.

Δήλωση της βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χ. Καφαντάρη για τη λήξη των εργασιών της COP 19 (Διεθνούς Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή) στη Βαρσοβία. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Δήλωση της βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χ. Καφαντάρη για τη λήξη των εργασιών της COP 19 (Διεθνούς Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή) στη Βαρσοβία.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24.11.2013

Μετά από μικρή παράταση, έληξαν το Σάββατο 23.11.2013 οι εργασίες της COP19, της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή. Η Συνδιάσκεψη της Βαρσοβίας για την Κλιματική Αλλαγή άρχισε με ελάχιστες προσδοκίες και τέλειωσε με μικρούς συμβιβασμούς.

Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής σημαδεύτηκε από το σημαντικό γεγονός της αποχώρησης των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF, Greenpeace, ΦτΦ κλπ), που με τον τρόπο αυτό διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την άβουλη στάση των πλούσιων χωρών και την αναποτελεσματικότητά της. Η προεδρεύουσα Πολωνία μάλιστα, αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Πολωνό Υπουργό Περιβάλλοντος, στο μέσο των εργασιών της Συνδιάσκεψης.
Φαίνεται ότι έγινε συνήθειο, πια, οι συνδιασκέψεις για την Κλιματική Αλλαγή να «πηγαίνουν σε παράταση» για να βγάλουν τις τελικές τους προτάσεις.
Η Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Βαρσοβίας, αφού αποδείχτηκε αναποτελεσματική, αναγκαστικά τέλειωσε με αόριστους και μη δεσμευτικούς συμβιβασμούς. Τα κύρια σημεία στα οποία επήλθε συμφωνία είναι:
  • Η επιβεβαίωση ότι η νέα συμφωνία θα έχει εφαρμογή σε όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη, χωρίς να γίνονται διακρίσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.
  •  Τα μέρη θα αναλάβουν εθελοντικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πολύ πριν τη συνδιάσκεψη του Παρισιού (που έχει οριστεί σαν Συνδιάσκεψη ορόσημο για την υπογραφή της νέας Κλιματικής συμφωνίας), δίνοντας λεπτομέρειες το πρώτο τρίμηνο του 2015.
  • Το προσχέδιο της νέας συμφωνίας, πρέπει να είναι έτοιμο στην COP20 στην Λίμα του Περού το 2014.
  •  Για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2020 που αρχίζει η εφαρμογή της νέας κλιματικής συμφωνίας όλες οι χώρες καλούνται να πράξουν «ό,τι μπορούν» για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων.
  • Τέλος, καλούνται οι πλούσιες χώρες να «αυξήσουν τα επίπεδα δημόσιας χρηματοδότησης» για τη βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες και τις πιο ευαίσθητες στην Κλιματική Αλλαγή περιοχές. Η βοήθεια αυτή θα συμπεριλαμβάνει και την αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τυφώνες και έντονα ραγδαίες καταιγίδες, αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων, όπως εισβολές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ή ερημοποίησης
Τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης της Βαρσοβίας είναι πενιχρά ευχολόγια, αφού δεν ελήφθησαν υποχρεωτικές δεσμεύσεις για εθνικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα διεθνή λόμπυ των ορυκτών καυσίμων κέρδισαν πολιτικό χρόνο για την απρόσκοπτη συνέχεια του «business as usual» σεναρίου, όπου τίποτε εντέλει δεν αλλάζει. Η ανθρωπότητα όμως τι κέρδισε;
Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για σπατάλη κι άλλου χρόνου. Είναι ανάγκη η μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή να περάσει στα χέρια περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενεργών πολιτών και κινημάτων, είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων μας, πριν να είναι αργά. Μόνο η λαϊκή δράση μπορεί να εγγυηθεί την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, για την ίδια εντέλει τη σωτηρία του ανθρώπινου είδους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.