.

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, την Τετάρτη, 20-5-2015, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, την Τετάρτη, 20-5-2015, στο κέντρο της ΘεσσαλονίκηςΠρος τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Η Ικτίνου είναι ένας μικρός πεζόδρομος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου οι καφετέριες έχουν εδώ και πολλά χρόνια παράνομες άδειες για τραπεζοκαθίσματα, καταλαμβάνοντας κάθε σπιθαμή του πεζόδρομου.
Η οριοθέτηση, που είχαν τοποθετήσει παλαιότερα οι δημοτικές αρχές, δεν εμπόδισε τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης της περιοχής από το να συνεχίσουν να παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία, καταλαμβάνοντας παράνομα τον πεζόδρομο.  Τα τελευταία χρόνια, λίγο πιο πάνω από τα μαγαζιά ο πεζόδρομος έχει γίνει σημείο συνάθροισης αρκετών νέων ανθρώπων της πόλης, που προβάλλουν ένα πρότυπο διασκέδασης μη εμπορευματοποιημένο, με αποτέλεσμα ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης της περιοχής να μειώνεται.
Τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται από τους επιχειρηματίες της περιοχής, τη δημοτική αρχή και διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης  μια οργανωμένη προσπάθεια συκοφάντησης των νέων που συχνάζουν στην περιοχή, επιλέγοντας να μη στηρίζουν την «τοπική οικονομία», με δημόσιες ψευδείς καταγγελίες περί μετατροπής του πεζοδρόμου της οδού Ικτίνου σε «γκέτο», «εστία χρήσης ναρκωτικών», κτλ. Χαρακτηριστικά, ιδιοκτήτης επιχείρησης επί της οδού Ικτίνου, ζήτησε δημόσια την επέμβαση των ΜΑΤ επαναλαμβάνοντας ότι οφείλουν να εφαρμοσθούν «δοκιμασμένες λύσεις» τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων παντού, λύση για την οποία έχει και έτοιμο αρχιτεκτονικό σχέδιο για διαμόρφωση του πεζόδρομου έτσι ώστε να μην υπάρχει το οτιδήποτε παρακωλύει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή.
Την Τετάρτη, λοιπόν, 20-5-2015, πραγματοποιήθηκε επέμβαση από δυνάμεις των ΜΑΤ με δεκάδες αστυνομικούς στον πεζόδρομο της Ικτίνου, όπου προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων των παρευρισκόμενων καθώς και σε προσαγωγές όσων δεν είχαν ταυτότητα, με αποτέλεσμα 38 προσαγωγές και την άνευ λόγου δημιουργία κλίματος έντασης.
Επειδή, στόχος της προαναφερθείσας επιχείρησης ήταν η επιβολή κλίματος τρομοκρατίας, με σκοπό την αποθάρρυνση  των νέων ανθρώπων να συναθροίζονται στην περιοχή, χωρίς να καταναλώνουν από τα τοπικά καταστήματα εστίασης.
Επειδή, υπάρχουν καταγγελίες ότι εξετάζεται η διαρκής παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.
Επειδή, ένα τέτοιο μοντέλο παρέμβασης της ΕΛΑΣ είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μια μόνιμη εστία έντασης στην περιοχή του κέντρου.
Επειδή, η δημοτική αρχή φαίνεται να επικροτεί την «πρωτοβουλία των καταστηματαρχών». Υπενθυμίζεται, ενδεικτικά, ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ανέφερε την περιοχή ως «σημείο ανομίας» που χρήζει αντιμετώπισης.
Επειδή, είναι προκλητικό την ώρα που η νεολαία της πόλης, η οποία υποφέρει από τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, διεκδικεί την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, οι δυνάμεις καταστολής να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, από τις  χειρότερες στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας.
Επειδή, δεν υπήρξε αντίστοιχος ζήλος από τη δημοτική αρχή και τις αστυνομικές δυνάμεις σε καταγγελίες πεζών, και ιδίως ανθρώπων που ζουν με κινητικές αναπηρίες , που στρέφονταν κατά της  παράνομης κατάληψης  του πεζοδρόμου από τους καταστηματάρχες της περιοχής.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο  κ.Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να προστατεύσει τη διεκδίκηση της επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου από τη νεολαία της πόλης, καθώς και να περιορίσει τους  ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της περιοχής, που έχουν παρανόμως καταλάβει το χώρο;
Οι ερωτώντες βουλευτές, -ίνες
Καραγιαννίδης Χρήστος
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν Χασάν
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Διώτη Ηρώ
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Κατριβάνου Βασιλική0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.