.

''Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ'' ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

''Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ''




Του ΔΑΜΑΣΚΟΠΟΥΛΟΥ Αθανάσιου,

Στο τέλος του μήνα Ιούνη 1943 στη Γεν. Ασφάλεια πραματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Στις 9 και μισή της ίδιας μέρας ύστερα απο υποσχέσεις του Διοικητή Ασφαλείας Τσαγκλή, η συγκέντρωση διαλύεται.
Την ίδια μερα κατά τις 10 εγώ ο Λ. Εξαρχάκος και ο Λάζαρος Πραγιάτης αποφασίζουμε να κατεβούμε σε απεργία.


Εγώ και ο Πραγιάτης καθίσαμε στην πύλη του τμήματος και παροτρύναμε τους συναδέλφους να μην ανέβουν στο Τμήμα να πιάσουν δουλειά, αν δε κατεβεί ο Διευθυντής της Αστυνομίας να ακούσει τα αιτήματα τους.Στο μεταξύ ο Εξαρχάκος απο το διπλανό καφενείο τηλεφωνούσε στα άλλα τμήματα ότι είχε κηρυχθεί απεργία και πρέπει την άλλη μερα το πρωί να βρίσκονται στο σταθμό Λαυρίου.

Μαζί με τον Πραγιάτη πάω στο Μηχανοκίνητο στην ώρα του φαγητού και άρχισα να παροτρύνω τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην απεργία. Πρίν τελειώσω μπήκε μέσα ο Μπουραντάς . Μας έβγαλε έξω απο το εστιατόριο. Δεν μας παράδωσε στους Ιταλούς.
Επιστρέφοντας στο Τμήμα μου βρίσκω συγκεντρωμένους τους αστυφύλακες και παρά την πείσμονη προσπάθεια του Διοικητή Τάσου Καννελόπουλου, κανένας απο αυτούς δεν ανεβαίνει στο τμήμα για να πιάσει δουλειά.
Στις τρείς το απόγευμα εμφανίζεται στο τμήμα ο Λ. Οικονομάκος Διαμερισματάρχης. Μας προσκαλεί χαμογελώντας να ανέβουμε όλοι για δουλειά. Κανένας δεν μετακινήθηκε. Απευθύνεται σε μένα και ζητά να πειθαρχήσω. Αρνούμαι. Με καλεί στο γραφείο του . Εκεί του αναπτύσσω τα αιτήματα μας.

1. Η Αστυνομία να μην επεμβαίνει σε διαδηλώσεις που έχουν σχέση με τον αγώνα του λαο για την απελευθέρωση.

2. Να μην βγαίνει η Αστυνομία έξω απο την πόλη για φύλαξη καλωδίων

3. Να μην συνεργάζονται οι αστυνομικοί με οργανώσεις που έχουν φιλικές σχέσεις με τον κατακτητή

4. Να φύγουν οι κλέφτες απο την επιμελητεία τροφίμων
Βγαίνοντας απο το γραφείο του Δ/τή βρήκα στο διάδρομο παρατεταγμένους τους αξιωματικούς του Τμήματος Α. Παπασταφρίδα, Χ.Τσάμη, Α Γεωργουλέα και Ασωνίτη. Κατεβαίνοντας τις σκάλες άκουσα το Δ/τη να λέει στους αξιωματικούς: Απο αυτή τη στιγμη παύω να είμαι ο διοικητής σας. Θα ακούτε πλέον τον Δαμασκόπουλο. Του απαντώ ότι σκοπός του αγώνα δεν είναι αυτός που νομίζει κι ότι δεν σκοπεύω να τον αντικαταστήσω. Εξοργισμένος δίνει εντολή στον Γεωργουλέα: Συνοδεύεται τον στο δωμάτιο του να παραλάβει τα πράγματα του και να φύγει απο το Τμήμα. Πράγμα που έγινε.

Την επόμενη μέρα οι αστυφύλακες κατέκλησαν την Πλ.Λαυρίου. Η απεργία είχε επιτυχία.




Ονόματα Αστυνομικών που συμμετείχαν στις διάφορες επιτροπές:
Α.Τράντας, Χ.Παπαναστασίου, Κ.Δημητρακόπουλος,Ι.Καράσης, Β.Τσαρούχης,Λ.Παπανικολάου,Κ.Πρωτοπαπάς

Και τρείς απο την ομάδα δίωξης κουμουνιστών:Μιχαλόπουλος,Φωκαίας,Νικολιτσόπουλος.


Κατά τη διάρκεια της απεργίας ο Έβερτ με κάλεσε στο γραφειο του. Μου είπε:

Δαμασκόπουλε πες στους επάνω πως την Αστυνομία θα την κρατήσω μακριά απο πολιτικές παρατάξεις. Του απάντησα πως στόχος της απεργίας είναι να μην επεμβαίνει η Αστυνομία στον αγώνα που διεξάγει ο λαός για την απελευθέρωση του και όχι η πολιτική με την έννοια που της έδινε αυτός.

Μου υποσχέθηκε πως θα έκανε το παν για να πετύχει ο παραπάνω σκοπός.
Όταν έφυγαν οι κατακτητές , οι απολυθέντες αστυνομικοί συγκεντρωθήκαμε έξω απο το Γραφείο του Έβερτ και του υπενθυμίσαμε ότι θα μας επανέφερε στην υπηρεσία. Μέσα στο γραφείο και στη θέση του καθόταν Άγγλοι αξιωματικοί. Ο Έβερτ εκνευρισμένος και σκυθρωπός καθόταν σε μια γωνιά.
Σε κάποια στιγμή ανοίγει την πόρτα και μας ρωτά τι θέλουμε . Πρίν προλάβουμε να του απαντήσουμε παίρνει το καπέλο του και τρέχοντας στις σκάλες έγινε άφαντος.


*Απο το αρχείο του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.