.

Συγκλονιστική ιστορία: Η επανένωση μητέρας - γιού μετά τον βιασμό της στον πόλεμο ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Συγκλονιστική ιστορία: Η επανένωση μητέρας - γιού μετά τον βιασμό της στον πόλεμο


Μία γυναίκα από τη Βοσνία συμφώνησε να δει τον γιο που έφερε στον κόσμο ύστερα από τον βιασμό της κατά την περίοδο του πολέμου στη βαλκανική χώρα, όταν είδε ένα ντοκιμαντέρ για τον 22χρονο, σήμερα, άνδρα και την αναζήτηση στην οποία έχει αποδυθεί προκειμένου να εντοπίσει τους βιολογικούς του γονείς, όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης Σεμσουντίν Γκέγκιτς δήλωσε ότι η γυναίκα, μια Μουσουλμάνα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που ζει στις ΗΠΑ, τού τηλεφώνησε, όταν διάβασε ένα άρθρο του Reuters για την πρεμιέρα της ταινίας του στη Βοσνία.
"Αυτό με εξέπληξε" δήλωσε ο Σεμσουντίν Γκέγκιτς στο Ρόιτερς και πρόσθεσε: "Μού τηλεφώνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μού είπε ότι είναι έτοιμη να συναντήσει τον Άλεν, συμφωνώντας να μαγνητοσκοπήσω τη συνάντησή τους".

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα φέρεται να τού είπε: "Δεν θέλω καμιά αμαρτία στην ψυχή μου".

Η μητέρα του Άλεν Μούχιτς βιάστηκε επανειλημμένα από Σερβοβόσνιο στρατιώτη, στις αρχές του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995), και έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο κι εγκατέλειψε. Έχει καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας σε δίκη και γι' αυτό δεν είναι δυνατή η δημοσιοποίηση του ονόματός της.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Γκέγκιτς για τον Μούχιτς, που φέρει τον τίτλο "An Invisible Child's Trap" (Η παγίδα ενός αόρατου παιδιού)καταγράφει την οδυνηρή προσπάθεια αυτού του νεαρού άνδρα να εντοπίσει και να συναντήσει τους γονείς του, μία αναζήτηση που τελικά φαίνεται πως απέδωσε καρπούς.
Η ταινία του Γκέγκιτς ασχολείται με το στίγμα που εξακολουθεί να περιβάλλει παιδιά στη Βοσνία που έχουν γεννηθεί ύστερα από βιασμούς κατά την περίοδο του πολέμου.

Πιστεύεται πως περίπου 30.000 γυναίκες βιάστηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη βαλκανική χώρα.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα την περασμένη Δευτέρα στην πόλη Γκόραζντε της ανατολικής Βοσνίας, απ' όπου κατάγεται ο Μούχιτς, ο οποίος και υιοθετήθηκε από άλλη οικογένεια.
Στην ταινία εμφανίζεται ο Μούχιτς να επισκέπτεται την αδελφή της μητέρας του, η οποία και τού λέει πόσο υπέφερε η γυναίκα που τον έφερε στον κόσμο εξαιτίας του βιασμού και πως δεν μπορεί να τον δει.
Ύστερα απ' αυτές τις εξελίξεις, ωστόσο, ο ίδιος ο Μούχιτς επιβεβαίωσε ότι η μητέρα του τηλεφώνησε κι άφησε τον αριθμό της, αλλά δεν είχαν απευθείας επικοινωνία. Είπε ακόμη πως τού πρότεινε να συναντηθούν στη Βοσνία, τον ερχόμενο Μάιο.

"Δεν της έχω τηλεφωνήσει ακόμη" δήλωσε ο Άλεν Μούχιτς στο Ρόιτες. "Δεν περίμενα" πρόσθεσε "να επικοινωνήσει μαζί μου τόσο άμεσα μετά το φιλμ, αλλά βεβαίως και θα τη συναντήσω". "Νομίζω" είπε "πως θα είναι σίγουρα ωφέλιμο να τη δω ύστερα από όλα όσα συνέβησαν".

Σύμφωνα με τη βοσνιακή ένωση για τα θύματα βιασμού την περίοδο του πολέμου, με την επωνυμία "Γυναίκες - Τα θύματα του πολέμου", έχουν καταγραφεί 62 παιδιά στη Βοσνία που γεννήθηκαν ύστερα από βιασμό στην περίοδο του πολέμου.

Στο ντοκιμαντέρ του Γκέγκιτς, ο βιολογικός πατέρας του Μούχιτς εμφανίζεται να καταδικάζεται το 2007 για βιασμό, αλλά να αφήνεται στη συνέχεια ελεύθερος κατόπιν έφεσης, με την προϋπόθεση να πρέπει να συναντήσει τον Μούχιτς αν εκείνος το ζητήσει. Ο Μούχιτς όντως ζήτησε να δει τον βιολογικό πατέρα του, αλλά ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε στο προκαθορισμένο ραντεβού κι έως σήμερα αποφεύγει κάθε επαφή.


#onalert.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.