.

Και «επιστημονική» η διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Και «επιστημονική» η διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ


Διευρύνθηκε τις τελευταίες ώρες ο χορός των αντισυριζαίων, πλην όμως «ορκισμένων φίλων», κατά δήλωσή τους, των αστυνομικών, πάνω στη βάση της τρέχουσας προπαγάνδας περί αφοπλισμού της αστυνομίας. Άξια παρατηρήσεων η άποψη του επιστήμονος Κωνσταντίνου Δούβλη, διδάκτωρος Κοινωνιολογίας/Εγκληματολογίας που διακινήθηκε στο policenet.gr. Αναπαράγοντας την τρέχουσα προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας αμφισβητεί την εγκυρότητα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με καταφανή διαστρέβλωσή τους. Αφού αναφέρεται αποσπασματικά σε αυτές υποστηρίζει ο Κ. Δούβλης:
«Σε καμία σοβαρή χώρα, δε μπορεί η λειτουργία των θεσμών να αποτελεί πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ευτυχώς, ακόμα και σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, οι θεσμοί κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει. Αυτό αποτελεί δημοκρατική κατάσταση και πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Ως επιστήμων αλλά και ως πολίτης θεωρώ αυτή τη συζήτηση που γίνεται για την λειτουργία της Αστυνομίας ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Ως εκ τούτου, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω το τοπίο αναφέροντας μερικές αλήθειες».
Πριν πάμε στις «αλήθειες», να παρατηρήσουμε ότι διαφωνούμε απολύτως με την άποψή του περί επικινδυνότητας της συζήτησης για την αστυνομία. Άλλο αν τον ενοχλεί ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση και άλλο αυτή καθ’ αυτή η συζήτηση που επιτέλους πρέπει να γίνει με τη συμβολή ασφαλώς και των επιστημόνων. Η εποχή που αποφάσιζαν στα κομματικά γραφεία της Ρηγίλλης και της Χαρ. Τρικούπη ποιος κάνει και ποιος δεν κάνει για αρχηγός της αστυνομίας ανήκει στο παρελθόν.
Για τις «αλήθειες» τώρα:


«Αλήθεια πρώτη», γράφει ο κ. Δούβλης: «Τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας ανήκουν στα πλαίσια νοσηρής φαντασίας» . Βαρύτατο το ατόπημά του ως επιστήμων διότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όχι συνολικά τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά εκείνες που εμπλέκονται στις ειρηνικές διαδηλώσεις και κυρίως στο τρόπο επεμβάσεων των ΜΑΤ, που και πάλι δεν έχει γίνει σαφές πώς και τι θα γίνει τελικά. Αυτό που λένε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι απαιτείται μεταρρύθμιση της αστυνομίας και ειδικότερα στις ειδικές της δυνάμεις κλπ. Επικαλείται φυσικά το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας και λέει ότι «η επίκληση του παραδείγματος της Αγγλίας είναι λανθασμένη. Εδώ και χρόνια, το Βρετανικό μοντέλο αστυνόμευσης έχει αλλάξει και τα ένοπλα τμήματα κυριαρχούν. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις αστυνομικών που κυκλοφορούν άοπλοι (κυρίως σε μικρές πόλεις και χωριά) όπου λόγω της ομοιογένειας και του μικρού πληθυσμού, η επίκληση και μόνο της αστυνομικής ιδιότητος αρκεί για να επέλθει η συμμόρφωση. Τα περίπλοκα προβλήματα εγκληματικότητας και αστυνόμευσης που αντιμετωπίζει η χώρας μας δεν επιτρέπουν καν σκέψεις για ένα μοντέλο αστυνόμευσης που δεν ισχύει πουθενά. Η αποτρεπτική δύναμη της αστυνομικής οπλοφορίας είναι παγκοσμίως παραδεκτή». Όπως είπαμε λάθος ο συλλογισμός αφού εδράζεται σε ένα ψέμα. Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για γενικό αφοπλισμό των αστυνομικών.
Και συνεχίζει:
«Αλήθεια δεύτερη: Οι μονάδες αποκατάστασης τάξης, τα γνωστά σε όλους μας
ΜΑΤ (που επισήμως ονομάζονται ΥΕΤ-υποδιεύθυνση αποκατάστασης τάξης) υφίστανται ως τμήμα της Αστυνομίας σε ΟΛΕΣ τις χώρες που διαθέτουν Αστυνομικό Σώμα, προηγμένες ή μη! Οι έκρυθμες καταστάσεις στις οποίες καλούνται να επέμβουν, υπάρχουν σε όλα τα καθεστώτα απανταχού της οικουμένης. Με ξεχνάμε ότι βασική αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. είναι η προστασίας της περιουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής. Γι αυτό και, ως θεσμός του Κράτους, η Αστυνομία έχει το μονοπώλιο της νόμιμης βίας. Κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κανενός είδους βία με νόμιμο τρόπο. Αυτό αποτελεί τμήμα ενός «κοινωνικού συμβολαίου» στο οποίο η κοινωνία έχει εκχωρήσει ένα τμήμα από την ελευθερία της στο Κράτος, προκειμένου να την προστατεύσει. Το να καταργηθεί λοιπόν η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα δημιουργήσει ένα κενό που θα γίνει αισθητό με τρόπο άμεσο και σκληρό, από τις πρώτες κι όλας μέρες. Ποιος μπορεί να φανταστεί την περιουσία του να απειλείται και τα «μισητά ΜΑΤ» να μην είναι εκεί... Εκτός αν πάμε σε παραλογισμούς τύπου «αυτορρύθμισης». Ότι δηλαδή όσοι ασχημονούν, με κάποιο μαγικό τρόπο θα συνετιστούν…»

Όλα αυτά θα ίσχυαν και θα είχε δίκιο ο κ. Δούβλης, επαναλαμβάνουμε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «καταργώ τα ΜΑΤ διότι θα ζούμε στο εξής σε κοινωνία αγγέλων». Δεν λέει όμως αυτό. Τη στρεβλή χρησιμοποίηση των ΜΑΤ θέλει να διορθώσει, κάτι που το θέλουν και οι ιδιοι οι αστυνομικοί που τα στελεχώνουν.

«Αλήθεια τρίτη: Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, όσο και σε επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας. Το να συγκρίνουμε τους σύγχρονους αστυνομικούς, στελέχη που προέρχονται από τη μέση Ελληνική οικογένεια και εισέρχονται στο Σώμα αξιοκρατικά, με τους αστυνομικούς της … χούντας, είναι και άδικο και παράλογο. Θυμίζω ότι η ΕΛ.ΑΣ είναι το μόνο κομμάτι του Δημοσίου με μηχανισμό αυτοκάθαρσης ( Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων)».

Κι εδώ ένας αχταρμάς απόψεων που απέχουν από τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όπως όλοι «διαισθάνονται» πλέον, μεθαυριανής κυβέρνησης. Κρίμα διότι ένας επιστήμονας δεν πρέπει να διολισθαίνει στα κακοτόπια της προπαγάνδας και μάλιστα παραμονές μιας ιστορικής εκλογικής αναμέτρησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.