.

«Φύλλο πορείας» για Αστυνομικούς- συνοδείας, επιστρέφουν στα τμήματα. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

«Φύλλο πορείας» για Αστυνομικούς- συνοδείας, επιστρέφουν στα τμήματα.


Φύλλα πορείας, στα ονόματα Αστυνομικών οι οποίοι έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες συνοδείας και στατικής φύλαξης, και λίστες με φυλασσόμενους στόχους, έχουν διαβιβαστεί από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προς Αστυνομικά τμήματα και συναρμόδιες υπηρεσίες, προς ενημέρωση, για την «επιστροφή» του ένστολου προσωπικού.. στην Αστυνόμευση και το πεζοδρόμιο.

Από τις Αρχές της εβδομάδας, οι περίπου 3000φάκελοι που αφορούν επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και εκδότες έχουν τεθεί σε επαναξιολόγηση. Πρόθεση του Γ.Πανούση, είναι ο αριθμός ενστόλων από τους 4.000ενστόλους οι οποίοι έχουν διατεθεί σε συνοδείες και φυλάξεις, να μειωθεί στο μισό.

Είχε προηγηθεί από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η επανεξέταση 1.000 φακέλων σε περιπτώσεις φύλαξης πολιτικών προσώπων από Αστυνομικούς, με εντολή του νέου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Από τον έλεγχο στις λίστες που διαθέτει η Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων, σύμφωνα με τα Π, 500 από τους 650 Αστυνομικούς οι οποίοι είχαν διατεθεί στη συνοδεία πολιτικών προσώπων, αποδεσμεύτηκαν ενώ 79από τα 80υπηρεσιακά οχήματα τα οποία είχαν διατεθεί στη φύλαξη σταθερών στόχων, μόλις την περασμένη εβδομάδα, επέστρεψαν στις υπηρεσίες.
Πρώην και τέως Υπουργοί, Αξιωματούχοι, Πολιτικοί, Επιχειρηματίες, Δημοσιογράφοι και Δικαστικοί, στους οποίους είχε διατεθεί Αστυνομική συνοδεία, εξετάσθηκαν από μηδενική βάση.
Με αφορμή την απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, επαναξιολογησης των περιπτώσεων Αστυνομικών που έχουν διατεθεί στη συνοδεία ιδιωτών (δικαστικών λειτουργών), το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, διαβίβασε επιστολή- ένσταση (20/02) προς τον Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της «λόγω της ειδικής φύσης των καθηκόντων (χειρισμός υποθέσεων με μεγάλη βαρύτητα, με εμπλεκόμενα πρόσωπα με επικινδυνότητα, κλπ) και της δημόσιας θέσης των δικαστικών λειτουργών, η Πολιτεία επιβάλλεται να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία τους, διακρίνοντάς τους από άλλα υπό φρούρηση πρόσωπα-στόχους του δημόσιου βίου που, πιθανώς, έχουν τη δυνατότητα διατήρησης προστασίας και με ίδια μέσα».
Είχε προηγηθεί η διακοπή διάθεσης Αστυνομικών σε Ανώτερους και Ανώτατους Δικαστικούς λειτουργούς, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή, στο σπίτι της οποία το Νοέμβριο του 2011 είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας, η οποία όταν από έδρας ανακοίνωσε την ποινή για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, στον κατάδικο βαρυποινίτη Π.Βλαστός, την είχε απειλήσει αναφέροντας χαρακτηριστικά, «εσένα σε σώζει η Αγία Παρασκευή».


Στην πρόσφατη υπόθεση που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής, της Greek Mafia των φυλακών, με τους βαρυποινίτες στα στοιχεία της Ανώτατης Δικαστικού, είχε προκύψει «συμβόλαιο» από την εγκληματική ομάδα των ποινικών. Απόφαση περικοπής και περιορισμού της Αστυνομικής συνοδείας και φύλαξης, αποφασίστηκε και για την Εφέτης η οποία εκδίκασε τα μέλη του ΕΑ, όταν με την παρέλευση του 18μήνου ο κατάδικος τρομοκράτης, Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός τους Πόλα Ρούπα, αποφάσισαν να κριθούν φυγάδες. Για την Ανώτατη Δικαστικό, αποφασίστηκε η παύση του συνόλου της συνοδείας της, και τη διάθεση ενός μόνο Αστυνομικού. Παύση της Αστυνομικής συνοδείας που της είχε διατεθεί αποφασίστηκε και για την Εφέτη Μ.Β., στην οποία μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου με αφίσες απέδιδαν ευθύνες για τα 137έτη ποινής κάθειρξης που επιδικάστηκαν συνολικά στους αντιεξουσιαστές μέλη της ΣπΦ στην πρώτη δίκη για τους συλληφθέντες του Χαλανδρίου, ενώ το όνομά της έχει περιληφθεί σε αναρτήσεις ιστότοπου του αντιεξουσιαστικού χώρου με απειλές για δικαστικές αποφάσεις τις οποίες έχει εκδώσει.

Στη λίστα, των φυλασσόμενων προσώπων περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- ο Γιώργος Ρωμαίος-τέως υπουργος (1996- 1998) Δημόσιας Τάξης-, στον οποίο είχαν «ξεχάσει» έναν Αστυνομικό ο οποίος αποφασίστηκε να επιστρέψει στην ενεργό Υπηρεσία της ΕΛΑΣ, ενώ παύει και η συνοδεία του ΓΓ Δημόσιας Τάξης, επί Υπουργίας Ν.Δένδια, Αθανάσιου Ανδρεουλάκου.
Με την ίδια απόφαση που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, παύει μεταξύ άλλων η στατική Αστυνομική φύλαξη στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και σε κτήρια εκδοτικών ομίλων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Στο ίδιο σκεπτικό, παύει η στατική Αστυνομική φύλαξη στις οικίες του τέως αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, του Δημάρχου Αθηναίων, Γ.Καμίνη στο Χαλάνδρι, και του συνταξιούχου Δημοσιογράφου και προέδρου του ΕΔΟΕΑΣ Πάνου Σόμπολου.
Με την απόφαση, παραμένει η Αστυνομική στατική παρουσία στις οικίες Βουλευτών της Χρυσής Αυγής, γαι τους οποίους έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση «κατ οίκον περιορισμού»- του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Μίχου, καθώς επίσης παραμένει η Αστυνομική παρουσία και στο σπίτι της Βουλευτή και σύζυγος του ΓΓ της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια.

Μέχρι νεοτέρας, παραμένει και η φύλαξη στην οικία του μέχρι πρότινος προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με το ένστολο προσωπικό να διατίθεται από τους Αστυνομικούς της Βουλής. Ενίσχυση της Αστυνομικής φύλαξης, αποφασίστηκε για το σπίτι του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, ως Αρχηγός κόμματος, ενώ και για την οικία του Γερμανού Πρέσβη, στην οποία είχε σημειωθεί η τρομοκρατική ενέργεια από μέλη της ΟΛΑ παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2014, στο Χαλάνδρι αποφασίστηκε ενίσχυση της Αστυνομικής δύναμη. Με την ίδια απόφαση, ενισχύεται η φύλαξη της οικίας τους Αμερικανού Στρατιωτικού Ακολούθου, στα Βριλήσσια, ενώ υπηρεσίες Ασφαλείας, παρέχει και η ίδια η Πρεσβεία. Παραμονή της Αστυνομικής στατικής φύλαξης αποφασίστηκε για το Ρωσικό Προξενείο.

Η συνέπεια του αναπληρωτή Υπουργού, προκάλεσε τη.. «δυσαρέσκεια» όσων διέθεταν Αστυνομική συνοδεία, από την προσπάθεια της κυβέρνησης αποδέσμευσης του Αστυνομικού προσωπικού με το τηλέφωνο του Γιάννη Πανούση, να χτυπά από ..»παραπονούμενους», αφού ένας στους δύο πολιτικούς και τρεις στους τέσσερις στους οποίους είχε διατεθεί Αστυνομική συνοδεία, είτε τη «χάνουν», είτε θα είναι πιο περιορισμένη.

Ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Πανούσης, είχε προαναγγείλει την επιστροφή Αστυνομικών που έχουν διατεθεί ως συνοδοί- εκτός Αστυνομικών τμημάτων-, σε φυλασσόμενους στόχους, και στατικές φυλάξεις σε πεζές περιπολίες και στην Αστυνόμευση. «Ο αστυνομικός της γειτονιάς και πεζές περιπολίες προφανώς θα υπάρχουν και η Άμεση Δράση που θα περιπολεί. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση της φρούρησης προσώπων. Από εκεί και πέρα, 1.500-2.000 άτομα εύκολα μπορούν να αποδεσμευτούν» είχε δηλώσει ο Γ.Πανούσης.

Τα φύλλα πορείας, έχουν διαβιβαστεί στην Κρατική Ασφάλεια και στη Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων, ωστόσο για ειδικές περιπτώσεις ύστερα από απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου η συνοδεία και στατική Αστυνομική εποπτεία μένουν ως έχουν.


#nantiareport,wordpress.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.