.

Η Βολιβαριανή επανάσταση σε νέο σταυροδρόμι ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η Βολιβαριανή επανάσταση σε νέο σταυροδρόμι

Σε συνθήκες μεγάλης κοινωνικής και ταξικής πόλωσης, η δεκατετράχρονη Βολιβαριανή επανάσταση βρίσκεται σε ένα νέο σταυροδρόμι. Η οικονομική ολιγαρχία της χώρας με την αστείρευτη στήριξη των ιδιωτικών ΜΜΕ, την απόλυτη στήριξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, και ενός τμήματος των μεσαίων στρωμάτων στα αστικά κέντρα, βρίσκει έδαφος μπροστά στα υπαρκτά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Υψηλός πληθωρισμός και ισχυρή παρουσία της παράλληλης αγοράς του αμερικανικού δολαρίου, το οργανωμένο έγκλημα και η ανασφάλεια, η διαφθορά αποτελεί ένα βασικό «καρκίνωμα» στο σημερινό σύστημα με βαριά κληρονομιά από το παρελθόν, το συστηματικό και οργανωμένο μποϊκοτάζ στην αγορά, των μεγάλων εισαγωγέων διατροφικών προϊόντων, αποτελούν βασικά στοιχεία ενός πολιτικού και κοινωνικού παζλ.
Η ολιγαρχία σήμερα περνά σε ένα επόμενο στάδιο αποσταθεροποίησης, όπου η μαζική βία δεν αποκλείεται να γίνει και εργαλείο για τον σκοπό της. Από την άλλη πλευρά ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά επιτεύγματα έχουν πάρει το δρόμο τους κατά τη διάρκεια της νεαρής Βολιβαριανής επανάστασης. Εκατοντάδες δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν σε κάθε επαρχία της χώρας, η βαθιά και μεγάλη μείωση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού όπου πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες τα τελευταία 14 χρόνια εντάχτηκαν στο κοινωνικό σύνολο απολαμβάνοντας δημόσια στέγη, αξιοπρεπή εργασία υγεία και παιδεία. Πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως το νερό, και τον ηλεκτρισμό, στον πολιτισμό και στην έρευνα.
Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 60%. Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε συνθήκες ενός ακήρυχτου πολέμου. Ενός άτυπου μιντιακού και οικονομικού αποκλεισμού. Ποτέ οι ΗΠΑ δεν έβλεπαν με καλό μάτι για την κάθε πολιτική μεταβολή που θα έθετε σε κίνδυνο την επικυριαρχία τους στην «πίσω αυλή» τους. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά.
Η Ιστορία εκδικείται αλλά δεν τελειώνει με ευχές και ναρκισσισμό. Δεν έχουμε πλέον οργανωμένα από το εξωτερικό στρατιωτικά πραξικοπήματα. Έχουμε νέου τύπου παρεμβάσεις, όπου η κοινωνιολογική επιστήμη χειραγώγησης των συνειδήσεων των νέων πανίσχυρων ΜΜΕ αποκτά νέα δυναμική και νέα στοιχεία, η εμπλοκή ισχυρών οικονομικών παραγόντων στην πολιτική ζωή επιφέρουν «θεσμικά» πραξικοπήματα που ανακόπτουν προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Παραγουάη, και την Ονδούρα. Αποτράπηκαν λόγο της κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα απόπειρες ανατροπής στον Ισημερινό, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, ενώ η πολιτική αστάθεια στην Αργεντινή και Βραζιλία δημιουργεί νέα ερωτηματικά και προκλήσεις. Πρόκειται για έναν οικονομικό πόλεμο που έχει εξαπλωθεί σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Λατ. Αμερικής από τους παλιούς ολιγάρχες που διατηρούν ακόμα μέσα παραγωγής ιδιαίτερα στα τρόφιμα και βαριά βιομηχανία, ενώ στα ΜΜΕ, η σχεδόν απόλυτη κυριαρχία τους αποτελεί τον βασικό πυρήνα του σημερινού τους «οπλοστασίου».
Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο πρόσφατα νομοθέτησε μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της ασυδοσίας των κερδοσκόπων που φτάνουν να πουλούν προϊόντα ακόμα και 1500% τοις εκατό ακριβότερα θέτοντας πλαφόν στο ποσοστό κέρδους το όποιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 30 % . Η «πρωτοπορία των "αγανακτισμένων» πολιτών είναι κάποιοι φοιτητικοί σύλλογοι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με πανάκριβα δίδακτρα, που θέτουν επί τάπητος την ανάγκη «αποδέσμευσης» από ένα καθεστώς που οι ίδιοι ονομάζουν «δικτατορικό». Η χώρα αυτή είχε δεκατέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, προεδρικές εκλογές, εθνικά και τοπικά δημοψηφίσματα, τοπικές εκλογές για κυβερνήτες, κ.λπ. Όλες οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν με εκατοντάδες κάθε φορά παρατηρητές από σειρά διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Ινστιτούτο Κάρτερ). Ουδέποτε αναφέρθηκαν διαδικασίες που θέτουν σε αμφισβήτηση το δημοκρατικό σύστημα της χώρας.

Ποιος είναι ο Λεοπόλδο Λόπεζ

Πρόκειται για τον σύμμαχο του Καπρίλες και ηγέτη του κινήματος «Λαϊκή Βούληση». Ο 43χρονος Λ. Λόπεζ, είναι γέννημα θρέμμα της οικονομικής ελίτ της Βενεζουέλας, σπουδασμένος με υποτροφία στο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, στο τμήμα Kennedy School of Government, από τα ποιο διάσημα «φυτώρια» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, υπήρξε ανώτατο στέλεχος της Πετρελαϊκής Εταιρείας της Βενεζουέλας, όταν βρίσκονταν σε ιδιωτικό καθεστώς, πριν τη Βολιβαριανή επανάσταση, πήρε ενεργό μέρος στο πραξικόπημα κατά της νόμιμης εκλεγμένης κυβέρνησης του Ο. Τσάβεζ το 2002, όπου το χορηγήθηκε αμνηστία λίγο αργότερα. Σήμερα δεν διστάζει να παραδίδεται στην αστυνομία δηλώνοντας ότι το κάνει για να αφυπνίσει τον λαό». Αφού προηγούμενα είχε καλέσει σε μαζική βία τους οπαδούς του στην καταστροφή δημοσίων νηπιαγωγείων και σχολείων, κοινωνικά κέντρα στήριξης αλλά και δημόσια κτήρια. Η ένοπλη βία δεν είναι κάτι καινούργιο στη χώρα.
Η ολιγαρχία παραμένει βασικός υπερασπιστής της «ελεύθερης» οπλοκατοχής. Το αμερικανικό μοντέλο σε αυτόν τον τομέα το μιμείται με απόλυτη ακρίβεια. Η ουσία της νεοφιλελεύθερης ατζέντας του κόμματος του είναι η επανιδιωτικοποίηση της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου, που αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης των κοινωνικών πολιτικών της Βολιβαριανής επανάστασης. Η μάχη των ιδεών είναι θεμιτή και αναγκαία. Η ιδεολογική διαπάλη αποτελεί σε συνθήκες δημοκρατίας βασικό συστατικό της κοινωνικής ανόρθωσης και της σοσιαλιστικής πορείας της χώρας. Σήμερα ένα νέο κύμα βαθύτερης ρήξης επανέρχεται στην ατζέντα για τις αριστερές δυνάμεις της χώρας. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας με αναγκαία ριζοσπαστικά μέτρα οικονομικής δικαιοσύνης αποτελούν το επόμενο βήμα εμβάθυνσης της Βολιβαριανής Επανάστασης. Η επικράτηση των παν-ανθρωπινών ιδανικών σε έναν κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι, είναι νίκη του παγκοσμίου προοδευτικού και αριστερού κινήματος. Είναι μια αχτίδα φωτός που και στην Ευρώπη οι δυνάμεις της Αριστεράς θα περπατήσουν, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το δικό του ιστορικό στίγμα.
* Ο Κώστας Ήσυχος είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.