.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιάρθρωση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στο ν. Λάρισας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιάρθρωση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στο ν. Λάρισας



Αρ. Πρωτ.3636/14 Οκτωβρίου 2014


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

-Οικονομικών

-Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης



ΘΕΜΑ: Αναδιάρθρωση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στο ν. Λάρισας



Μία σειρά άμεσα υλοποιήσιμων αιτημάτων έχει θέσει προ καιρού υπόψη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος η Ένωση Υπαλλήλων Π.Σ. Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΥΠΣΠΘ) και τα οποία επανέρχονται, με αφορμή πληροφορίες που θέλουν μέσα στο Νοέμβριο να επίκειται αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του.
Συγκεκριμένα, ήδη από το 2013 και εν αναμονή του σχετικού νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, η ΕΥΠΣΠ Θεσσαλίας είχε καταθέσει αναλυτικό φάκελο με τις προτάσεις της. Επτά μήνες μετά τη δημοσίευση του Ν.4249/2014, η υλοποίηση ορισμένων εκ των προτάσεων της Ένωσης φαντάζουν μονόδρομος για την επίτευξη των θεσμοθετημένων στόχων και σκοπών της Πυροσβεστικής, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 64 του νέου νόμου, για τη «διατήρηση και προστασία της κοινωνικής ασφάλειας από τα εγκλήματα εμπρησμού και πλημμύρας, τη θέσπιση και τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας περί πυροπροστασίας, καθώς και την πρόληψη και καταστολή των αξιόποινων πράξεων» που σχετίζονται με την παραπάνω αποστολή του Σώματος.


Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι πυροσβέστες αφορούν: 


Α. Στις εξής αναβαθμίσεις και διατήρηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στο ν. Λάρισας:

Αναβάθμιση του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού (ΠΣ) Λάρισας σε Α’ τάξης από Β’ που είναι σήμερα.

Αναβάθμιση του ΠΣ Ελασσόνας από Δ’ τάξης σε Γ’ με σκοπό την επάνδρωση αυτού, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας Πυροσβεστικού Σώματος (ΚΕΥΠΣ), με οχήματα και προσωπικό.

Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ΠΚ) Φαρσάλων καθώς και του ΠΚ Αγιάς σε Σταθμό τουλάχιστον Δ’ τάξης ή επαναφορά της δύναμης των κλιμακίων από 12 σε 18, όπως ήταν και προ δύο ετών.

Πάση θυσία διατήρηση της 8ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Θεσσαλίας και συνέχιση της λειτουργίας της, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Β. Στην πρόσληψη πυροσβεστικού προσωπικού τουλάχιστον 30 ατόμων επιπλέον, ώστε να μπορούν να “βγαίνουν” και να λειτουργούν εύρυθμα οι Υπηρεσίες. Οι πραγματικές ελλείψεις είναι τουλάχιστον της τάξεως των 70 ατόμων ώστε να μπορούν να καλύπτονται επαρκώς οι υπηρεσίες και να μην υπάρχει καθεστώς διαρκούς επιφυλακής.

Γ. Στην άμεση ανανέωση του προσωπικού εξοπλισμού (μάσκες και στολές) που λόγω παλαιότητας έχει αλλοιωθεί το υλικό τους και δεν παρέχουν επαρκή ασφάλεια στους πυροσβέστες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δ. Στην ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών στο ν. Λάρισας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί αναλυτικά από την Ένωση Υπαλλήλων Π.Σ. Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Ένα ακόμη θέμα που έχει προκύψει είναι η άσκηση διοικητικών καθηκόντων στο ΠΚ Αγιάς, όπου εδώ και 2 έτη δεν ασκούνται από Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος όπως προβλέπεται στο άρθρο 72 του Ν.4249/2014 (που αντικατέστησε το αρ. 6 του Ν.3511/2006).


Επειδή:

Ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρισας ο οποίος εδρεύει στην πόλη της Λάρισας καλύπτει τρεις (3) διαφορετικούς Δήμους (Λαρισαίων-Τυρνάβου-Κιλελέρ) με συνολικά 206.842 μονίμους κατοίκους (ΕΛΣΤΑΤ, Απογραφή 2011, ΦΕΚ 630Β/2013), παραμένει Β’ τάξης ενώ άλλοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί που καλύπτουν πολύ μικρότερες περιοχές είναι ήδη Α’ τάξης.

Ο ΠΣ Ελασσόνας, καλύπτει το Δήμο Ελασσόνας με 32.044 κατοίκους, απέχει 40χλμ από τη Λάρισα και 44χλμ. από το τελευταίο χωριό εντός των ορίων του Δήμου, έχει στον τομέα του ένα επαρχιακό δίκτυο πολυσύχναστο αλλά ταυτόχρονα απαρχαιωμένο και επικίνδυνο, ενώ εντός των ορίων του Δήμου βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου.

Το ΠΚ Φαρσάλων που εδρεύει στην πόλη του ομώνυμου Δήμου καλύπτει πληθυσμό 18.262 κατοίκων καθώς και μια πολύ μεγάλη αγροτοδασική έκταση αλλά και ένα οδικό δίκτυο που περιλαμβάνει μέρος από την παλιά εθνική οδό, η κατάσταση της οποίας κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη εν έτη 2014.

Το ΠΚ Αγιάς Λάρισας καλύπτει την ανατολική πλευρά του Κισσάβου με πολύ μεγάλη δασική έκταση και σχεδόν όλο το παραλιακό δίκτυο του ν. Λάρισας και καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σ’ έναν πληθυσμό 11.633 μόνιμων κατοίκων –πέραν των εξοχικών κατοικιών.

Στη Γενική Αποθήκη Υλικού Πυροσβεστικού Σώματος (ΓΑΥΠΣ) υπάρχει απόθεμα εξοπλισμού και οχημάτων, αλλά η γραφειοκρατία για την απόκτησή του από τις κατά τόπους Υπηρεσίες κωλύει την όποια επιχειρούμενη προμήθεια, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους πυροσβέστες αλλά και δυσχεραίνοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.




Για τους παραπάνω λόγους,  ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Δεσμεύονται για τη διατήρηση της λειτουργίας της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, με παράλληλη στελέχωσή της με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυσή της με άρτιες υποδομές;


Θα προχωρήσουν στην έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του άρθρου 66 του Ν. 4249/2014 για την αναβάθμιση του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας, του ΠΣ Ελασσόνας καθώς και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Φαρσάλων και Αγιάς, με ό,τι αυτή συνεπάγεται σε θέματα προσωπικού και οχημάτων;


Θα εξετάσουν συγκεκριμένα αιτήματα της Ένωσης Υπαλλήλων ΠΣ Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προμήθεια νέων οχημάτων, συμβατών με τις ανάγκες των Υπηρεσιών του Σώματος στο ν. Λάρισας;


Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσουν προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία για την προμήθεια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του ν. Λάρισας πυροσβεστικού προσωπικού εξοπλισμού που υπάρχει σε αφθονία στη ΓΑΥΠΣ;


Για ποιο λόγο δεν έχει τοποθετηθεί Αξιωματικός ως διοικητής στο ΠΚ Αγιάς και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τον ορισμό του;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Δημήτρης Τσουκαλάς


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.