.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ:«Ετοιμότητα Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2014» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ:«Ετοιμότητα Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2014»


09/04/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό:
  • Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη


Θέμα: «Ετοιμότητα Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2014»


Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του φετινού καλοκαιριού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού, ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να έχει ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές.

Ωστόσο, για ακόμη μια φορά υπάρχει έντονη ανησυχία για την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας αντιπυρικής περιόδου. Τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος επιδεινώνονται, καθώς πέρα από τις χρόνιες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επιβαρυντικά λειτουργούν ο μειωμένος προϋπολογισμός για το 2014, η αναμενόμενη μείωση προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων, η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού πυροσβεστών, η μη έγκαιρη κρίσης των Στελεχών του και το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα.
Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις, αναγγελίες, δεσμεύσεις, και λοιπές αναφορές της κυβέρνησης, για την προστασία των δασών όλο το προηγούμενο διάστημα, τίποτα δεν υλοποιήθηκε αφού τα πάντα δεσμεύτηκαν για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Τα δάση για ακόμη μια χρονιά παραμένουν απροστάτευτα, αφού παραμένουν χωρίς διαχειριστικά σχέδια στην πλειονότητά τους, χωρίς να έχουν ακόμα και τώρα ξεκινήσει οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων, των οδικών δικτύων και των αντιπυρικών ζωνών, με ελλιπή χρηματοδότηση από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και με επικείμενη τη διάλυση των δασαρχείων και άλλων σημαντικών δομών.
Η αναθεώρηση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, που δεσμεύτηκε εδώ και δυο χρόνια ο υπουργός, παρέμεινε απλώς λόγια και η Πολιτεία συνεχίζει να εφαρμόζει το ξεπερασμένο δόγμα της αεροπυρόσβεσης, όπως η ίδια το έχει χαρακτηρίσει. Αντί της αναθεώρησης, οι μνημονιακές επιταγές επιβάλλουν την ανάθεση της συντήρησης και ενοικίασης πτητικών μέσων σε ιδιωτικές εταιρίες με μεγάλο κόστος, οι οποίες δεν διαθέτουν ιδιαίτερη πείρα σε θέματα δασοπυρόσβεσης.
Ακόμα και τώρα εξάλλου, την ύστατη στιγμή, δεν έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση ο τρόπος συγκρότησης των πεζοπόρων τμημάτων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες στο σχεδιασμό είναι η μείωση πρόσληψης των εποχικών από 1500 σε 1200 άτομα.
Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα και προσωπικό εξοπλισμό, ο διαχρονικός οργανωτικός κατακερματισμός, καθώς και η υποτίμηση των ειδικών απαιτήσεων δασοπυρόσβεσης υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού της πρόληψης και όχι μόνο της καταστολής» του Πυροσβεστικού Σώματος. Τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαιτέρως επισημαίνουμε το γεγονός πως τα τεχνικά και οργανωτικά κενά και ελλείμματα θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια τη ζωή των Πυροσβεστών.
Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν την ανάγκη λήψης άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των δασών και των οικοσυστημάτων τους, καθώς και της λήψης άμεσων αποφάσεων για ουσιαστική προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών και μέσων για την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Πότε και πόσους εποχικούς υπαλλήλους προτίθεται να προσλάβει η κυβέρνηση και για πόσο χρονικό διάστημα;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος; Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας υλικών και μέσων και ειδικότερου εξοπλισμού όσον αφορά στις ανάγκες του ΠΣ για τη δασοπυρόσβεση; (λάστιχα, ανταλλακτικά, αεροαφρός, μέσα προστασίας, κλπ). Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο υπάρχων διαγωνισμός σχετικά με την προμήθεια ελαστικών και ανταλλακτικών του Πυροσβεστικού Σώματος;
  • Ποια είναι η κατάσταση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού (οχήματα παντός τύπου);
  • Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις του πυροσβεστικού προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και λόγω της διαφαινόμενης μείωσης πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων;


Η ερωτώσα βουλευτής
Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.