.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Κ.Ε. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Κ.Ε. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΤΗΣ Ε.Ε.Κ.Ε. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» 
Από τις 25 Ιουλίου 2013 βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το εν λόγω σχέδιο νόμου, πλην όμως η συγκεκριμένη «νομοθετική πρωτοβουλία»  δεν έχει  καμία σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας, ούτε με τις προσδοκίες του προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά ο Πολίτης ως τελικός αποδέκτης και οι υπηρεσίες που πρέπει να λαμβάνει. 

Η ασφάλεια του πολίτη και η πολιτική προστασία είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα. Για να έχουν την κοινωνική αποδοχή και να εφαρμοσθούν με επιτυχία, απαιτείται σχεδιασμός, στόχευση σε αυτό που θες να υπηρετήσεις, μελέτες και επιχειρήματα για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος και κυρίως διάλογος με τους πολιτικούς, κοινωνικούς  φορείς, αυτούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το σχέδιο και τους αποδέκτες των αλλαγών. 

Αρκετά νωρίς είχαμε επισημάνει ότι οι δομές λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι  παρωχημένες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές και θα έπρεπε να δρομολογηθεί η αναδιοργάνωσή της, μέσα από μια διακομματική επιτροπή της Βουλής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι του σώματος, των εργαζομένων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εξειδικευμένοι επιστήμονεςΤην πρόταση αυτή την έχουμε καταθέσει επανειλημμένα, χωρίς φυσικά να έχουμε εισακουσθεί.   

Ωστόσο, η μόνη κατευθυντήρια γραμμή του νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών. Ούτε επιλύει τα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας ή τις προσδοκίες των εργαζομένων και φυσικά τον μόνο που δεν εξυπηρετεί είναι τον πολίτη. Αντιθέτως, αναπαράγει τις παλιές δομές αντί να αντικαθιστά την παρωχημένη νομοθεσία και να βάζει τις βάσεις για μια νέα αστυνομία. 

Συγκεκριμένα:  
α) Δεν συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας, ούτε την προετοιμάζει για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών. Το Ν/Σ είναι πρόχειρο, αποσπασματικό και φαίνεται να έχει πολύ βραχύ ορίζοντα. Η καθετοποίηση των κλάδων μέχρι τη βάση, δημιουργεί τον κίνδυνο για διαφορετικές αστυνομίες, αυτονόμηση υπηρεσιών, αλληλοεπικάλυψη τους, υπονομεύει τον συντονισμό τους και συλλογικοποιεί την ευθύνη για την εγκληματικότητα σε μία περιφέρεια για να μην αποδίδεται σε κανέναν.  
Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο και η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου με κανονιστικές πράξεις, σε βάθος διετίας, χωρίς την ενημέρωση του κοινοβουλίου, παραπέμπει στις μέχρι σήμερα αδιαφανείς διαδικασίες ίδρυσης ή κατάργησης υπηρεσιών, που το μόνο κριτήριο ήταν η δύναμη του κάθε τοπικού βουλευτή και η ιεραρχία του στο κόμμα, για να εξυπηρετήσει την τοπική εκλογική πελατεία. 
β) Συνιστά επίθεση στο αστυνομικό σώμα, στην λογική των μνημονιακών πολιτικών, με κριτήρια αποκλειστικά δημοσιονομικά, καταργώντας 6.700 θέσεις για το κατώτερο προσωπικό, που έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη. Αν αυτό υλοποιηθεί, όπως και η προτεινόμενη αποκέντρωση των υπηρεσιών, θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις στα ψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας. Όταν μοναδικός σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η εξοικονόμηση πόρων, αυτό συνιστά μια απλοϊκή προσέγγιση με αρνητικά αποτελέσματα, τόσο στη λειτουργικότητα της αστυνομίας όσο και στις σχέσεις της με την κοινωνία, αντίθετα στην επιθυμητή κοινωνική αποδοχή της ΕΛ.ΑΣ. 
γ) Προσανατολίζεται στην παροχή υπηρεσιών δύο ταχυτήτων, εμπλέκοντας την ΕΛ.ΑΣ. σε καθήκοντα δημοτικής αστυνόμευσης 
δ) Δεν επιλύει τα ζητήματα αποκέντρωσης των υπηρεσιών. Αντίθετα προχωρεί σε επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού, δημιουργώντας νέες συγκεντρωτικές υπηρεσίες και διευθύνσεις και μάλιστα αντιγράφοντας άκριτα ξένα πρότυπα. Δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα του προσωπικού και τα πάγια αιτήματά του για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και τη διαρκή μετεκπαίδευσή του, απορρίπτοντας ακόμα και έτοιμα σχέδια εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης. 
ε) Συνδέει την ιεράρχηση για την καταπολέμηση του εγκλήματος με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, με κίνδυνο τα ΜΜΕ να αναχθούν σε ρυθμιστή της αντιεγκληματικής πολιτικής που θα εξαρτάται από εξωθεσμικά, υποκειμενικά κριτήρια, όπως αυτά θα διαμορφώνονται από τις ανάγκες της τρέχουσας πολιτικής. 
Η κυβέρνηση που στην κορυφή της προεκλογικής της ατζέντας είχε την εγκληματικότητα, για να τρομοκρατήσει το λαό και να κλέψει την ψήφο του, έχει διαλύσει κάθε υποδομή ασφάλειας στη χώρα, έχει απαξιώσει το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και με αυτό το νομοθέτημα επιδεινώνει την λειτουργία της αστυνομίας, υπονομεύοντας οποιαδήποτε μελλοντικές προσπάθειες. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε στον Ελληνικό Λαό, ότι οι πληγές  που έχουν προκαλέσει οι κυβερνήσεις των μνημονίων σε θέματα ασφαλείας, με ιδιαίτερη ένταση τον τελευταίο χρόνο, δύσκολα θεραπεύονται.  
Το μόνο κομμάτι που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να λειτουργεί «αποτελεσματικά», που το ενισχύει και το αναβαθμίζει σε βάρος των υπολοίπων, είναι οι κατασταλτικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να χτυπάει τους αγώνες του λαού για ζωή και αξιοπρέπεια και να εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα (βλ. Σκουριές) και τους τοκογλύφους. 
Η αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ πρέπει να απεμπλακεί από την μικροκομματική και μικροπολιτική σκοπιμότητα. Αναδιοργάνωση δεν μπορεί να γίνεται με την αλλαγή της κάθε κυβέρνησης ή του κάθε υπουργού. Όποιο σχέδιο διαμορφωθεί θα πρέπει να έχει βάθος χρόνου εφαρμογής και γι’ αυτό απαιτείται διάλογος και συναίνεση από όλες τις πλευρές. Για ένα τέτοιο ζήτημα διάλογος μόνο  από το διαδίκτυο δεν μπορεί να γίνει. Το σχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί 
Εμείς επανακαταθέτουμε την πρότασή μας, να καταρτισθεί από την διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων που ανωτέρω αναφέραμε. 
Το θερινό  κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, που διαλύει Παιδεία, Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζεται με τη διάλυση των δομών ασφαλείας και την  οικονομική εξαθλίωση των αστυνομικών. 
Το μοντέλο της αστυνομίας που οραματίζεται και προετοιμάζει η Κυβέρνηση, είναι στα πλαίσια των σχεδίων των τροϊκανών για τη λεηλασία του ελληνικού λαού. 

Το Γραφείο Τύπου 
01/08/2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.