.

Γ. Βαρουφάκης: «Δε δεχόμαστε την τρόικα» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: «Δε δεχόμαστε την τρόικα»




Συντάκτης:
efsyn.gr
Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο έλληνας υπουργός δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας δείχνοντας πως θα επακολουθήσει σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. «Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» το μήνυμα Βαρουφάκη. Αμήχανος ο Ολλανδός αξιωματούχος.
Τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ελληνικό πρόγραμμα μετέφερε στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, την Παρασκευή (30/1).
Ο κ. Βαρουφάκης αφού επισήμανε ότι η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα μετέφερε την αποφασιστικότητά της ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων στην Ευρώπη, όπως η ΕΚΤ και η Κομισιόν, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους άρχισαν διαβουλεύσεις και θεωρούνται εταίροι, «με μια επιτροπή με αντιευρωπαϊκή λογική, ενταγμένη στην εφαρμογή ενός προγράμματος που έχουμε απορρίψει και η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή».
Με τη σειρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι αμοιβαία τα συμφέροντα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικό, είπε, είναι να μην πάει χαμένη η πρόοδος που έχει μέχρι τώρα σημειωθεί και επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι από κοινού να κινηθούμε προς το μέλλον». Τόνισε ακόμα, ότι είναι θετικό που η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις για τους πολίτες και την Ευρωζώνη, ενώ για την επόμενη φάση θα πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της.
Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο Γ. Βαρουφάκης επισημοποίησε το «διαζύγιο» Ελλάδας-τρόικας: «άλλο οι θεσμοί και τα όργανα της Ευρώπης κι άλλο η τρόικα» είπε ο υπουργός προσθέτοντας πως «με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».
Για την ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους που ζητά η Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ την απέκλεισε, παραπέμποντας στο Eurogroup. Σχετικά με πιθανή παράταση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων μας, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «δεν υπάρχει απόφαση για νέο πρόγραμμα».  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.