.

Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. και ΠΟΓΕΔΥ καταγγέλουν την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. και ΠΟΓΕΔΥ καταγγέλουν την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων
Το πλαίσιο που κινείται η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό σε κάθε εργαζόμενο.
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες νέων ανάλγητων πρωτοβουλιών της σε όλα τα επίπεδα του Δημόσιου βίου, που αντιβαίνουν σε κάθε λογική σκέψη, με μοναδικό  στόχο την εξαφάνιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων..

Με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών, τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων, με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις, σφυροκοπείται αδιάκοπα το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή δουλειά, υποβαθμίζονται ή και διαλύονται υπηρεσίες και δομές, που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες και υποχρεώνονται οι πολίτες να πληρώνουν πιο ακριβά γι' αυτές τις υπηρεσίες. Η περιβόητη "μοριοδότηση" που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελεί το όχημα για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα μέτρα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από χώρο δουλειάς και υπηρεσία, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, ανεξάρτητα από τρόπο πρόσληψης και προσόντα. Αυτά που λένε κυβερνητικοί παράγοντες περί "σκληρού ΑΣΕΠ", "…περί μπροστινής πόρτας", αποτελούν φτηνά κόλπα ενίσχυσης του "διαίρει και βασίλευε" των εργαζομένων και προσπάθεια υπονόμευσης και αποδυνάμωσης κάθε αντίδρασης.
Η Δασική Υπηρεσία, μια Υπηρεσία που έχει ιδιαίτερα νευραλγικό ρόλο και έργο στην προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας, δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις συμφερόντων που επιδιώκουν εδώ και χρόνια την αποδυνάμωση ή και τη διάλυσή της .
Οι κύκλοι αυτοί επανέρχονται, αυτή τη φορά με Κυβερνητικό μανδύα και δικομματική κάλυψη, ταυτιζόμενοι με απόλυτο τρόπο με τη λογική της διάλυσης των δομών του κράτους που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και της δημόσιας περιουσίας.
 Η Ένωσή μας καλεί τα πολιτικά κόμματα, τις περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς, τα επιμελητήρια, και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις  να πάρουν θέση για την επιχειρούμενη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας.
Μετά τη συνεχή εκχώρηση τα τελευταία χρόνια κρίσιμων αρμοδιοτήτων στη νέα «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και τη θεσμική είσοδο των ιδιωτικών θηροφυλάκων σε αμιγώς δασικές δραστηριότητες, τις απανωτές τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια που «συμπτωματικά» μείωναν τη δασική προστασία, βλέπουμε να εξελίσσεται «εν κρυπτώ» το τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού τους με πρόσχημα αυτή τη φορά, το σχέδιο οργανογράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στο οργανόγραμμα - τερατούργημα που εγκρίθηκε στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ο Τομέας των Δασών συρρικνώνεται μέχρις εξαφανίσεως. Καταργείται η Ειδική Γραμματεία Δασών και η Γενική Διεύθυνση Δασών από έξι διευθύνσεις και μία υποδιεύθυνση με είκοσι επτά τμήματα σήμερα, συρρικνώνεται σε τρεις Διευθύνσεις με έντεκα ή δώδεκα τμήματα. Διασπάται ο εκ φύσεως ενιαίος (επιστημονικά και διοικητικά) τομέας δασών και οι πλέον κρίσιμες αρμοδιότητες των δασικών χαρτών, του δασολογίου, της προάσπισης των συμφερόντων του δημοσίου και οι προστατευόμενες περιοχές, μεταφέρονται στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας που για ευνόητους - προσχηματικούς λόγους μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού.
Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ ήταν γνωστό ότι ο Τομέας μας είχε αξιολογηθεί από Έλληνες και Γάλλους εμπειρογνώμονες σε πολλά επίπεδα και είχε ήδη εγκριθεί το οργανόγραμμα του από την Κυβερνητική επιτροπή Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με δική της πρωτοβουλία,  επανέφερε «εν κρυπτώ» το θέμα και έκανε τη δική της αξιολόγηση. Ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τους σκοπούς αυτής της προσπάθειας και που τελικά αποσκοπεί .
Για την Ένωσή  μας είναι βέβαιο ότι το έκτρωμα αυτό, εκτός από το στόχο της δραματικής μείωσης του προσωπικού, στην ουσία εξυπηρετεί την υλοποίηση και του άλλου πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, που αφορά στα δασικά οικοσυστήματα και τη δημόσια περιουσία.
 Μιας πολιτικής, που θέλει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τα δάση, βορρά στο μεγάλο κεφάλαιο,  που επιδιώκει την πλήρη και άνευ όρων παράδοση όλων των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα ασκούσε η δημόσια δασική υπηρεσία στα ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς κανένα έλεγχο και με καταστρεπτικές συνέπειες στα δάση, τη δημόσια περιουσία, αλλά και στη επιβίωση των φτωχών κατά τεκμήριο ορεινών πληθυσμών.
Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ καταγγέλλει την όλη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και τη συστηματική αποποίηση των ευθυνών της για τις επιλογές αυτές. Καταδικάζουμε  τον συντεχνιακό καιροσκοπισμό που δυστυχώς κυριαρχεί ακόμη και σήμερα, με προφανείς επιδιώξεις και οδηγεί στον κλαδικό και επιστημονικό κανιβαλισμό  και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής,
Για την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων αυτό είναι ένα σκηνικό πλήρους απαξίωσης, αδιεξόδου και παρακμής, χαρακτηριστικό της πολιτικής, επιστημονικής και κοινωνικής αποδόμησης της Χώρας μας που συντελείται με ευθύνη της Κυβέρνησης.

                                ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 


                                         Ανακοίνωση 

           ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

(ΠΟΓΕΔΥ)
ΓΕΩΠΟΝΟΙ – ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ – ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ - ΓΕΩΛΟΓΟΙ
Αχαρνών 2 Αθήνα Τ.Κ. 10176 Τηλ.:210-5234189210-2124041 FAX210-5232240
e-mail:ax2u128@minagric.gr
Αθήνα      30-8-2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή τις εξελίξεις με το οργανόγραμμα της Ειδικής Γραμματείας Δασών , που  εγκρίθηκε στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, δηλαδή την κατάργηση της  Ειδικής Γραμματείας Δασών, τη συρρίκνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και τη διασπορά αρμοδιοτήτων σε  άλλες Γενικές Δ/νσεις,  που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση ούτε με το δασικό αντικείμενο, ούτε με την επιστήμη των δασολόγων ούτε με τη δασική διοίκηση, η Ομοσπονδία μας ΔΥΣΤΥΧΩΣ  αισθάνεται για μια ακόμη φορά δικαιωμένη,

Ο προσδιορισμός ΔΥΣΤΥΧΏΣ είναι εμφατικός διότι οι Γεωτεχνικοί αντιλαμβάνονται περισσότερο από τον καθένα τα συμφέροντα που διακινούνται μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες και από την άλλη πλευρά γνωρίζουν τη σημασία του Τομέα των δασών για την οικονομία της υπαίθρου, την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την προστασία των δασών που είναι δημόσια περιουσία.
Προφανώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και οι αρμόδιοι Γενικοί και ειδικοί Γραμματείς έχουν άλλα σενάρια και σχεδιασμούς στο μυαλό τους, όμως οφείλουν πολιτικά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες του και όχι να τις αποποιούνται .
Διασπούν ένα ενιαίο (επιστημονικά και διοικητικά) τομέα  ο οποίος είχε αξιολογηθεί  από επιτροπές Γάλλων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, με οργανισμό ο οποίος είχε συζητηθεί με κλιμάκιο της τρόικα και είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και την κυβερνητική Επιτροπή Διοικητικής Μεταρρύθμισης .
Παρόλα αυτά κάποιοι στο ΥΠΕΚΑ φρόντισαν να ανοίξουν πολιτικά το θέμα και να επαναξιολογήσουν (αλήθεια με ποια κριτήρια;)  την Ειδική Γραμματεία Δασών και να αποφασίσουν «εν κρυπτώ» για αυτήν και με το σύνηθες πρόσχημα ότι « εκτελούν εντολές άνωθεν»  …

Η ΠΟΓΕΔΥ καταγγέλλει σε κάθε κατεύθυνση αυτή τη σκιώδη διαδικασία ….

Ζητά από την Κυβέρνηση να θωρακίσει θεσμικά τη Γενική Δ/νση Δασών αναβαθμίζοντάς την.
Ζητά να αποκαλυφθούν οι εμπνευστές αυτού του άθλιου σχεδιασμού και οι στόχοι τους 
Ζητά την επανεξέταση του θέματος της υπαγωγής της Ειδικής Γραμματείας Δασών, ως σύνολο υπηρεσιακών δομών και αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Οι μάσκες έπεσαν και πλέον αποκαλύφθηκε ότι στόχος της υπαγωγής του Τομέα των Δασών, στο ΥΠΕΚΑ δεν ήταν η αναβάθμιση της δασικής Υπηρεσία, αλλά οι αρμοδιότητες  στα δασικά οικοσυστήματα, στους δασικούς χάρτες και το επόμενο διάστημα στο δασολόγιο, οι οποίες μάλλον είναι πολύ προσοδοφόρες για κάποιους ημετέρους μελετητές κλπ , που φροντίζουν για το μέλλον τους μεταφέροντας τις αρμοδιότητες σταδιακά σε ανώνυμες εταιρείες και φορείς ιδιωτικού δικαίου.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε ούτε η πληθώρα φωτογραφικών διατάξεων, πάντα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών, ούτε η αποδόμηση που έχει υποστεί ο τομέας όλα τα τελευταία χρόνια .

Η Ελληνική κοινωνία και η Πολιτεία θα πληρώσει δυστυχώς πολύ ακριβά (με την καταστροφή των δασών) αυτή την πολιτική και επιστημονική ασυδοσία που δρα ανεξέλεγκτα και πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς  αν πραγματικά η εντολή έχει «δοθεί άνωθεν» όπως ισχυρίζονται, να αναληφθεί η ευθύνη Διαφορετικά να αναζητηθούν όσοι χρησιμοποιούν το όνομα του Πρωθυπουργού της χώρας για να περάσουν τα σχέδια τους .

Καλούμε όλο το Γεωτεχνικό κόσμο,  το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τους Περιβαλλοντικούς Φορείς και τις   συνδικαλιστικές Οργανώσεις να μη μείνουν αδιάφορες σε αυτή την συμπεριφορά .


                                ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.