.

´´Γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφαλείας στην ΕΛ.ΑΣ´' ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

´´Γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφαλείας στην ΕΛ.ΑΣ´'

"Γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφαλείας στην ΕΛ.ΑΣ"
Αναδημοσίευση από το σάιτ της Ενωμένης Θεσσαλονίκης και από τη σελίδα της στο facebook, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και το ακόλουθο σχόλιο- παρατήρηση: "Ο κ. Δρακόπουλος εξέφρασε την απορία του σαν επιστήμονας γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφαλείας στην ΕΛ.ΑΣ., παρότι προβλέπεται ρητά στο Π.Δ. 45/2008 αρ.2"
Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας συνεδρίασε εκ νέου στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Μεσογείων 96) την 5 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την θέσπιση του Ιατρού Εργασίας στον Οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Στην συνεδρίαση παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο επικεφαλής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας και υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαυρόπουλος Αναστάσιος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος κ. Δρακόπουλος Βασίλειος.
  Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να αξιολογηθούν τα δεδομένα και οι αναγκαιότητες που επιβάλλουν αυτή την θέσπιση με γνώμονα πάντοτε την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία.
  Από επιστημονικής πλευράς ο κ. Δρακόπουλος ανέλυσε όλες τις προοπτικές και τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν τον Ιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας και ως ζητούμενο πρόβαλλε την δομή και την διάρθρωση αυτού του εγχειρήματος προκειμένου να υπάρχει σωστή και οργανωτική σύνθεση σε έναν φορέα που απασχολεί 55.000 περίπου εργαζομένους. Αρχικά θα πρέπει να ιδρυθεί όπως επισήμανε ο κ. Δρακόπουλος μια κεντρική υπηρεσία που ονομάζεται Ε.Σ.Υ.Π.Π (Εθνικό Σύστημα Υπηρεσίας Προστασίας και Πρόληψης) η οποία θα καθορίσει τους χώρους εργασίας Πανελλαδικά όπου απαιτείται η παρουσία του Ιατρού Εργασίας και να προσδιορίσει τις ανάγκες που υπάρχουν σε αυτούς, σύμφωνα με την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου που προκύπτει σε αυτούς τους χώρους από την φύση των συνθηκών εργασίας.
  Ο κ. Δρακόπουλος εξέφρασε την απορία του σαν επιστήμονας γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφαλείας στην ΕΛ.ΑΣ., παρότι προβλέπεται ρητά στο Π.Δ. 45/2008 αρ.2 και μάλιστα σε ένα επάγγελμα το οποίο δεν έχει χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνο και δεν υπάρχει και η σχετική διαβάθμισή του στην κλίμακα των επαγγελμάτων, ενώ χαιρέτησε αυτήν την πρωτοβουλία της Επιτροπής, δηλώνοντας αρωγός σε μια προσπάθεια που αποτελεί αναγκαιότητα και συνιστά φυσικά σπουδαία καινοτομία.
  Ο εκπρόσωπος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τον κορμό του παρόντος Κυβερνητικού σχήματος, κ. Μαυρόπουλος Αναστάσιος, συνεχάρη την επιτροπή για αυτήν την πρωτοβουλία της και ανέφερε πως βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αποτελεί η θωράκιση των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και η διασφάλιση της υγείας αυτών, με την μείωση των επαγγελματικών κινδύνων στους χώρους εργασίας, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες, που θα έχουν και δημοσιονομικό όφελος για την πολιτεία με προστιθέμενη αξία, λόγω της προσδοκόμενης μείωσης παραμέτρων όπως αναρρωτικές άδειες, παθόντες – τραυματισμοί εργαζομένων, εργατοώρες απουσίας κλπ.
  Η επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης-συνεδριακού μας αιτήματος και αποτιμώντας όλα τα στοιχεία -εργασιακά και επιστημονικά-, θα προβεί στις δέουσες ενέργειες και συνεργασίες με όλους τους φορείς, με επόμενο στάδιο την πρόσκληση και τοποθέτηση των κοινωνικών εταίρων στις εργασίες του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου την 10 και 11 Φεβρουαρίου 2015 στην Αθήνα.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Φεστερίδης Γεώργιος
Τα μέλη: Αθανασόπουλος Αθανάσιος
Δαγκλής Δημήτριος
Καλευράς Αλέξανδρος
Αχτύπης Μαρίνης
 

#enomenithessaloniki.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.