.

Η μετατροπή των αστυνομικών τμημάτων σε φυλακές και των αστυνομικών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η μετατροπή των αστυνομικών τμημάτων σε φυλακές και των αστυνομικών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλουςΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
- Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Η μετατροπή των αστυνομικών τμημάτων σε φυλακές και των αστυνομικών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους»


Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει το πρόβλημα συνωστισμού που παρατηρείται στα κρατητήρια λόγω της παράνομης μακράς κράτησης σε αυτά των ποινικών κρατουμένων, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας, επανερχόμαστε επί του θέματος:
 Το άρθρο 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/1991 ρητά ορίζει ότι: «Στα ατυνομικά κρατητήρια δεν  επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν τη μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απ' ευθείας μεταγωγή και παράδοση σ' αυτό».
Παρατηρείται το φαινόμενο της σπατάλης μεγάλης αστυνομικής δύναμης στην φύλαξη ποινικών κρατουμένων, μετατρέποντας ουσιαστικά τους αστυνομικούς σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζουν από τα καθήκοντα της γενικής αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας υπάρχουν 4 χώροι (κρατητήρια), όπου κρατούνται περισσότεροι από 40 ποινικοί κρατούμενοι για διάστημα που ξεπερνά τους δέκα μήνες ανά κρατούμενο, συνεχόμενα  τα τελευταία 2 χρόνια.
Η μακρά παραμονή στα αστυνομικά κρατητήρια αποδίδεται στην άρνηση παραλαβής τους από τις φυλακές λόγω πληρότητας, αυτό όμως  δεν αναιρεί  την υποχρέωση παραλαβής τους ή και την υποχρέωση του Υπουργείου να επιλύσει το περιγραφόμενο ζήτημα.
Περιττό δε να επαναλάβουμε ότι τα αστυνομικά κρατητήρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές για μακροχρόνια κράτηση λόγω τις ιδιαιτερότητας των ποινικών κρατουμένων (διάφορες εθνικότητες), της ασφάλειας των κρατητηρίων που έχουν σχεδιαστεί για κρατουμένους βραχείας κράτησης, της περιορισμένης επιφάνειας  ανά άτομο, δεδομένης και της ανυπαρξίας προαύλιου χώρου, με ανεπαρκείς συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής.
Τα προβλήματα υγιεινής, ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών νόσων και η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν τεθεί και σε προηγούμενη ερώτησή μας (5160/14-12-2012).

Επειδή τα κρατητήρια προφανώς είναι προορισμένα για τη μικρής διαρκείας κράτηση,
Επειδή οι αστυνομικοί έχουν μετατραπεί σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στην γενική αστυνόμευση,
Επειδή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών σε κρατουμένους, αστυνομικούς και συναλλασσόμενους πολίτες,
Επειδή τίθεται σοβαρό ζήτημα παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των κρατουμένων και καταπάτησης της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας τους,
Επειδή η προηγούμενη απάντηση του Υπουργού μόνο προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μακράς παραμονής των ποινικών κρατούμενων στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών;
2. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την συμμόρφωση των υπευθύνων με την υποχρέωση παραλαβής των ποινικών κρατούμενων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Τσουκαλάς
Μαρία Διακάκη
Στάθης Παναγούλης

Χαρά Καφαντάρη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.