυτό που συνέτριψε τους κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες ήταν η αναγγελία της απόφασης για παράταση της κράτησής τους για 6 μήνες ακόμα (18μηνο). Αυτή η ματαίωση της προσδοκίας για ελευθερία είναι πιο βασανιστική...  


 Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τη χαρακτήρισε ως αποτίναξη ευθύνης, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν έχουν φτιαχτεί δομές υποδοχής μεταναστών και προσφύγων αν και η χώρα, η Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη. 


Ο Δ. Τσουκαλάς έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι, ενώ η κοινωνία μας δέχεται μια ταξική επίθεση στους κρισιμότατους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας, οι μόνες προσλήψεις που γίνονται είναι αυτές των... δεσμοφυλάκων. «Εμείς θέλουμε μια άλλη κοινωνία που θα δίνει στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και καταγωγή, άλλη διέξοδο από την εξέγερση και την αυτοκτονία. Εμείς τέτοιου είδους πολιτεία δεν την ανεχόμαστε, η κρίση δεν μπορεί να γίνει πρόσχημα μη επίλυσης του ζητήματος καθώς είναι χρέος της πολιτείας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους».     ***   



Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή στην ομιλία της αναφέρθηκε στις νοσογόνους συνθήκες που επικρατούς στα αστυνομικά τμήματα στα οποία κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Όσον αφορά τα στρατόπεδα μίλησε για απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και διατροφής. Σημείωσε με έμφαση ότι η σίτιση γίνεται από εταιρίες με ανάθεση. «Μπαίνεις υγιής και βγαίνεις άρρωστος, καθώς δίνεται ένα μόνο σαπούνι τον μήνα, μια οδοντόκρεμα για 4 άτομα και ένα ξυραφάκι για 8 άτομα.Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη και οι κρατούμενοι εμφανίζουν σημάδια υποσιτισμού», τόνισε. 


 Η Αφροδίτη Σταμπουλή μίλησε για τις ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μοχαμάντ Χασάν που πέθανε αβοήθητος και σε δύο αυτοκτονίες κρατουμένων μεταναστών σε στρατόπεδα στα Σέρβια Κοζάνης και τα Γρεβενά.   Αναφερόμενη στην Υπηρεσία Ασύλου είπε ότι βελτιώθηκε η ταχύτητα με την οποία παραλαμβάνει αιτήσεις αλλά δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το αν αυτές οι αιτήσεις εξετάζονται γρηγορότερα.   Αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες που κρατούνται παράνομα στα στρατόπεδα η Αφροδίτη Σταμπουλή αναφέρθηκε στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, βάσει της οποίας πλέον κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ίδρυση δομών φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων.     «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονται για δομές φιλοξενίας προκειμένου να φτιάξει κι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, αφού στις διατάξεις της τροπολογίας αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθούν παλαιά στρατόπεδα και ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, όπως γίνεται σήμερα στα κέντρα κράτησης», είπε. 


Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις πάμπολλες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη μετανάστευση και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν δοθεί οικονομικά στοιχεία και παραστατικά, γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σκάνδαλο.   Η Αφροδίτη Σταμπουλή για την παραβίαση όλων των δικαιωμάτων των «φιλοξενουμένων» έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από βουλευτές και πρόκειται να σταλούν στον ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ώστε να γίνει ερώτηση προς της Κομισιόν.   Τέλος, η Αφροδίτη Σταμπουλή τόνισε την ανάγκη να διερευνηθούν δικαστικά οι αυτοκτονίες μεταναστών και ο θάνατος του Μοχαμάντ Χασάν.   ***  



 Η δικηγόρος και μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, Γιάννα Κούρτοβικ, τόνισε ότι η κράτηση είναι παράνομη και τα δικαστήρια συντάσσονται με τον ρατσισμό και την ανομία του κράτους. Χαρακτηριστικά είπε ότι είναι εξωφρενικό το ότι κανένας εισαγγελέας δεν έχει ξεσηκωθεί, δεδομένου ότι η κράτηση ανθρώπων υπ' αυτές τις συνθήκες συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική διαδικασία.   Τόνισε ότι η κράτηση των μεταναστών είναι παράνομη, διότι ο νόμος προβλέπει την κράτηση μόνο όταν δεν δύνανται να εφαρμοστούν λιγότερο επαχθή μέτρα, όπως η εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, όταν κάποιος είναι ύποπτος διαφυγής ή υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας. Ανέφερε επίσης τις δώδεκα καταδίκες της Ελλάδας, για τον λόγο αυτό, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο. Χαρακτηριστικά η Γ. Κούρτοβικ ανέφερε ότι παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις, ο Δένδιας καμαρώνει. 


  Η δικηγόρος αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση σταθμό με την οποία το πλημμελειοδικείο Hγουμενίτσας αθώωσε κατηγορούμενους για απόδραση λόγω του ότι οι συνθήκες κράτησής τους ήταν απάνθρωπες τον Ιανουάριο του 2013.   Στην αναφορά της στις συνθήκες σίτισης ανέγνωσε το ελλειπέστατο μενού της καθημερινής διατροφής σε στρατόπεδο και τόνισε ότι οι έγκλειστοι μετανάστες, παρά το γεγονός ότι στερούνται τις πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά, ζητούν ψωμί για να χορταίνουν...   ***   


Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου έκαναν παρεμβάσεις μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των μεταναστών. Συγκεκριμένα από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εκπρόσωπος της Αφγανικής Κοινότητας.   

  Παρούσα στη συζήτηση ήταν και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται από την είσοδο όλο και περισσότερων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και δεν υπάρχουν δομές στήριξης. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μυτιλήνης, όπου μετανάστες κρατούνταν σε σκηνές στο χώρο του λιμανιού και πλέον έχουν μεταφερθεί στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος. Χαρακτηριστικό είναι, τόνισε η Χαρά Καφαντάρη, ότι το λιμενικό ζητά από οργανώσεις αλληλεγγύης βοήθεια για τη σίτιση των μεταναστών. Μίλησε για σημαντικές πολιτικές ευθύνες και ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις.   


Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό τόνισε ότι πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις διότι δεν πρέπει να ανεχθούμε την απανθρωπιά που πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σύντομα θα «χτυπήσει» και άλλες ομάδες πέρα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ήδη είδαμε τη μεταφορά τοξικοεξαρτημένων στην Αμυγδαλέζα, είπε, τους οποίους άφησαν να γυρίσουν με τα πόδια στην Αθήνα. Ίσως αργότερα να δούμε και τη μεταφορά και την κράτηση και άστεγων.    


 Ο Γιονούς Μοχαμεντί, πρόεδρος του Φόρουμ Προσφύγων, μίλησε για την αστυνομική βία που έχει ενταθεί όχι μόνο στα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα, αλλά και στα σύνορα, όπου μετανάστες υποβάλλονται σε εξευτελισμούς και βασανιστήρια, ακόμα και σεξουαλικά. «Οι κρατούμενοι βρίσκονται στα όρια της αυτοκτονίας και παρουσιάζουν μόνιμα ψυχολογικά προβλήματα», τόνισε ο Γιονούς Μοχαμεντί. «Μητέρα τριών μικρών παιδιών, κρατούμενη μαζί με τα παιδιά της σε χώρο όπου συνωστίζονταν πολλά άτομα, αναγκαζόταν να κρατά τα ούρα τους σε κυπελλάκι, γιατί δεν υπήρχε επαρκής πρόσβαση στην τουαλέτα», ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι οι απειλές αντιποίνων και  ξυλοδαρμοί κρατούμενων μεταναστών είναι εξαιρετικά συνήθη φαινόμενα όποτε οι τελευταίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους.    


 Η Μαρίνα Τσαμουρά από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναφέρθηκε σε παρόμοιες επεισόδια εξέγερσης των μεταναστών στην Καλαβρία της Ιταλίας και την Κύπρο και τόνισε ότι το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων είναι ζήτημα ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής. Μίλησε για ειδική μεταχείριση των μεταναστών κρατουμένων σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο και είπε ότι η άρνηση εισόδου σε οργανώσεις και κόμματα αποτελεί υποβάθμιση των θεσμών από την ίδια την πολιτεία.     Ο Γιάννης Μουζάκας από τους Γιατρούς του Κόσμου μετέφερε την εμπειρία των γιατρών από τα στρατόπεδα και τόνισε ότι δεν πρέπει η κρίση να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.   



Από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ο Βαγγέλης Μάλιος μίλησε για παράνομη κράτηση των μεταναστών που κρατούνται στα στρατόπεδα και συγκεκριμένα για μία κράτηση που εθίζει την κοινωνία σε μια άλλου είδους φυλακή.     Τέλος, ο Αντώνης Σιγάλας, από την ομάδα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες που διώκονται στις χώρες καταγωγής τους λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας και οι οποίοι δεν προστατεύονται ούτε στη χώρα μας. Ενδεικτική η περίπτωση Ιρανού ομοφυλόφιλου για τον οποίο έχει διακοπεί η διαδικασία ασύλου και κινδυνεύει με απέλαση.


Πηγή: Left.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.