.

Ομιλία Δημ. Στρατούλη - Παρέμβαση για ασφαλιστικό ενστόλων ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία Δημ. Στρατούλη - Παρέμβαση για ασφαλιστικό ενστόλων
Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας, Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ: «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».


«Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι καταγγελίες του συναδέλφου Βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Χαϊκάλη και όσα τις συνόδευσαν και τις ακολούθησαν είναι δεδομένο ότι έχουν επιτείνει ένα νοσηρό και παρακμιακό κλίμα στην πολιτική ζωή της χώρας, το οποίο διαρκώς επιδεινώνεται.
Αυτό που απαιτείται, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, είναι να διαλευκανθεί ταχύτατα αυτή η καταγγελία από τη δικαιοσύνη, να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες εκεί που στοιχειοθετείται ότι μπορεί να αποδοθούν.
Και όταν λέμε «ταχύτατα», ως ΣΥΡΙΖΑ, το εννοούμε. Πρέπει να διαλευκανθεί ταχύτατα.
Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η παράταση της αποικιοκρατικής δανειακής σύμβασης, και του μνημονίου που τη συνοδεύει, κατά δύο μήνες με την εικοστή έκτη –παρακαλώ!- πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μέσα στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης, που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιούνη το 2012, εξευτελίζει κάθε ίχνος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κουρελιάζει το Σύνταγμα της χώρας μας και στην ουσία οδηγεί σε ένα νέο είδους ολοκληρωτισμού με κοινοβουλευτικό μανδύα.
Τρίτον, πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι κλήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και νυν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ο Νίκος Φωτόπουλος, στο Τμήμα –παρακαλώ!- Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, επειδή πριν από λίγους μήνες με την συνδικαλιστική του ιδιότητα καλούσε τους πολιτικά επιστρατευμένους εργαζόμενους της ΔΕΗ να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.
Αυτό, κατά τη γνώμη μας, συνιστά ωμή παραβίαση του Συντάγματος της χώρας, των άρθρων του για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μας γυρίζει πίσω σε πολιτικά ανώμαλες για την πατρίδα μας και για την δημοκρατία, βεβαίως, χρονικές περιόδους.
Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλια να βάλει ένα τέλος, να σταματήσει αυτή την αντιδημοκρατική, αντισυνδικαλιστική και, εν τέλει, αντισυνταγματική διαδικασία.
Τώρα, θα αναφερθώ πολύ σύντομα επί των τροπολογιών. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να δεχθεί την βουλευτική τροπολογία, με την οποία συμφωνούμε ως ΣΥΡΙΖΑ, για το Σικιαρίδειο. Θεωρούμε ότι διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του και την παροχή των υπηρεσιών εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ογδόντα παιδιά με αναπηρία και σε εξήντα παιδιά με αναπηρία που παρακολουθούν το Ειδικό Σχολείο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Σικιαριδείου. Δεν έχει κανένα λόγο να μην το δεχτεί. Λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα και μια χρόνια εκκρεμότητα.
Δεύτερον, συμφωνούμε και ζητάμε από τον Υπουργό να αποδεχτεί την τροπολογία 2113/289 του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την προνομιακή ικανοποίηση απαιτήσεων ναυτεργατών και εργαζομένων στις ναυτιλιακές εταιρίες σε περίπτωση εκποίησης του πλοίου ως ναυαγίου. Λύνει πάρα πολλά προβλήματα και εκκρεμότητες απλήρωτων επί χρόνια ναυτεργατών. Λύνει και αντιμετωπίζει, αν περάσει, το πρόβλημα τριάντα πέντε εργαζομένων του Αγούδημου, που είναι απλήρωτοι επί εξήμισυ χρόνια. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά, επειδή δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν εργαζόμενοι ναυτιλιακών εταιρειών, γιατί ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και όχι στο ΝΑΤ, δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Επιτέλους, μετά από εξήμισυ χρόνια μπορεί να δοθεί μια λύση, εάν  κύριε Υπουργέ κάνετε δεκτή αυτή την τροπολογία.
Τρίτον, συμφωνούμε και ζητάμε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το σύνολο των εργασιακών ασφαλιστικών και λοιπών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τρεις Συνεταιριστικές Τράπεζες -ΑΧΑΪΚΗ, ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ- που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης μετά την ανάκληση των αδειών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας. Έχουμε καταθέσει και εμείς παρόμοια τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο που συζητιέται τη Δευτέρα.
Τέταρτον, για τις βουλευτικές τροπολογίες 2129/296 και 2149/306 για επαναπρόσληψη στη ΣΤΑΣΥ των απολυμένων από την πρώην ΑΜΕΛ, δηλαδή από το Μετρό, που σήμερα έχει ενταχθεί και αυτή στη ΣΤΑΣΥ, ο Εισηγητής μας κ. Αποστόλου έχει πει ότι την αποδεχόμαστε. Λύνει προβλήματα σε πάνω από διακόσιους απολυμένους. Λύνει προβλήματα της ίδιας της επιχείρησης, που αναγκάζεται να πηγαίνει σε υπερωρίες για να καλύπτει υπαρκτά κενά που έχουν επισημανθεί με δεκάδες έγγραφα. Εξοικονομεί και πόρους η εταιρεία, διότι ήταν εργαζόμενοι εκπαιδευμένοι και έτσι γλιτώνει πόρους από την εκπαίδευση που θα χρειάζονταν να κάνει σε άλλους εργαζόμενους.
Μάθαμε ότι ενώ αυτή η τροπολογία έγινε αποδεκτή από τον κύριο Υπουργό, γίνεται ένα αλισβερίσι. Θα ήταν εξευτελισμός του Κοινοβουλίου να παρθεί πίσω από τον αρμόδιο Υπουργό, τη στιγμή που τα κόμματα την έχουν αποδεχθεί ομοφώνως πριν από λίγο.
Επίσης, κύριε Πρόεδρε, ζητάμε να γίνει αποδεκτή μία δική μας τροπολογία, την οποία έχω καταθέσει εγώ και πολλοί άλλοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την επαναφορά στη ΣΤΑΣΥ εργαζομένων του ΗΣΑΠ, οι οποίοι μετατάχθηκαν υποχρεωτικά χωρίς τη θέλησή τους σε τρία Υπουργεία, στα Υπουργεία Υγείας, Μεταφορών και Υποδομών και Πολιτισμού. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι, τους έχει ανάγκη η επιχείρηση και τους έχει ζητήσει και εγγράφως πίσω η ΣΤΑΣΥ –παλιός ΗΣΑΠ. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, άνθρωποι που είναι ειδικευμένοι σε συγκεκριμένες ειδικότητες που χρειάζονται σήμερα στην επιχείρηση να κάνουν κυριολεκτικά το νοσοκόμο, τον αρχαιοφύλακα ή δεν ξέρω τι άλλο.
Τέλος, έχω καταθέσει μαζί με τον κ. Τσουκαλά και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία 2173/317, με την οποία ζητάμε να δοθεί έξι μήνες προθεσμία στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ομοσπονδίες των ένστολων, σχετικά με το αν θα αποδεχθούν αυτό που τους μπήκε από την κυβέρνηση ως μαχαίρι το λαιμό, δηλαδή τα επικουρικά τους ταμεία και το εφάπαξ τους να πάνε στο ΕΤΕΑ και να μπουν στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με συνεχείς μειώσεις ή να γίνουν επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή ιδιωτικά. Με αυτήν την τροπολογία, λοιπόν, ζητάμε να δοθεί αυτό το εξάμηνο, γιατί είναι κάτι λογικό και το ζητούν οι ομοσπονδίες των ένστολων, αλλά και με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.