.

Όταν ο Τσίπρας μιλούσε για το δικαίωμα των αστυνομικών στην απεργία! ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Όταν ο Τσίπρας μιλούσε για το δικαίωμα των αστυνομικών στην απεργία!

Η απεγνωσμένη προπαγάνδα του καταρρέοντος συστήματος ξεπέρασε τα όρια της γελοιότητας. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφανιστεί ως αποκλειστικός φίλος των αστυνομικών και εγγυητής της ασφάλειας των Ελλήνων, την ίδια ώρα που τα χαλκεία αναζητούν τρόπους για να πλήξουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιοί; Αυτοί που λήστεψαν τις ζωές μας, ξεπούλησαν την εθνική μας υπερηφάνεια και έριξαν στη φτώχεια ένα ολόκληρο λαό. Τους προσφέρουμε λοιπόν σήμερα προς ...αξιοποίηση, τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα του τότε Συνασπισμού της Αριστεράς ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ με αφορμή τα δεκάχρονα από την έκδοσή της.
Όπως εύκολα διαπιστώνει ο αναγνώστης, ο Τσίπρας δεν μιλούσε για ...μπάτσους, αλλά για ενσυνείδητους αστυνομικούς υπαλλήλους που δεν πρέπει για κανένα λόγο να ξεχνούν ότι δεν είναι απλά εργαζόμενοι, διότι φέρουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που τους εμπιστεύεται ένα τέτοιο δύσκολο κοινωνικό ρόλο.
Μιλούσε ακόμα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, για το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας και τασσόταν υπέρ του δικαιώματος των αστυνομικών να απεργούν. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:


-Πρόεδρε, πολύ κουβέντα γίνεται για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα, τα αίτιά της, τις λύσεις και ιδιαίτερα τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας στην αντιμετώπισή της. Ποια είναι η θέση του κόμματος για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος;
- Η συζήτηση για την εγκληματικότητα αποτελεί προσφιλές θέμα για τους δημοσιογράφους και γενικότερα για τα ΜΜΕ μόλις προκύψει κάποιο θεαματικό περιστατικό.Τότε εμφανίζονται ειδικοί και μη, να πούνε τη γνώμη τους με μοναδικό αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης, φόβου, ανασφάλειας, τη δημιουργία γενικώς κλίματος πανικού προς κατανάλωση. Η εγκληματικότητα είναι πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που στον πυρήνα του βρίσκονται τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που την γεννούν, όπως η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών, όπως μετανάστες, ROM, χρήστες ναρκωτικών κλπ. Δεν πρέπει να υποτιμούμε μάλιστα, την εισαγόμενη εγκληματικότητα, το διεθνές έγκλημα το οποίο δεν έχει σύνορα, πατρίδα ή εθνικότητα, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, πορνεία, παράνομο εμπόριο, που είναι αποτέλεσμα των ανοιχτών συνόρων και του ανεξέλεγκτου της οικονομίας της αγοράς. Πάντως, η λύση δεν θα δοθεί με το ανάθεμα στους αστυνομικούς ή κυνηγώντας μάγισσες, αλλά με μια σοβαρή συζήτηση στη κοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να παρθούν μέτρα με άμεσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
-Αν ισχύουν αυτά που ανέφερα πριν, η λύση της εγκληματικότητας δεν είναι όπως όλοι καταλαβαίνουμε μια εύκολη υπόθεση, δεν έχει μια μονοσήμαντη απάντηση όπως περισσότερη αστυνόμευση, μεγαλύτερη καταστολή, ούτε ένα ευχολόγιο λύσης των κοινωνικών αιτιών που παραπέμπουν στο μακρινό μέλλον. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορώ να σας αναφέρω είναι οι περίφημες κάμερες. Κόστισαν πανάκριβα, υποτίθεται θα έβγαιναν μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, παρέμειναν όμως στη θέση τους, δυστυχώς παρακολουθώντας πορείες εργαζομένων και δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα που να σχετίζεται με την εγκληματικότητα. Αντίθετα αυτή αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι λύσεις είναι ένας συνδυασμός κοινωνικών πολιτικών που να μειώνουν τις αιτίες που γεννούν την εγκληματικότητα αλλά και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σωμάτων ασφαλείας, όπως αναβαθμισμένη και διαρκής εκπαίδευση, σύγχρονος εξοπλισμός , ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, απεμπλοκή τους από εργασία άσχετη προς το αντικείμενό τους, ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με στόχο να αποκτήσουμε αυτοδύναμα τμήματα με ενιαίο τρόπο λειτουργίας και δράσης. Αξιοπρεπή μισθό ώστε να μην εξαναγκάζονται πολλοί εργαζόμενοι σε δεύτερη εργασία.
- Ο Συνασπισμός αλλά και εσύ προσωπικά γνωρίζεις πολύ καλά τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας Τι πιστεύεις πως φταίει και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτά να μην αισθάνονται εργαζόμενοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
― Για εμάς οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι ένστολοι πολίτες - εργαζόμενοι στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας.
- Πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους όπως το δικαίωμα της απεργίας, την εφαρμογή του νόμου 1264, πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, να τους παρέχονται όλα εκείνα τα μέσα, υλικά, εργασιακά, οικονομικά κοινωνικά ώστε το έργο τους να γίνεται πιο εύκολο, πιο αποτελεσματικό, για το καλό των ίδιων αλλά κυρίως για το καλό της κοινωνίας.
- Ως πρόεδρος ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος πες μας επιγραμματικά πως οραματίζεσαι τα σώματα ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα.
- Σήμερα πλέον ως Αριστερά μπορούμε να πούμε ότι το όραμα μας για την οργάνωση και λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το όραμα για την οργάνωση και λειτουργία συνολικά της κοινωνίας. Θέλουμε σώματα ασφαλείας, σύγχρονα, αποτελεσματικά και δημοκρατικά, αποκλειστικά στην υπηρεσία του έλληνα πολίτη και όχι όργανο κάθε φορά της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Θέλουμε εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας με αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση.
- Κλείνοντας αυτή τη σύντομη συνέντευξη, θα θέλαμε ως νέος σε ηλικία αλλά και στη θέση του προέδρου, να στείλεις ένα μήνυμα στα νέα παιδιά, στους νέους εργαζόμενους των σωμάτων ασφαλείας.
- Γνωρίζω ότι όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται για επαγγελματική αποκατάσταση προς τα σώματα ασφαλείας, προσβλέποντας σε μια σίγουρη και σταθερή εργασία, όταν βλέπουν γύρω τους την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την ανεργία. Αυτό που δεν πρέπει για κανένα λόγο να ξεχνούν είναι πως δεν είναι απλά εργαζόμενοι, φέρουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που τους εμπιστεύεται ένα τέτοιο δύσκολο κοινωνικό ρόλο. Αποκλειστική τους υποχρέωση είναι η προστασία του πολίτη και να ξέρουν ότι ο Συνασπισμός, όπως κάνει χρόνια τώρα, θα είναι πάντα δίπλα τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα κάνει ό,τι περνάει από τις δυνάμεις του, μέσα και έξω από την Βουλή, για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.
- Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησες, που έχει για την εφημερίδα μας μια ιδιαίτερη σημασία, μιας και κλείνουμε φέτος 10 χρόνια κυκλοφορίας.
- Σας ευχαριστώ και εγώ για την συνέντευξη και με την ευκαιρία θα ήθελα να πω για την εφημερίδα «Εκτός Υπηρεσίας», ευλογώντας τα γένια μας, ότι αποτελεί ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, και ιδιαίτερα όταν γίνεται από ένα κόμμα της αριστεράς.

Εύχομαι να παραμείνει ένα βήμα ανοιχτής ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαλόγου με τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας.



 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.